- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva je upozoravala: Zapadno oružje koje se isporučuje Ukrajini širi se po celom svetu

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaPrvi ruski brod Crnomorske flote "Orsk" uplovio je u luku Berdjanska
Prvi ruski brod Crnomorske flote Orsk uplovio je u luku Berdjanska  - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2023
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova objavila je na Telegramu dokaze višestrukih apela ruske strane na međunarodnu zajednicu da oružje koje Zapad isporučuje Kijevu završava na crnom tržištu širom sveta.
„Na zvaničnim brifinzima u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije godinu i po sam govorila o tome kako NATO, pre svega, američko oružje koje se isporučuje predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom, završava i na crnom tržištu. Govorila sam i šta je razlog – korupcija u Ukrajini i korupcionaška veza između Vašingtona i Kijeva“, napisala je Zaharova.
Istovremeno je podsetila da je apelovala na svetske medije da obrate pažnju na te činjenice, ali nije bilo odjeka.
„Pitajte 'Blumberg', listove 'Njujork tajms', 'Vol strit džurnal', 'Politiko', kao i 'Asošijejted pres', 'Bi-Bi-Si' i druge koliko su puta citirali naše podatke ili vodili istrage na osnovu njih? Reći ću vam: nikoliko“, precizirala je ona.
Zaharova je zatim objavila dokaze da je Rusija više puta apelovala na svetsku zajednicu tim povodom. Tim povodom je podsetila na svoje izjave od marta prošle godine do sada.
Tokom svojih brifinga, portparolka je više puta navodila činjenice o nekontrolisanom širenju oružja koje Zapad isporučuje Ukrajini. Zaharova je skretala pažnju na to da se oružje rasplinjava po svim kontinentima, te da završava u rukama organizovanih kriminalaca i radikala.
Na brifingu 20. oktobra 2022. godine, diplomata je navela da se „sa sigurnošću može reći da je veliki deo tog oružja već završio ili će završiti na crnom tržištu čiji mesečni promet od šverca premašuje milijardu dolara

„Vojni teret NATO-a, predviđen za kijevski režim, završava u rukama terorista, ekstremističkih i kriminalnih grupa na Bliskom istoku, u Centralnoj Africi i u jugoistočnoj Aziji. O tome smo govorili od samog početka. Nije tajna da se deo oružja već raširio po crnim tržištima, između ostalog i u Evropi“, upozoravala je svojevremeno Zaharova.

Ranije je američka kongresmenka Mardžori Tejlor Grin pozvala da se proveri poreklo oružja koje je korišćeno u napadu Hamasa na jug Izraela. Ona pretpostavlja da je oružje moglo da stigne do njih između ostalog i iz Ukrajine.
Istovremeno, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev potvrdio je da Izrael aktivno koristi oružje koje su zapadne zemlje isporučivale Kijevu.
Podsećanja radi, vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu je objavilo operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila o pokretanju operacije „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu, u obraćanju naciji, rekao je da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.
Zašto je Bliski istok opet zahvatio haos i kakve će biti njegove globalne posledice u novoj emisiji "Svet sa Sputnjikom":
Izraelski vojnici  - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2023
RUSIJA
Lavrov: Moskva i Arapska liga osuđuju nasilje, palestinski problem ne može se više odlagati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala