- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Zna se šta Zapad radi Rusima i Srbima“: Dule Savić za Sputnjik o uslovljavanjima za ruske sportiste

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Lična fotografijaDušan Savić dolazi na moleban ispred Hrama Svetog Save
Dušan Savić dolazi na moleban ispred Hrama Svetog Save - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2023
Pratite nas
Zapad ne interesuje da li je kvalitet takmičenja sa ili bez Rusa gori, sport koriste za svoje političke ciljeve, kaže za Sputnjik proslavljeni fudbaler Dušan Savić komentarišući uslove koje će ruski sportisti dobiti od Međunarodnog olimpijskog komiteta.
Međunarodni olimpijski komitet objavio je spisak uslova koji ruski i beloruski sportisti moraju da ispune kako bi im bilo omogućeno učešće na velikim takmičenjima.
Najpre, oni će morati da se pojave kao pojedinačni neutralni sportisti jer neće biti reprezentativnih timova.
Bez šanse za takmičenje ostaće i sportisti koji aktivno podržavaju specijalnu vojnu operaciju kao i, kako su naveli, njihove kolege koji imaju ugovore sa vojnim ili nacionalnim bezbednosnim agencijama.
Predsednik Olimpijskog komiteta Rusije Stanislav Pozdnjakov je takve uslove nazvao farsom i diskriminacijom, a proslavljeni fudbaler Dušan Savić za Sputnjik kaže da je sve posledica mešanja politike u sport.

„Igrati i predstavljati svoju zemlju bez zastave, bez grba, bez himne - to je ponižavajuće. Nešto se ne sećam da su zabranjivali Amerikancima kada su intervenisali po Avganistanu, Iraku, Libiji, Jugoslaviji, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu... Naprotiv. Imali su svu podršku ovog sveta. A, ovoga puta kada se Rusija brani od satanizma i fašizma, ruskim sportistima, koji uopšte i ne učestvuju u svemu tome, brani se da učestvuju na sportskim terenima. A posebno da nastupaju pod obeležjima svoje države. Dvostruki standardi Zapada“, kaže Savić za Sputnjik.

Naš legendarni fudbaler, nažalost, ne veruje u pravedan ishod ovog slučaja.
„Da li je kvalitet takmičenja sa Rusima ili bez Rusa bolji - to njih ne interesuje“, ističe Savić.
Iako se proklamuju sportske vrednosti, Savić dodaje da je sport za Zapad samo sredstvo za ostvarivanje političkih ciljeva.
„Dok se ovi problemi u geopolitici reše nekome će karijera proći, a ni kriv ni dužan neće moći da se takmiči na najvećoj sceni. Sve je ovo žalosno, ne iznenađuje od koga je, i zaista je tačno ono što se kaže, na zapadu ništa novo. Sve je ovo već viđeno. Zna se šta oni rade kada su Srbi i Rusi u pitanju, uopšte pravoslavne zemlje. Žalosno je što sportisti ne mogu da se takmiče ili kada im daju na kašičicu mogućnost da ne nose dres sa nacionalnim obeležjima, da im se ne svira himna, da ne nose zastavu, to je ponižavajuće. Nisam siguran da će Rusi prihvatiti to da se takmiče na Olimpijskim igrama, ali bez obeležja. Ne znam kako će Rusi reagovati. Nisam siguran da će to prihvatiti“, zaključio je Savić.
Podsećanja radi, predsednik Olimpijskog komiteta Rusije Stanislav Pozdnjakov žestoko je reagovao na najave da će ruski sportisti biti ucenjeni od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta kako bi se vratili na takmičenja.
On je odluke Izvršnog odbora MOK-a nazvao - farsom.
Pogledajte emisiju Sputnjik sport.
Olimpijski krugovi na zgradi Olimpijskog komiteta Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2023
SPORT
Oštra reakcija iz Moskve na postavljene uslove: „Farsa i diskriminacija“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala