Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nova ideja Prištine kako da sprovede etničko čišćenje Srba

© AP Photo / Visar KryeziuVojska tzv. Kosova
Vojska tzv. Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2023
Pratite nas
Ukoliko Priština uvede obavezno služenje vojnog roka to će jednostavno biti fitilj za dalje etničko čišćenje Srba sa prostora Kosova i Metohije - Srbi sa KiM bi bili primorani da služe u takozvanoj vojsci Kosova ili da odu, kaže Vladimir Lazarević.
Zamenik ministra odbrane Šemsi Sila privremenih institucija u Prištini najavio je da će uskoro biti uvedeno obavezano služenje vojnog roka. On je istakao da će pilot projekat početi od iduće godine i da još nije odlučeno da li će vojni rok trajati samo tri meseca ili će on biti realizovan po tri meseca leti i zimi.

Novi metod za proterivanje Srba

Vladimir Lazarević, penzionisani general-pukovnik Vojske Jugoslavije, komandant Prištinskog korpusa VJ za vreme rata na KiM i NATO bombardovanja SRJ i komandant Treće armije VJ, upozorava je po ovome vidljiva namera Prištine da ne planira mirnodopsku budućnost.
„To je jedan od bezbroj događaja koji uznemiravaju našu javnost, pre svega naše Srbe na Kosovu i Metohiji i rekao bih sve normalne ljude na prostoru Balkana i Evrope. Međutim, to oni ne rade sami već uz asistenciju svojih zapadnih mentora iz Amerike, Nemačke, Turske, uključujući i naše komšije iz Hrvatske koji im pomažu i u obuci kadrova, i u naoružavanju. Dakle, to je jedna opsežna operacija u službi stvaranja oružanih snaga Kosova,“ kaže Lazarević za Sputnjik.
Naš sagovornik ističe da je ovo još jedno teško kršenje Rezolucije 12 44 SB UN i međunarodnog prava i mišljenja je da bi diplomatskim putem trebalo da reagujemo na ova dešavanja, uključujući i stalno dizanje tenzija u Prištini pričama da će ih Srbija vojno napasti.

Priština izgovorima diže tenziju

„Oni nalaze izgovor u tome, a Aljbin Kurti svakih par dana najavljuje napad Srbije na prostor Kosova i Metohije što je suludo. Srbija ne može sama sebe da napadne, s obzirom da je po međunarodnom pravu KiM i dalje deo države Srbije. Zato smatram da naša diplomatija koja sigurno radi na ovome treba da pojača svoje delovanje i da se to radi malo glasnije,“ uveren je Lazarević.
Lazarević takođe ističe da sama činjenica da Priština uvodi nastavu iz odbrane i bezbednosti u škole govori da faktički celu jednu nadolazeću generaciju priprema ne samo za služenje vojnog roka, već i za potencijalni vojni sukob.
„Oni su do sada školovali oficire takozvane vojske Kosova u Turskoj na vojnim akademijama i u zapadnim državama. Svet kao i Kfor i Unmik su na to gledali kao da se ništa ne dešava. Sada jednostavno oni donose propise i zakone po svome i oko pripreme omladine za služenje vojnog roka, a s druge strane te nove kadrove će neko morati da obučava. To će raditi njihovi školovani kadrovi. To ne bi smelo da se dešava jer SB UN priznaje samo jednu oružanu snagu na KiM a to je Kfor,“ podseća Lazarević.

Rasterivanje srpske omladine sa KiM

Po njegovom mišljenju, ovo je veoma opasan potez koji bi, ako zaživi, mogao u budućnosti da stvori određene probleme jer bi se postavilo pitanje šta sa Srbima koji žive na KiM i činjenicom da će ovakvom odlukom biti obavezni da služe u tzv. kosovskoj vojsci.
„Oni su nedavno izjavili da će KBS biti na severu Kosova. Dakle, oni već vide i govore o nameni te takozvane vojske Kosova. To je jednostavno fitilj za dalje etničko čišćenje Srba sa prostora Kosova i Metohije", zaključuje naš sagovornik.
Britanski vojnici na vojnim vežbama NATO-a u Estoniji - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2023
SRBIJA
Pojačavanje Kfora britanskim vojnicima - jasna podrška Prištini
Albanski i američki vojnik - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2023
SRBIJA
Albanija jača vojsku - zbog severa Kosova i Republike Srpske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala