- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ako stignu u Ukrajinu, američki F-16, će goreti kao i „leopardi“

© AP Photo / Alik KepliczLovci F-16
Lovci F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2023
Pratite nas
Isporuke lovaca F-16 neće promeniti tok ruske specijalne vojne operacije. Uostalom, Rusija ima avione-presretače kao što su Su-35 i Mig-31, čiji su radari daleko bolji od F-16. Rusi imaju i rakete mnogo većeg dometa, a ako iskoriste svoje avione za rano upozorenje A-50, onda će moći da „love“ F-16, koji će goreti u Ukrajini isto kao i "leopardi".
Ruski stručnjaci ističu i da su avioni F-16, koje će Kijev dobiti od Holandije i Danske, inferiorniji od ruskih po manevarskim sposobnostima, dok američki vojni eksperti ukazuju na to da Rusija ima moćan sistem protivvazdušne odbrane, pa će lovci F-16 obećani Ukrajini biti uništeni ubrzo nakon isporuke.
„Rusija mora da se brani i ne plašimo se pružimo otpor na agresivne akcije NATO-a, koje će u ovom slučaju biti direktne agresivne akcije. Ako dođe do takvih napada, Rusija protiv NATO-a neće voditi vojnu operaciju, već rat u punom obimu, jer će se to tumačiti kao objava rata od strane NATO-a... Da li je to potrebno Evropi? Mislim da to narodu ne treba, ali NATO jastrebovi pokušavaju da rasplamsaju ovaj rat. Ovo što se danas dešava tumačim kao test naših slabosti. Ali već smo pokazali da to kod nas ne prolazi i da smo spremni da odgovorimo“, kaže Perendžijev.
Moskva će moguće poletanje ukrajinskih F-16 iz baza-članica NATO doživeti kao agresiju i ulazak tih zemalja u direktan sukob sa Rusijom, a Moskva će biti primorana da preduzme mere odmazde, upozoravaju ruski vojni eksperti. Ti američki borbeni avioni postaće legitimna meta za ruske snage.
Postoje mišljenja da bi u uslovima značajnog uništenja aerodroma u Ukrajini lovci F-16, prebačeni ukrajinskoj vojsci, mogli da poleću iz tri evropske zemlje koje se graniče sa Ukrajinom, a članice su NATO-a.
„Sprovođenje agresije sa teritorije Poljske, Rumunije i Slovačke uz pomoć lovaca F-16 će, naravno, ozbiljno pogoršati situaciju ne samo u zoni specijalne vojne operacije, nego, pre svega, u Evropi. Naše diplomate su upozorile da će se ovakve agresivne akcije smatrati kao NATO agresija na Rusku Federaciju, a avioni koji polete sa tih aerodroma biće uništeni“, kaže ruski ekspert Aleksandar Perendžijev.
Sjedinjene Države su ozbiljno uvučene u sukob u Ukrajini, a u to uvlače i svoje saveznike koji Kijevu isporučuju oružje i municiju. Rusija takve akcije smatra učešćem u sukobu, a u trenutnoj situaciji ide putem koji jasno karakteriše namere zemlje da zaustavi isporuku oružja na teritoriju Ukrajine. Samim tim, svaka pošiljka oružja je legitimna meta za ruske snage.
„Nameće se pitanje - da li je NATO spreman za direktan sukob sa Rusijom? Najviši lideri NATO-a su više puta isticali da će pomoći Ukrajini, ali neće ulaziti u direktan sukob. Međutim, ta pomoć već prelazi sve ‘crvene linije’ i pretvara se u rat protiv Rusije“, ističe Perendžijev.
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov upozorio je da su ideje o raspoređivanju aviona F-16, predviđenih za Ukrajinu, u vazduhoplovnim bazama u zemljama NATO – opasne.
Prema njegovim rečima, ideja da se F-16 avioni servisiraju u NATO zemljama blizu Ukrajine je „opasna ideja“. Kako je naveo, zaključeno je da u Ukrajini ne postoje aerodromi koji bi bili sposobni da servisiraju ove letelice, zbog kvaliteta pista i po opremi neophodnoj za servisiranje mlaznjaka ovih aviona.
Istovremeno, dodao je, ako SAD i Velika Britanija „žele da ostanu po strani, trebalo bi da shvate da negde postoje granice koje se ne smeju preći“.
© Sputnik / Pavel Bednyakov / Uđi u bazu fotografijaIdeje o raspoređivanju aviona F-16, predviđenih za Ukrajinu, u vazduhoplovnim bazama u zemljama NATO su opasne, upozorio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2023
Ideje o raspoređivanju aviona F-16, predviđenih za Ukrajinu, u vazduhoplovnim bazama u zemljama NATO su opasne, upozorio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov

F-16 kao pretnja u nuklearnoj sferi

F-16 je višenamenski borbeni avion, a osnovni model je naoružan raketama tipa „zemlja-zemlja“, „vazduh-zemlja“, kao i protivbrodskim projektilima. Međutim, on može da nosi nuklearne bombe B61 i B83 koje imaju snagu eksplozije do 400 kilotona. Poređenja radi, američka nuklearna bomba bačena na Hirošimu imala je snagu od „samo“ 15 kilotona.
Ako se u Ukrajini pojave lovci F-16 koji mogu da nose nuklearno oružje Moskva će to smatrati kao pretnju sa Zapada u nuklearnoj sferi. Na taj način, SAD i njihovi sateliti iz NATO-a stvaraju rizike od direktnog oružanog sukoba sa Rusijom što nosi opasnost od katastrofalnih posledica.
Imajući u vidu činjenicu da je ukupno proizvedeno oko pet hiljada aviona F-16, procene su da bi Ukrajina mogla da dobije nešto više od 60 američkih lovaca. Međutim, da bi se postigao efekat na koji Kijev računa bilo bi potrebno skoro 200-300 takvih aviona.
Moskva je jasno stavila do znanja da tokom borbenih dejstava ruski vojnici neće analizirati da li je svaki konkretan avion tog tipa opremljen nuklearnim oružjem ili ne.
Međutim, isporuka F-16 Kijevu donosi i određene probleme. Prvo, ukrajinska infrastruktura nije u potpunosti pogodna, a veliki broj aerodroma sa kojih bi takvi avioni mogli da polete je ili nedovoljno opremljeno ili uništeno. Drugo, Ukrajina nema obučene pilote koji bi mogli da izvršavaju borbene zadatke na F-16, mada deo njih već prolazi obuku u NATO zemljama. Međutim, za to je potrebno vreme. Eksperti procenjuju da je za obuku pilota na F-16 potrebno oko godinu dana, jer nije dovoljno samo znati upravljati avionom F-16, već upravljati tim lovcem i u borbama. Zbog toga pilote koji će upravljati avionima F-16 isporučenim Ukrajini čeka dug proces.
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je krajem prošlog meseca priznao da isporuke F-16 Ukrajini suštinski neće promeniti situaciju na bojnom polju. Prema njegovim rečima, rokovi njihovih isporuka su nepoznati i zavisiće od obuke pilota.
Američki lovac F-16 Falkon - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Stoltenberg: F-16 nisu čudotvorni lek - neće promeniti ništa u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala