- Sputnik Srbija, 1920
Samit BRIKS
Samit BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika), kojim predsedava Južnoafrička Republika, održava se od 22. do 24. avgusta u Johanesburgu. Očekuje se da lideri zemalja „petorke“ na samitu razmatraju proširenje organizacije.

Nove članice BRIKS: Ovo je tek početak velikog puta

© Sputnik / Grigory Sysoev / Uđi u bazu fotografijaUčavstnik biznes-foruma prohodit mimo logotipa sammita BRIKS v ЮAR
Učavstnik biznes-foruma prohodit mimo logotipa sammita BRIKS v ЮAR - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2023
Pratite nas
Nakon odluke BRIKS-a da zvanično pozove šest novih zemalja (UAE, Saudijska Arabija, Iran, Argentina, Egipat i Etiopija) da se pridruže organizaciji, eksperti se slažu da je ovo tek početak velikog puta, simbol otklona od hegemonije jednog pola moći i prelazak na multipolarni svet.
Direktor Instituta narodne diplomatije u Etiopiji Jasin Ahmad u razgovoru za Sputnjik osvrnuo se na perspektive koje se članstvom u BRIKS-u otvaraju pred Etiopijom.
„Etiopija će zvanično postati članica BRIKS-a. Za nas je to samo početak velikog puta. Naša zemlja ima veliki politički i kulturni značaj, teži ka tome da razvija jednu od najperspektivnijih grana nacionalne ekonomije – agrarnu“, rekao je on.
Istakao je da Etiopija sa nestrpljenjem očekuje da se priključi organizaciji kako bi promovisala novu spoljnu politiku vlade Etiopije na čelu sa premijerom Abijem Ahmadom. Dodao je da je njen glavni zadatak diversifikacija političkih i ekonomskih saveza, kao i bezbednosna saradnja. Ujedno, zemlja se priprema da dostigne novi nivo u regionalnoj i globalnoj politici
„Uveren sam da će Etiopija postići značajnu ekonomsku i političku korist ako se priključi BRIKS-u. I mi želimo da se udaljimo od dolara i da učestvujemo u formiranju multipolarnog sistema međunarodnih odnosa“, izjavio je Ahmad.
Naveo je da je za BRIKS Etiopija važna zbog geografskog i geopolitičkog položaja u Africi, kao i da se Etiopija smatra ključnim igračem na kontinentu.
„Etiopija čuva dobre odnose sa zapadnim zemljama, ali teži ka alternativnom i multipolarnom centru snage. Mislim da možemo da postanemo faktor ravnoteže u saradnji sa kolektivnim Zapadom i ujedinjenja sa globalnim jugom“, zaključio je Ahmad.

UAE: Opravdano i očekivano

Ekspert iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, doktor ekonomskih nauka Nail el Džavabra ističe za Sputnjik da je konačna odluka sa samita BRIKS više nego opravdana i očekivana.
„Ozbiljno će porasti obim BDP-a grupe, posebno pridruživanjem dve zemlje-članice OPEK-a. UAE su upravo takva zemlja – bogata, između ostalog i naftom. Naravno, nakon samita politički i ekonomski značaj BRIKS-a u svetu će porasti“, ocenio je stručnjak.

Egipat: Veliki i važan korak

Zamenik predsednika Odbora za ekonomska pitanja Predstavničkog doma Egipta Muhamed Abdel Hamid rekao je za Sputnjik da je zvaničan ulazak te zemlje u BRIKS veliki i važan korak za zemlju.
„To pokazuje koliki je put prevalilo naše rukovodstvo kako bi realizovalo spoljnopolitičke prioritete. Članstvo u grupi daće Kairu ekonomski komfor i prilike za rast“, ističe on.
Kako dodaje, proces dedolarizacije koji je egipatska vlada već pokrenula, ići će lakše nakon ulaska u BRIKS.
„Transakcije između zemalja članica grupe prvo će se obavljati u lokalnim valutama, a u budućnosti u jedinstvenoj valuti BRIKS jer je odustajanje od dolara zajednička tendencija Alijanse. Egiptu je posebno od koristi pridruživanje Novoj razvojnoj banci jer ćemo ulagati, između ostalog, i sopstvene akcije“, ocenjuje Hamid.
On ističe da će to na najbolji način uticati na nacionalnu ekonomiju zemlje.
„Generalno, širenje BRIKS, uključujući pridruživanje naše zemlje, simbol je otklona od hegemonije jednog pola moći u svetu, što je Kairo čekao“, zaključuje stručnjak.

Saudijska Arabija: BRIKS će imati moćan uticaj na svetsku ekonomiju

Član Saveta saudijske Šure Fadil el Buajnajin ocenjuje da će povećanje broja članica BRIKS-a, između ostalog i pridruživanjem Saudijske Arabije, osigurati grupi još veću ekonomsku moć.
„U novom sastavu BRIKS će kontrolisati oko 44 odsto svetske privrede do 2040. godine. BRIKS će u budućnosti imati moćan uticaj na svetsku ekonomiju. Jaka ekonomija i razvijen naftni sektor omogućavaju Saudijskoj Arabiji da uveća dostignuća BRIKS-a. Pogotovo što među zemljama članicama grupe postoje stalni uvoznici saudijskih energenata“, objašnjava stručnjak.
Pored toga, dodaje, otvaranje tržišta između zemalja članica grupe u stanju je da izvrši pravu monetarnu, finansijsku i ekonomsku transformaciju u svetu.
„Može se reći da će to biti prelazak na multipolarni svet“, naglašava saudijski stručnjak.
On zaključuje da će širenje BRIKS-a pristupanjem Saudijske Arabije, UAE i Egipta pozitivno uticati na ceo arapski svet – „ekonomske veze arapskih zemalja su prilično bliske, stoga će vremenom i druge arapske zemlje podneti zahtev za pridruživanje grupi“.

Argentina: BRIKS kao spektar mogućnosti

Nakon višemesečnih napora Argentina je uspela da postane deo grupe ekonomija u razvoju u kojoj su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika rekao je tokom jučerašnjeg dana predsednik Argentine Alberto Fernandez. Istakao je da za vladu zemlje ulazak znači pojavu bezgraničnog spektra mogućnosti povezanih sa razvojem međunarodnih odnosa i promocijom u ekomskom i finansijskom pogledu.
„Članstvo u BRIKS je veoma dobra vest, to je veliki korak napred, kako bi svet čuo glas Argentine i čuo šta nas interesuje“, izjavila je sekretar za međunarodne ekonomske odnose Ministarstva inostranih poslova Argentine Sesilija Todeska Boko u eksluzivnom intervjuu za Sputnjik Mundo.
Navela je da će članstvo imati strateški karakter za trgovinske odnose. Saudijska Arabija, Egipat, Etiopija, Ujedinjeni Arapski Emirat i Iran čine 33 odsto argentinskog izvoza. Istakla je da je posebnu pažnju potrebno posvetiti ulozi Brazila, jer 50 odsto industrijskog izvoza iz Argentine ide u Brazil.
Rekla je da Argentina ima dobre bilateralne odnose sa Pekingom, posebno na projektu Jedan pojas-jedan put, kao i na polju izvoza i uvoza.
Dotakla se i teme dedolarizacije u trgovinskim odnosima, koja se videla, između ostalog, u inicijativi Brazila da koristi juan umesto dolara u bilateralnoj trgovini. Diplomata je istakla da obračuni bez prelaska na dolare uvek mogu da pomognu u vođenju trgovinskih odnosa i dodala da je to ono na čemu je Argentina naporno radila.
Sesilija Todeska Boko je podsetila da se u veoma složenoj ekonomskoj situaciji, s obzirom na inflaciju koja je dostigla 113 odsto, u uslovima nedostatka rezervi i pod pritiskom Međunarodnog monetarnog fonda, Argentina se suočava sa mnogim makroekonomskim izazovima za koje BRIKS može ponuditi finansijsku alternativu.
Kao primer za strateški važne međunarodne odnose, diplomata je navela strane finansije za izgradnju gasovoda koji bi dobio naziv po bivšem argentinskom predsedniku Nestoru Kiršneru. Tim gasovodom bi se isporučivao gas sa juga zemlje sa gasnog polja Vaka Muerta do Buenos Airesa, na taj način bi se iskoristio izvozni potencijal zemlje i ojačale rezerve Centralne banke.
Zaključila je da ono što će se dogoditi u budućnosti može da dovede do velikog toka investicija koje se prvenstveno odnose na energetsku tranziciju i digitalizaciju, dva ključna pravca koja će promeniti format proizvodnje na globalnom nivou.
Samit BRIKS-a u Johanesburgu - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
Samit BRIKS
Objavljena deklaracija sa samita BRIKS-a u 20 tačaka
Ministarstvo inostranih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
Samit BRIKS
Rusija o rezultatima BRIKS-a: Izolacija kao američko oružje je zauvek poražena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala