- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata: Oružje predato Ukrajini može dospeti u ruke ekstremista

© AFP 2023 / ANATOLII STEPANOVUkrajinski vojnici na nemačkom tenku "leopard 2A5"
Ukrajinski vojnici na nemačkom tenku leopard 2A5 - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2023
Pratite nas
NATO i EU ignorišu pretnju da oružje predato Kijevu padne u ruke ekstremista iz Ukrajine i drugih zemalja, izjavio je za Sputnjik šef ruske delegacije na pregovorima u Beču o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja Konstantin Gavrilov.
„Ceo svet bi se mogao naći na nišanu zapadnog oružja. Međutim, zemlje NATO-a i Evropske unije dosledno ignorišu pretnju da savremeno visokoprecizno oružje padne u ruke ekstremista i terorista ne samo u Ukrajini, već i i van njenih granica, što je, s obzirom na visoke rizike po međunarodnu bezbednost, jednako odobravanju terorističkih aktivnosti od strane zapadnih zemalja“, rekao je Gavrilov.
Gavrilov je sa žaljenjem konstatovao da je Zapad spreman da nastavi da zataškava ratne zločine svojih kijevskih štićenika, ali će istina probiti sebi put.
On je dodao i da se Rusija zalaže za hitne mere za suzbijanje ilegalnog toka malokalibarskog i lakog naoružanja.
Kako je naveo, sa početkom specijalne vojne operacije tema ilegalne trgovine oružjem postala je veoma osetljiva za zapadne sagovornike na Forumu OEBS-a za bezbednosnu saradnju.
„Već drugu godinu zaredom oni prekidaju godišnje sastanke o upravljanju rezervama malokalibarskog i lakog naoružanja, kao i zalihama konvencionalne municije“, objasnio je sagovornik agencije.
Gavrilov je podsetio da su od početka specijalne vojne operacije zapadne zemlje predale Kijevu stotine hiljada jedinica naoružanja, vojne tehnike i opreme vredne desetine milijardi američkih dolara.
Ruska delegacija mesecima je predstavljala zapadnim državama-učesnicama Foruma nepobitne foto i video dokaze o tome kako ukrajinski „dileri“ na darknetu prodaju isporučenu vojnu tehniku u bescenje, dodao je Gavrilov.
Kako je naveo, Zapad će se uveriti da je finansiranje i vojno pumpanje kijevskog režima poduhvat osuđen na propast.
Zastave Ukrajine i EU - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Evropski lideri pozvali na produžavanje vojne pomoći Ukrajini
Prema njegovom mišljenju, kriza na Bliskom istoku će uticati na isporuke oružja Kijevu.
On je podsetio da je 2019. godine američka analitička korporacija RAND (uneta u registar organizacija čije su aktivnosti u Rusiji prepoznate kao nepoželjne) predložila je „preopterećenje“ Rusije, zaoštravajući sve sukobe koji zahtevaju njeno direktno mešanje.
„I šta vidimo četiri godine kasnije? Amerikanci istovremeno moraju da se nose sa kijevskim režimom koji tone, reaguju na bliskoistočnu eskalaciju, zadržavaju pažnju na azijsko-pacifičkom regionu, kao i da formiraju stav o promenama u spoljnoj politici Venecuele“, istakao je Gavrilov.
Diplomata je dodao da Amerikanci više ne mogu da se oslanjaju ni na evropske elite.
„Ne samo da su nesposobni da donose samostalne odluke, već su ispraznili nacionalna skladišta municije da bi napumpali Oružane snage Ukrajine. Odavde možemo zaključiti da će ova konstelacija događaja uticati na isporuke oružja Ukrajini. Na kraju krajeva, Amerikancima je ipak Izrael bliži“, zaključio je Gavrilov.
Rusija je ranije uputila protestnu notu zemljama NATO-a zbog isporuka oružja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporučivanjem oružja Ukrajini.
Prvi ruski brod Crnomorske flote Orsk uplovio je u luku Berdjanska  - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2023
RUSIJA
Moskva je upozoravala: Zapadno oružje koje se isporučuje Ukrajini širi se po celom svetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala