- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Evropski lideri pozvali na produžavanje vojne pomoći Ukrajini

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaZastave Ukrajine i EU
Zastave Ukrajine i EU - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2023
Pratite nas
Lideri zemalja EU su se na samitu u Briselu dogovorili da nastave vojnu pomoć Ukrajini preko Evropskog mirovnog fonda, povećaju finansiranje tog fonda, kao i da ispune obećanje dato Kijevu i isporuče milion jedinica municije, sledi iz zaključaka nakon rasprave o Ukrajini na samitu.
„Evropska unija i njene države-članice nastaviće da zadovoljavaju neposredne vojne i odbrambene potrebe Ukrajine. Konkretno, Evropski savet insistira na važnosti blagovremene, predvidive i održive vojne podrške Ukrajini kroz Evropski mirovni fond, kao i preko direktne bilateralne pomoći država-članica“, navodi se u dokumentu.
Takođe se naglašava „hitna potreba da se ubrzaju isporuke raketa i municije, konkretno, u okviru inicijative za isporuke milion komada municije, kao i da se Ukrajini isporuče više sistema za protivvazdušnu odbranu“.
„Evropski savet poziva Savet EU da intenzivira rad na reformi Evropskog mirovnog fonda i dalje povećanje njegovog finansiranja“, dodaje se u dokumentu.
Vojna podrška i obaveze za osiguravanje bezbednosti Ukrajine, prema rečima evropskih lidera, „biće obezbeđene uz puno poštovanje bezbednosne i odbrambene politike kako pojedinačnih država-članica, tako i uzimajući u obzir bezbednosne i odbrambene interese svih država-članica“.
Lideri su takođe poručili šefu evropske diplomatije Žozepu Borelju da nastavi rad na dugoročnim obavezama u oblasti bezbednosti za Ukrajinu.
Lideri EU su najavili i da nameravaju da nastave političku, finansijsku i vojnu podršku Ukrajini „koliko god bude potrebno“.
„Evropski savet ponovo potvrđuje nepokolebljivu posvećenost EU da nastavi da pruža snažnu političku, finansijsku, ekonomsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku Ukrajini i njenom narodu onoliko dugo koliko bude potrebno“, zaključuje se u dokumentu.
U dokumentu se dodaje da EU namerava da nastavi sa širenjem sankcija Rusiji i efikasnom borbom protiv njihovog zaobilaženja, posebno u vezi sa visokorizičnom robom, kao i u bliskoj saradnji sa partnerima.
Napominje se da EU osuđuje Iran, Belorusiju i Severnu Koreju zbog njihove navodne vojne podrške Rusiji i poziva „sve zemlje da ne pružaju takvu podršku“.
Šef evropske diplomatije ranije je predložio da se u Evropskom mirovnom fondu predvidi 20 milijardi evra za vojnu pomoć Ukrajini za period 2024-2027. godine. Nakon što je ova inicijativa blokirana tokom rasprava, Borelj je počeo da govori o izdvajanju najmanje pet milijardi za 2024. godinu. Međutim, ni ovaj predlog nije naišao na jednoglasnu podršku zemalja EU. Mađarska trenutno blokira i osmu tranšu pomoći Kijevu iz Evropskog mirovnog fonda od 500 miliona evra, koja je bila planirana da bude iskorišćena 2023. godine.
Rusija je ranije uputila protestnu notu zemljama NATO-a zbog isporuka oružja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporučivanjem oružja Ukrajini.
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Borelj: Vojna pomoć Ukrajini ostaje blokirana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala