- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Iranski političar: BRIKS ima važnu ulogu u energetici, tehnologijama i kosmosu

© Sputnik / Grigory Sysoev / Uđi u bazu fotografijaLogo BRIKS-a na Samitu u Johanesburgu
Logo BRIKS-a na Samitu u Johanesburgu - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2024
Pratite nas
BRIKS će igrati važnu ulogu u energetskom sektoru, odnosno u proizvodnji, transportu i potrošnji energije, kao i u novim tehnologijama i aerokosmičkoj oblasti, prisustvo organizacije može se proširiti na Indijski okean i Persijski zaliv, izjavio je za Sputnjik zamenik ministra spoljnih poslova Irana za ekonomsku diplomatiju Mehdi Safari.
„Najvažniji problem predstavljaju tri pitanja: prvi je proizvodnja energije, drugi – transport energije i treći – potrošnja energije. Mogu reći da ova tri pitanja rešava BRIKS“, rekao je Safari.
Iranski diplomata je naglasio da, zahvaljujući članstvu Indije, Rusije i Irana, BRIKS može da igra važnu ulogu u oblastima kao što su energetika, tehnologija, aerokosmička oblast, tranzitni koridori, prisustvo u vodama Persijskog i Omanskog zaliva i Indijskog okeana, globalna trgovina i visoka tehnologija.
Safari je dodao da će članstvo Irana u BRIKS-u pružiti ovoj organizaciji ogroman potencijal u oblasti tranzita, energetike, konkretno nafte i gasa i novih tehnologija.
„Pristupanje Irana BRIKS-u pružiće ovoj organizaciji ogromne mogućnosti. Jedna od njih je tranzit, druga je energetika, bilo da je u pitanju nafta ili gas, treća su nove tehnologije i naučna oblast“, rekao je Safari.
Safari je naglasio da su Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS) i BRIKS najveći proizvođači i potrošači nafte i gasa, zbog čega je BRIKS tržište koje obuhvata skoro polovinu sveta, dok je ŠOS tržište na regionalnom nivou, koje samo po sebi može imati uticaj, i „to je situacija u kojoj su svi na dobitku“.
Prema njegovim rečima, Iran ne vidi potrebu da se pridruži Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), jer su regionalne organizacije poput BRIKS-a, ŠOS-a, Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i Organizacije za ekonomsku saradnju, čiji je Iran član, zapravo slične STO.
Safari je ocenio i da ŠOS, kao i BRIKS, treba da ide putem dedolarizacije i trgovine nacionalnim valutama.
Učavstnik biznes-foruma prohodit mimo logotipa sammita BRIKS v ЮAR - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2023
Samit BRIKS
Nove članice BRIKS: Ovo je tek početak velikog puta
Zamenik iranskog ministra spoljnih objasnio je da trgovina u nacionalnim valutama sa Rusijom, Kazahstanom i nizom drugih zemalja „može da postane dobra osnova za svop trgovinu“ i naglasio da je „svop, u suštini, dedolarizacija“.
Drugi način realizacije ideje dedolarizacije bi, prema njegovim rečima, moglo da bude da Nova razvojna banka BRIKS-a stori fond različitih valuta u kojem bi bila usvojena jedinstvena valuta. Na osnovu toga, biće moguće uzeti kredit kod banke i obavljati trgovinske poslove, zaključio je Safari.
Na samitu BRIKS-a u Južnoj Africi u avgustu 2023. godine, predsednik te zemlje Siril Ramafosa saopštio je da su članice te organizacije odlučile da pozovu Argentinu, Egipat, Etiopiju, Iran, Saudijsku Arabiju i UAE da postanu punopravne članice BRIKS-a. Argentina je kasnije odustala od učešća. Nove zemlje zvanično su postale članice ove organizacije 1. januara 2024. godine.
ŠOS je međunarodna organizacija osnovana 2001. godine. Uključuje Indiju, Iran, Kazahstan, Kinu, Kirgiziju, Rusiju, Tadžikistan, Pakistan i Uzbekistan. Zemlje posmatrači su Avganistan, Belorusija i Mongolija, a zemlje-partneri: Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, UAE, Turska i Šri Lanka.
Samit BRIKS-a - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2024
RUSIJA
Putin o predsedavanju Rusije BRIKS-om: Transparentnost i uzajamno uvažavanje interesa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala