Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Albanija jača vojsku - zbog severa Kosova i Republike Srpske

© Flickr / U.S. Army Europe/Javno vlasništvoAlbanski i američki vojnik
Albanski i američki vojnik - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2023
Pratite nas
NATO pakt za Albaniju ima posebna zaduženja kada je Kosovo i Metohija u pitanju s obzirom da su oni od samog početka i pre izbijanja sukoba na KiM vojno pomagali terorističku OVK, i otuda priča iz Tirane da im je potrebno da ojačaju vojsku. Žele da budu desna ruka NATO pakta na Balkanu, kaže penzionisani general Mitar Kovač.
Albanija je saopštila da namerava da ojača svoju vojsku zbog, kako je rečeno, situacije na severu Kosova, kao i da je potrebno da njihove oružane snage uvek budu spremne, iako je ova država članica NATO pakta.

Tirana radi što je radila i do sada

Albanski ministar odbrane Niko Peleši, obrazlažući najavljene planove, osvrnuo se ne samo na dešavanja na severu Kosova i Metohije već i na Bosnu i Hercegovinu, tačnije na Republiku Srpsku koja je pored Kosova i Metohije, tvrdi on, zbog rukovodstva u RS drugo križno žarište u ovom regionu.
Profesor dr Mitar Kovač, general-major u penziji i osnivač Evroazijskog bezbednosnog foruma, podseća da je Albanija kao država uvek bila u epicentru kada je reč o pomoći Kosovu, posebno kroz vojnu obuku i pomoć.
„Možemo slobodno reći da je Albanija u kosmetsku krizu uključena i pre devedesetih godina. Svo ono zlo oko naoružavanja terorističke organizacije OVK počelo je iz Albanije, kada su njihovi vojni magacini bilo „opljačkani“, a u suštini je na taj način legalizovano prebacivanje oružja na teritoriju Kosova i Metohije,“ podseća naš sagovornik.
Od tog perioda, ističe Kovač, pa do danas Albanija je, što neposredno što posredno, učesnik u izgradnji lažne NATO države Kosovo i takozvane vojske Kosova.

NATO ima za Albaniju posebna zaduženja

„Albanija ima od NATO pakta posebna zaduženja i ona se u skladu sa njima i ponaša. U mirnodopskoj dimenziji izigrava neko partnerstvo i savezništvo sa Srbijom kroz Otvoreni Balkan i sve ostalo, a to je samo maska za potajne bezbednosne interese Albanije,“ uveren je Kovač.
Tirana, kako smatra sagovornik Sputnjika, čini sve da podupre izgradnju institucija lažne države Kosovo, prvenstveno pomažući izgradnju samostalnih oružanih snaga Prištine.
Vojnici Albaniji spremaju se ua učešće u misiji Kfora na Kosovu i Metohiji  - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2020
Veterani OVK spremaju na Kosovu velelepni doček za vojnike iz Albanije – neka se pripreme Hrvati
„Veliko je zlo što se njihov vojni kontingent nalazi u mirovnoj misiji Kfora na KiM jer je u pitanju vojska države koja je pristrasna i usko povezana sa dešavanjima na Kosovu i Metohiji. Drugim rečima, Albanija sve čini da se ostvari projekat lažne države Kosovo i velike Albanije, što je čini nepodobnom da bude u sastavu Kfora,“ mišljenja je Kovač.
I zagovaranje jačanja oružanih snaga Albanije, po mišljenju Kovača, deo je njihovog interesa da po svaku cenu očuvaju lažnu državu Kosovo.
„Pa i po cenu direktnog ratnog konflikta i sukoba sa Srbijom. Oni računaju na to da Srbija u nekom momentu neće moći da izbegne a da ne reaguje u funkciji zaštite svog stanovništava i svoje teritorije na KiM, a u različitim kuhinjama Zapada kuvaju se razni scenariji na koji način bi se takav konflikt mogao odvijati,“ upozorava Kovač.
Naravno, ako bi do toga došlo, ističe Kovač, NATO i Zapad bi očekivao veće angažovanje države Albanije.

Neće da ginu Amerikanci već Albanci

„Neće da ginu ni Britanci ni Amerikanci za projekat velike Albanije niti za lažnu državu Kosovo iako sve to podržavaju svim sredstvima od politike, preko bezbednosne sfere pa do novca i oružja. Ali, neće oni baš rado dozvoliti da gine njihova vojska, već će to da prepuste Albancima kao narodu i državi koja može da učestvuje u tome kao pomoć svojim sunarodnicima da zaštite svoj takozvani suverenitet na Kosovu i Metohiji,“ uveren je Kovač.
Naš sagovornik skreće pažnju da je pominjanje BiH, odnosno RS od strane albanskog ministra urađeno samo u cilju da se da na značaju Albaniji kao državi i nekome ko bi mogao da bude kao deo NATO pakta neka vrsta „čuvara“ mira u regionu.
Ministar odbrane Albanije Niko Peleši koji je i najavio jačanje vojske Albanije istakao je i da otvoreni ratovi u svetu i napeta situacija u regionu Balkana uvek treba da budu alarm za Albaniju.
Albanska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2021
Priština i Tirana potpisale sporazum o vojnoj saradnji /video/
Vojnici Kfora na Kosovu - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2020
Albanija prvi put šalje vojne snage na Kosovo i Metohiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala