- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Svečana premijera filma „Dule Savić, a u Londonu muk“ 31. januara u mts Dvorani

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Lična arhiva Duleta SavićaDule Savić
Dule Savić - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2024
Pratite nas
Dokumentarni film „Dule Savić, a u Londonu muk“ rediteljke Branke Bešević Gajić imaće svečanu premijeru 31. januara u mts Dvorani.
Prošlo je 45 godina od kada je Dušan Dule Savić dao legendarni gol Arsenalu u Londonu u devedestom minutu i upisao sebe u istoriju Crvene zvezde i srpskog fudbala.
Igrala se završnica utakmice kada je Dušan Savić levom nogom poslao loptu u gol Arsenala.
Nastala je tišinu na „Hajberiju” kakvu Englezi nikada ranije nisu zabeležili, a preko 40.000 ljudi koji su tada došli na stadion imalo je priliku da vidi neustrašivu Crvenu zvezdu i isprati je zasluženim aplauzom.
Sada, 45 godina kasnije od slavnog trenutka i događaja snimljen je dokumentarni film kao počast istaknutom sportisti koji je za sva vremena upisan u istoriju kluba i srpskog fudbala.
Film briše granice između dokumentarnog i igranog i ne bavi se ni nacijom ni verom, već sportom i profesionalnim uspesima fudbalske legende.
Anegdotom vezanom za jednu od možda najvažnijih utakmica u njegovoj karijeri, kao i za jedan od najlepših golova Dule Savić vraća publiku na kratko na čuveni događaj u Londonu:
„Tu noć pred utakcmicu sa Arsenalom u Londonu sanjao sam da dajem gol u poslednjem minutu i da idemo dalje. Ujutru kad smo se probudli, Pižon me je pogledao, pošto je on znao da se to dešavalo uglavnom pred velike utakmice, da ja sanjam i kroz neke svoje simbole u snu znam šta će se desiti na utakmici i ujutru kad smo se probudili on bi me prvo pogledao da vidi da li sam raspoložen i kakva je situacija. Namignuo sam mu i klimnuo glavom i rekao - 'Dajem gol, idemo dalje'. Pižon se nasmejao i kasnije nakon doručka u šetnji ispričao sam mu šta sam sanjao i da ću dati gol u poslednjem trenutku i da će biti 1:1. Tada je rekao – 'Ćuti, da ne malerišeš' i više o tome nismo pričali. Upravo se desilo sve onako kako sam sanjao“.
Kao sagovornici u filmu pojavljuje se značajne ličnosti iz sveta filma, književnosti, sporta.
Film je imao premijeru na otvaranju 12. Međunarodnog festivala sportskog filma na Zlatiboru, a nakon beogradske premijere biće na redovnom bioskopskom repertoaru.
U Drvengradu snimanje filma Dule Savić: a u Londonu - muk sa Emirom Kusturicom i Duletom Savićem - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
KULTURA
Posle skoro pola veka u Londonu i dalje muk: Priča o legendarnom Duletu Saviću
Dule Savić - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2023
KULTURA
Kako je Dule Savić postao Mik Džeger srpskog fudbala
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala