- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin o predsedavanju Rusije BRIKS-om: Transparentnost i uzajamno uvažavanje interesa

© Sputnik / Grigory Sysoev / Uđi u bazu fotografijaSamit BRIKS-a
Samit BRIKS-a - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2024
Pratite nas
Rusija je od prvog januara preuzela predsedavanje BRIKS-om, organizacije koja trenutno uključuje 10 država. Nove punopravne članice BRIKS-a su Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija. Ovo uverljivo govori o rastućem autoritetu udruženja i njegovoj ulozi u svetskim pitanjima, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.
Prema njegovim rečima, BRIKS privlači sve više pristalica i istomišljenika – država koje dele osnovne principe, na kojima je zasnovano njegovo delovanje.
„To su suverena jednakost, poštovanje izbora sopstvenog razvojnog puta, uzajamno uvažavanje interesa, transparentnost, konsenzus, težnja ka formiranju multipolarnog svetskog poretka i pravednog modela globalnog finansijskog i trgovinskog sistema, traženje kolektivnih rešenja za goruće probleme sadašnjice“, istakao je ruski lider.
Putin je naglasio da će upravo u tom duhu, fokusirajući se na pozitivnu, kreativnu saradnju sa svim zainteresovanim državama i proteći predsedavanje Rusije BRIKS-om u 2024. godini pod devizom: „Jačanje multilateralnosti u cilju pravednog globalnog razvoja i bezbednosti“.

„Naravno, imaćemo u vidu spremnost mnogih drugih zemalja, a njih je sada 30-ak, da se u nekom obliku pridruže BRIKS-u i njegovoj višestrukoj agendi. Radi toga, aktivno ćemo se pozabaviti razradom modaliteta nove kategorije država-partnera organizacije“, poručio je predsednik Rusije.

On je kazao da će Rusija, generalno, nastaviti sa naporima na promovisanju celog kompleksa partnerske saradnje u okviru BRIKS u tri ključna pravca: politika i bezbednost, ekonomija i finansije, kulturno-humanitarni kontakti.
Putin je najavio da je, u okviru predsedavanja BRIKS-om, planirano održavanje više od 200 događaja različitog nivoa u mnogim gradovima Rusije.
Vladimir Putin na samitu BRIKS - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2023
SVET
Rusija na čelu BRIKS-a: Svet više neće biti isti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala