- Sputnik Srbija, 1920
Samit BRIKS
Samit BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika), kojim predsedava Južnoafrička Republika, održava se od 22. do 24. avgusta u Johanesburgu. Očekuje se da lideri zemalja „petorke“ na samitu razmatraju proširenje organizacije.

Rusija o rezultatima BRIKS-a: Izolacija kao američko oružje je zauvek poražena

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo inostranih poslova Rusije
Ministarstvo inostranih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
Pratite nas
Rezultati samita BRIKS su sjajni, izolacija kao oružje Sjedinjenih Američkih Država je zauvek poražena, napisala je na društvenim mrežama portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
Istakla je da širenje BRIKS-a ne predstavlja pretnju za SAD, ali jačanje organizacije za Zapad predstavlja novu realnost.

„Nije BRIKS onaj koji preti Sjedinjenim Američkim Državama, već je to stanje SAD, njihove liberalne ekonomije, neoliberalnog modela. Mislim da širenje BRIKS-a neće biti nekakav hladan tuš za SAD, Veliku Britaniju i EU. Smatram da je to previše mekan i previše lagan izraz. To će postati nova stvarnost za sve, i biće demonstracija ove nove stvarnosti koju skrivaju i ne prikazuju na američkim kanalima“, dodala je ona.

Obratila je pažnju na to da su zemlje u razvoju odavno počele da prevazilaze razvijene po ekonomskim, tehnološkim, ideološkim i političkim pokazateljima.
Zaharova je zaključila da SAD vide kao pretnju to da ih je neko nadmašio.
Samit BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) održan je od 22. do 24. avgusta u Johanesburgu. Samitom je predsedavala Južnoafrička Republika.
Predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa je danas objavio da su Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Iran, Argentina, Egipat i Etiopija zvanično pozvane da se pridruže BRIKS-u.
Samit BRIKS u Johanesburgu - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
Samit BRIKS
Šest država zvanično pozvano da se pridruži BRIKS-u
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala