Veterani OVK spremaju na Kosovu velelepni doček za vojnike iz Albanije – neka se pripreme Hrvati

© Foto : Ministrstvo odbrane Republike Albanije Vojnici Albaniji spremaju se ua učešće u misiji Kfora na Kosovu i Metohiji
Vojnici Albaniji spremaju se ua učešće u misiji Kfora na Kosovu i Metohiji  - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Albanski vojni kotigent ulazi u redovni sastav misije KFOR na Kosovu i Metohiji. U pitanju je jedinica za posebne potrebe Vojske Albanije, a veterani OVK najavljuju im velelepni doček. Uporedo sa ovom odlukom, i Hrvatska je zatražila od NATO-a da joj odobri da poveća broj svojih vojnika u misiji KFOR.

Ministraka odbrane Republike Albanije potvrdila je da će se uskoro albanski vojnici po prvi put postati deo vojne mirovne misije pod okriljem Ujedinjenih nacija na KiM.

Albanski kontigent će, prema pisanju kosovskih medija, biti raspoređen u američkoj bazi Bondstil, ali će deo njihovih trupa ordinirati i u bazi na severu koju sada drže Italijani.

Albanci i Hrvati dobrodošli na Kosovo, a Srbi...

Činjenica da Albanija i Kosovo imaju niz ugovora o međusobnoj vojnoj saradnji nije prepreka da NATO odobri prisutvo albanske vojske u ovoj misiji, kaže za Sputnjik vojni ekspert dr Mitar Kovač, jer Kosovo nije međunarodno priznato, pa samim tim, ni ti sporazumi nisu međunarodnog karaktera.

To, međutim, ne menja činjenicu da je reč o vojsci koja je pristrasna i koja je obučavala pripadnike OVK. Isto, dodaje on, važi i za vojsku Hrvatske.

„Što se tiče albanskog kontigenta u sastavu Kfora treba podsetiti da se radi o državi koja od početka aktivno učestvuje u stvaranju projekta „Velike Albanije“, i o državi u kojoj su se regrutovale terorističke formacije takozvane OVK. Osim toga, Albanija je pružala logističku i svaku drugu podršku OVK teroristima, od početka rata, pa sve do proglašenja takozvane nezavisnosti Kosova,“ podseća Kovač. 

Albanija se nije ni posle toga zaustavila sa procesom pomaganja Kosovu, nastavlja on, već je još više nastavila da ga podržava u ciljevima, a posebno u formiranju oružanih snaga, kroz obuku, vežbe, opremanje ...

„Pomalo čudi da se mi nismo preko UN založili da do ovoga ne dođe, to jest, da se ospori pravo albanskom kontigentu da postane deo Kfora, jer je u pitanju država koja je pristrasna i koja je od početka uključena direktno u kosovsku krizu,“ kaže Kovač.

Srpske snage remetilački faktor  

S obzirom na situaciju na Kosovu i Metohiji i na položaj Srba tamo, prisustvo albanske vojske sigruno će doneti dodatne tenzije za naš narod. 

"Albanska strana će to smatrati pokazateljem njihovog objedinjavanja i napora da nesmetano operišu i na teritoriji Kosova i Metohije. NATO i UN nikako ne žele da se primene odredbe iz Rezolucije 12 44 i Kumanovskog sporazuma o prisustvu srpskih snaga bezbednosti na Kosovu jer to smatraju „remetilačkim faktorom i problemom“, a ne smatraju da je prisustvo albanske vojske problem“, primećuje naš sagovornik.

Činjenica da je i Hrvatska zatražila od NATO da joj odobri veći borj vojnika u misiji Kfor-a, po rečima Kovača, ide pod ruku sa učešćem albanske vojske u ovoj misiji. I Hrvatska je, podseća on, bila aktivna u obuci i podršci OVK i neposredni je akter dešavanja na Kosovu.

Hrvatska je već bila deo mirovne misije na Kosovu 2009. godine, a ove godine glavni zadatak će im biti „nadgledanje unutar i oko aerodroma „Adem Jašari“ u Prištini i prevoz trupa KFOR-a i VIP osoblja“. Albanski kontigent će biti zadužen za „brza dejstva“ po potrebi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala