- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Posle skoro pola veka u Londonu i dalje muk: Priča o legendarnom Duletu Saviću

© Foto : Sputnjiku ustupila Branka Bešević GajićU Drvengradu snimanje filma "Dule Savić: a u Londonu - muk" sa Emirom Kusturicom i Duletom Savićem
U Drvengradu snimanje filma Dule Savić: a u Londonu - muk sa Emirom Kusturicom i Duletom Savićem - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
Pratite nas
Igrala se završnica utakmice Crvena zvezda – Arsenal kada je Dušan Savić levom nogom poslao loptu u gol Arsenala za tišinu na „Hajberiju”. Taj gol u Londonu je nešto što poštujete bez obzira čiji ste navijač, kaže rediteljka Branka Bešević Gajić koju je upravo taj gol inspirisao da snimi dokumentarni film „Dule Savić: a u Londonu – muk“.
Rediteljka podseća da je tog 6. decembra 1978. preko 40.000 ljudi, koji su došli na londonski stadion „Hajberi” imalo priliku da vidi neustrašivu Crvenu zvezdu i isprati je zasluženim aplauzom:
„Generaciju koja je napravila ogroman korak ka prvom finalu nekog evropskog takmičenja predvodio je trener Branko Stanković, čuveni 'ambasador'. Gol u Londonu je nešto što je na mene ostavilo najjači utisak iako navijam za Partizan. Ovo je priča o jednom velikom fudbaleru“.

Od prvog susreta sa loptom do nagrade za životno delo

Dugometražni dokumentarni film „Dule Savić: a u Londonu – muk“ otvoriće 24. avgusta Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru i tom prilikom će Duletu Saviću biti uručena nagrada za životno delo.
Naša sagovornica je uverena da će film zainteresovati publiku u čitavoj nekadašnjoj Jugoslaviji čiji je Savić bio sportista i gde su svi skandirali njegovo ime.
Filmom je obuhvaćen period od Duletovog odrastanja i prvog susreta sa loptom kao i sa velikim fudbalskim legendama poput Dragana Džajića na Ubu pa sve do danas kada je nagrađen za životno delo od Crvene zvezde.
© Foto : Sputnjiku ustupila Branka Bešević GajićEmir Kusturica: Dule Savić učinio nemoguće mogućim što je životni ideal
Emir Kusturica: Dule Savić učinio nemoguće mogućim što je životni ideal - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2023
Emir Kusturica: Dule Savić učinio nemoguće mogućim što je životni ideal
U filmu o Saviću govore Dragan Džajić, Peca Popović, Dragan Gagi Jovanović, Dragan Savić, Vujadin Savić, Boško Đurovski, Neđa Milosavljević kao i partizanovci: Emir Kusturica, Bjeković, Ivančević, Stojković, ali i mnogi drugi iz sveta sporta, kulture i umetnosti.

Voljen u zemlji gde smo svi bili jedno

Ljubimcu navijača, voljenom fudbaleru mnogih generacija, Duletu Saviću se na stadionu skadniralo puno ime i prezime, podseća u filmu pesnik Matija Bećković.
„Dule je vrhunski sportista koji je postigao velike rezultate i dao ogroman doprinos fudbalu za vreme stare Jugoslavije, samim tim bio je i ostao veliko ime. U celom regionu ljudi poštuju Duletova sportska dostignuća u zemlji kada smo svi bili jedno i zbog toga se ovaj film ne bavi nacijom i verom već isključivo izvanrednim profesionalnim dostignućima Duleta Savića“, kaže rediteljka Branka Bešević Gajić.
Jedan od sagovornika autorke je i reditelj Emir Kusturica koji kaže da je Savić učinio nemoguće mogućim što je životni ideal.
„Dule je Zvezdina zvezda ali je takođe i velika zvezda bivše Jugoslavije koja je na njega bila ponosna doslovno zbog toga jer je učinio nemoguće mogućim - dao gol u devedesetom minutu i doneo joj pobedu. To i jeste životni ideal. Mislim da još niko nije postigao da u Londonu da gol u devedesetom minutu“, ističe Sputnjikova sagovornica.

Nagrada u Budvi

„Dule Savić: a u Londonu - muk“ je proglašen najboljim dugometražnim filmom na „Budva sports end arts film festivalu“.
„Ovo je filmska priča o velikoj Zvezdinoj zvezdi kojoj je čitava Jugoslavija skandirala: Dule Savić! Taj poklič ušao je i u filmsku umetnost, u ostvarenje snimljeno početkom novog milenijuma. Film Branke Bešević Gajić, prati vrhunskog majstora fudbala iz bitno drugačije perspektive, koja nam otkriva Dušana Savića, ne samo kao sjajnog fudbalera, već i kao običnog čoveka“, ocenio je žiri festivala u Budvi.
© Foto : Sputnjiku ustupila Branka Bešević Gajić„Dule Savić: a u Londonu - muk“ je proglašen najboljim dugometražnim filmom na „Budva sports end arts film festivalu“.
„Dule Savić: a u Londonu - muk“ je proglašen najboljim dugometražnim filmom na „Budva sports end arts film festivalu“. - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2023
„Dule Savić: a u Londonu - muk“ je proglašen najboljim dugometražnim filmom na „Budva sports end arts film festivalu“.
„Prijem kod publike je bio maestralan uz ovacije ali i skandiranje 'Dule Savić'. Velika mi je čast što sam sudionik u pionirskom poduhvatu jer je ovo prvi međunarodni festival sportskog filma u Crnoj Gori, koji je nastao na inicijativu nagrađivanog crnogorskog reditelja Miloša Todorovića. Rodio se veliki međunarodni festival dokumentarnog i igranog filma sa sportskom tematikom i predstavlja prvi događaj tog tipa u Crnoj Gori i na to sam veoma ponosna i ovu nagradu, koju posvećujem svom bratu Filipu Bešoviću, smatram najbližom srcu“, ističe Bešević Gajić.

Istrajnost i porodica do vrha

Branka Bešević Gajić kaže da je najdragocenije što je od Duleta Savića naučila tokom snimanja filma to da je istrajnost i neprestan rad na sebi veoma važan, kao i da je podrška porodice neophodna:
„Zahvaljujući podršci supruge Marine Rajević Savić, Dule je svoje uspehe nizao rasterećen i bezbrižan, a to mnogo znači“.
Dule Savić - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2023
KULTURA
„Dule Savić: a u Londonu – muk“ osvojio nagradu za najbolji dugometražni film na festivalu u Budvi
Dušan Savić dolazi na moleban ispred Hrama Svetog Save - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2023
SPORT
„Zna se šta Zapad radi Rusima i Srbima“: Dule Savić za Sputnjik o uslovljavanjima za ruske sportiste
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala