- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Srpski Van Basten“ za Sputnjik o Partizanu, Piksiju i „specijalnom šišanju“

© Foto : FSSMihajlo Ilić
Mihajlo Ilić - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2024
Pratite nas
Sa nepunih 13 godina Mihajlo Ilić, dečak iz Jagodine, otišao je na kamp fudbalskog kluba Partizan kako bi zadužio crno-belu opremu. Sedam godina kasnije Mihajlo je igrač prvog tima koji je pozvan i u reprezentaciju Srbije. O dolasku u Partizan, prvom golu i pohvalama Dragana Stojkovića Piksija, Ilić je govorio za Sputnjik.
Od malih nogu Mihajlo Ilić navijao je za Partizan. Trenirao je fudbal i maštao o crno-beloj opremi, pa se zbog toga sa nepunih 13 godina uputio na fudbalski kamp Partizana gde je odmah primećen. Usledio je poziv da iz Jagodine dođe u Partizan.

„Došao sam da zadužim opremu, dobiti Partizanovu opremu je čast svih nas koji navijamo za Partizan. Tako je krenulo, završilo se pozivom za probu. Možda baš zato što sam bio mlad nisam bio svestan veličine. Došao sam da se oprobam sa dečacima mojih godina koji su već odabrani, to je bio dodatni motiv da vidim da li sam ja za to“, priča na početku razgovora Ilić.

U Partizanu je od 2016. godine, po dolasku je imao samo 13 godina i bio je to izazov da kao dečak iz Jagodine dođe u prestonicu. Saveti roditelja bili su usmereni ka tome da fokus bude na treninzima i kući.

„Tek pre dve godine sam se navikao na veliki grad, ispostavilo se da je sve prošlo kako treba, imao sam punu podršku roditelja, ali i drugara koji su već bili tu i izašli mi u susret, znaju svi kako je to kad odeš od kuće u veliki grad, sve je teže. Kada sam došao, idu priče roditelja, samo trening kuća. Slušao sam da je Beograd veliki grad, da ima svakavih ljudi, prvo sam se plašio da lutam po gradu, to sigurno nisu uzaludne priče. Samim tim sam se opredelio da ostanem profesionalan, nikakvi izlasci i ostalo“, ispričao je mladi Ilić.

Profesionalni ugovor sa Partizanom štoper je potpisao 2020. godine, a tada je imao priliku da trenira sa Aleksandrom Stanojevićem. Posle dve godine na klupu crno-belih došao je Gordan Petrić. Sa oba trenera kao i sa sadašnjim Ilić je imao odličnu saradnju i trudio se da upija iz saradnje sa svakim.
„U tom trenutku mog dolaska su u svlačionici bili Lazar Marković, Lola Smiljanić, da ne nabrajam. Sve iskusni igrači koji su imali ozbiljne karijere, samim ti biti sa njima i proći pripreme meni je bila satisfakcija. Svaki trener je na mene imao uticaj i podelio sa mnom iskustvo.Sve sam zreliji i sve više učim, tek je početak, ali nisam isti kao pre dve godini, naravno. Meni je pre svega pomoglo šest meseci kod Saleta Stanojevića jer sam putovao sa momcima i bio u svlačionici. Proći sve to je veliko iskustvo“, smatra Ilić.
Evropski debi imao je u februaru 2023. godine protiv Šerifa u Ligi konferencija kada je u drugom poluvremenu zamenio Kristijana Belića.

„Kada je došao Gordan, kada smo otišli u Moldaviju, to veče je ostavilo veliki utisak, pamtiću ceo život jer je to bio moj evropski debi. Pojaviti se na evropskoj sceni, nisam bio svestan dok nisam ušao u avion i vratio se u Beograd“, kroz osmeh priča štoper Partizana za Sputnjik.

Nizao je prilike mladi reorezentativac Srbije u dresu Partizana, ali gola nije bilo. Sve do utakmice protiv Čukaričkog kada je u samoj završnici tokom nadokande u velikoj gužvi uspeo da zatrese mrežu i donese pobedu svom timu.
„Čekao sam dugo prvi gol. Zapitao sam se nekoliko puta da li je do mene problem. Imao sam nekoliko dobrih šansi i nikako ta lopta nije htela u gol ili je gol poništen. Taj momenat, važan, lep gol, sve se poklopilo u pravo vreme kad je najslađe. Jedan od najvećih trenutaka u mojoj sadašnjoj karijeri, gol protiv jedne jake ekipe“, ističe Ilić.
Pričalo se dugo i o reakciji Igora Duljaja koji je skakao od sreće, ali detalj iz svlačionice je još zanimljiviji.

„Šef je pitao ko je dao gol, nije bio svestan, svi su uleteli samo da se raduju. Sad zna ko je dao gol“, smeje se štoper Partizana.

Broj tri dobio je jer je bio slobodan, ali se i sam iznenadio na konstataciju da je isti nosio Strahinja Pavlović.
Dušan Vlahović - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2024
SPORT
Dušan je odlučio da bude heroj na Božić i poručio: „Nikada ne odustajem“
„Kada sam došao to je bio slobodan broj, ali ne bunim se da bude provezano sa Strahinjom Pavlovićem“, ističe mladi reprezentativac.
Kada je reč o idila kaže kako se ne bi bunio da ima karijeru Matije Nastasića, srpskog štopera koji trenutno nastupa za Majorku.

„Matija Nastasić, ne bih se bunio. Volim da gledam sebe, ali poslušao bih svakog ko ima zavidnu karijeru i ko je iskusniji, volim da učim od svih. Sa Matijom sam pričao, sreli smo se na šišanju. Pričali smo oko Partizana, pitao sam ga samo da li je mngoo velika razlika u našem fudbalu i u inostranstvu, a on mi je rekao samo: ' Nadam se da ćeš videti', ", rekao je Ilić.

Na ruci nosi crvenu narukvicu koja donosi sreću, a kada je reč o sujeverju kaže da ga nema, ali uvek mora da ispoštuje pojedine ritule.
„Samo sam malo sujeveran, imam rituale, ali neka ostaju tajni“, kroz smeh kaže mladi fudbaler.

O reprezentaciji i Piksijevim rečima

Mihajlo se u oktobru našao na spisku Dragana Stojkovića Piksija za kvalifikacione mečeve za Evropsko prvenstvo, ali zbog obaveza u reprezentaciji U21 nije mogao da igra sa Orlovima.
Nije to sprečilo selektora Piksija da ga pohvali i uporedi sa čuvenim Van Bastenom zbog gola protiv Čukaričkog.
„Čuo sam i čitao o tome. To je veliki korak. Biti uopšte na širem pa na užem spisku i kasnije da ime kakvo je Dragan Stojković tako priča o meni, to je stvarno veliki uspeh. Imam 20 godina velika mi je čast i privilegija. Zoran Kraljević mi je rekao da ne smem da se zaustavim na tome, tek je početak, sve se lepo dešava, moram da nastavim, ne smem da se zadovoljim time“, podvlači 20-godišnji štoper.
Sam trening za Orlovima za njega je dragoceno iskustvo.
© Foto : FSSMihajlo Ilić
Mihajlo Ilić - Sputnik Srbija
1/4
Mihajlo Ilić
© Foto : FSSMihajlo Ilić
Mihajlo Ilić - Sputnik Srbija
2/4
Mihajlo Ilić
© Foto : FSSMihajlo Ilić
Mihajlo Ilić - Sputnik Srbija
3/4
Mihajlo Ilić
© Foto : FSSMihajlo Ilić
Mihajlo Ilić - Sputnik Srbija
4/4
Mihajlo Ilić
1/4
Mihajlo Ilić
2/4
Mihajlo Ilić
3/4
Mihajlo Ilić
4/4
Mihajlo Ilić
„Odradio sam jedan trening sa njima meni je to sada nešto veliko. Znate i sami ko su ti igrači, gde igraju i kakve imaju karijere. Samim tim kada sam ušao u svlačionicu ispunio sam san. Drago mi je što me je selektor poslao da pomognem svojim drugarima“, priča Ilić koji nastupa za reprezentaciju do 21 godine i za koju je dao šest golova.
Imao je priliku da prikupi znanje od iskusnijih reprezentativaca, ali sada kada se priseti shvata da je uglavnom pričao sa bivšim fudbalerima Partizana.

„Pričao sam sa Mitrom, Pavlovićem, Blekije, Živkovićem, pričao sam izgleda samo sa Partizanovom školom“, nasmejao se Ilić.

Za kraj razgovora, Ilić je govorio o novogodišnjim željama.
„Zdravlje mi je na prvom mestu, da ne doživim nijednu povredu, da nastavimo gde smo stali, da ne posustajemo, da osvojimo titulu“, završio je razgovor Mihajlo Ilić.
Kosta Nedeljković - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2024
SPORT
Kosta Nedeljković za Sputnjik: Zvezda je emocija, sanjam gol i evropski trofej!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala