Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Pojačavanje Kfora britanskim vojnicima - jasna podrška Prištini

CC BY-SA 2.0 / NATO / Britanski vojnici na vojnim vežbama NATO-a u Estoniji
Britanski vojnici na vojnim vežbama NATO-a u Estoniji - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2023
Pratite nas
Dolazak dodatnih britanskih vojnika u misiju Kfor je cinizam i zamajavanje, jer će oni kao i do sada stajati sa strane umesto da štite Srbe. Britanija i njena pomoć Prištini je jasna odavno, a Britanci su interesovanje za kosovsko pitanja pojačali od kako su izašli iz EU, jer žele da se nametnu kao samostalna sila, kaže general Vladimir Lazarević.
Kontingentu britanskog Kfora na Kosovu i Metohiji koji trenutno broji 400 vojnika, po odluci Severoatlantskog veća NATO alijanse, pridružiće se još 200 pripadnika britanske vojske.

Kfor ima dovoljno vojnika, ali ne i dobru nameru

NATO ističe da pojačava vojnu misiju u našoj južnoj pokrajini zbog sve veće eskalacije sukoba na severu Kosova, koja je nakon dešavanja u selu Banjska kad su ubijena trojica Srba, a jedan pripadnik kosovske policije poginuo, dosegla granicu pucanja.
Zašto baš britanski vojnici, s obzirom da se do sada pokazalo da nam Britanci i nisu baš naklonjeni? Vladimir Lazarević, penzionisani general-pukovnik Vojske Jugoslavije, komandant Prištinskog korpusa VJ za vreme rata na KiM i NATO bombardovanja SRJ i komandant Treće armije VJ, ima objašnjenje za to.
„Kfor ima dovoljno ljudi na KiM da spreči bila kakve incidente ali je problem što oni ne postupaju po Rezoluciji 12 44. Očigledno da to ne žele. Podsećam vas da je 2004. godine kada je bio pogrom nad Srbima bilo više od 50.000 vojnika Kfora stacionirano na KiM, ali nisu se trudili da spreče divljanje Albanaca i proterivanje Srba… Uključili su se tek kada su Albanci napali njihovu patrolu. Dakle, nije problem u broju te misije već u njihovoj nameri koja je usmerena očito protiv Srba,“ uveren je Lazarević.
General Lazarević smatra da je „pojačavanje“ Kfora samo deo zamajavanje svetske javnosti, a činjenica da su baš odabrani britanski vojnici, a ne neki iz neke neutralnije države ne iznenađuje.
„Britanci su uvek bili servilni prema Prištini i očigledno da se to nastavlja u možda još jačem tonu i danas. Jasno je da oni ne dolaze tamo da zaštite pravdu niti srpski narod već da pomognu Prištini da u što većem broju protera Srbe sa KiM. Uostalom, Britanci i danas kao već godinama unazad rade protiv srpskog nacionalnog interesa, na žalost,“ kaže Lazarević.

Britanija je protiv nacionalnih interesa Srbije

Naš sagovornik podseća na „bogatu" umešanost Velike Britanije u kosovsko pitanje od samog početka sukoba
„Poznato je učešće i pomoć Britanije i drugih Prištini - i pre, i tokom, i posle rata. U proteklih 24 godine Srbi su gotovo nestali sa Kosova. Dolazak 200 britanskih vojnika je običan cinizam, i oni će kao i do sada stajati sa strane i potpomagati iseljavanje Srba,“ upozorava naš sagovornik.
Lazarević smatra da se njihovo interesovanje za rešavanje kosovskog pitanja dodatno pojačalo od kako su otišli iz EU, duplo, jer žele da se nametnu kao samostalna sila u odnosu na EU i Ameriku.
NATO je raspoređivanje novih snaga Kfora odobrio u nedelju, 1. oktobra, na zahtev vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu koji je iz redova Amerike. Iz NATO je takođe potvrđeno da slede dalja pojačanja trupa Kfora od ostalih država članica, uz ocenu da je ova odluka razborit korak da bi se osiguralo da snage Kofra imaju sposobnosti koje su potrebne da ispune mandat i da održe bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu.
Britansko ministarstvo odbrane prenelo je komandu nad jednim bataljonom svoje vojske na NATO kako bi taj bataljon mogao da pruži podršku na KiM ako bude potrebno, saopšteno je iz tog ministarstva.
U vezi sa aktuelnom situacijom na Kosovu i Metohiji pogledajte emisiju "Svet sa Sputnjikom":
Vojnici nemačkih oružanih snaga Bundesver u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2023
SRBIJA
Nemačka razmatra slanje dodatnih trupa u sastav Kfora
Vojnici Kfora na Kosovu - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2023
SRBIJA
Velika Britanija šalje 200 vojnika na KiM
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala