Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Bajatović: Evropa nema dugoročno rešenje za snabdevanje gasom bez Rusije

© Sputnik / Lola ĐorđevićDirektor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović
Direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2023
Pratite nas
Evropa nema ni srednjoročno ni dugoročno rešenje za snabdevanje gasom bez Rusije, izjavio je generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović u intervjuu za RIA Novosti.
„Azerbejdžanu su potrebne garancije za kupovinu gasa na 15 godina, kako bi uložio sredstva i prešao sa 18 milijardi kubnih metara proizvodnje godišnje na 36 milijardi. Amerikanci će takođe tražiti dugoročne ugovore za isporuke tečnog prirodnog gasa (TPG), moraju da izgrade nove brodove i da organizuju novu proizvodnju gasa iz škriljaca, a za sve to je potrebno vreme", smatra on.
Istakao je da se cene neće više vraćati na prethodni nivo, iako je energetska kriza iskontrolisana.
"U Evropi je stagflacija, što znači smanjenje BDP-a i inflacija. Ništa neće biti kao ranije. I u političkom smislu, Evropa je američki vazal, kompanije iz Evrope se sele u SAD ili Kinu. To je veliki problem. Superiornost Nemačke i nekih drugih ekonomija bila je zasnovana na jeftinom ruskom gasu i drugim sirovinama. Toga više nema, ali to nije želja Rusije, to je nastalo usled političkih odluka EU ", dodao je Bajatović.
Istakao da će proizvodnja u SAD biti obezbeđena američkim gasom, u Kini ruskim, dok se u Evropi dešava deindustrijalizacija.
Prema njegovim rečima, Srbija želi da poveća isporuke gasa iz Rusije i podzemnih spremišta gasa, i očekuje saradnju s „Gaspromom“.
Bajatović je, takođe, ocenio da bi podrška zapadnim sankcijama protiv Rusije za Srbiju značila gubitak svega u zamenu ni za šta.
„Odgovor na pitanje o uvođenju sankcija protiv Rusije je – ne! Mi smo i onako dali sve i ništa nismo dobili u zamenu. Zapad nas je već obmanuo kada je reč o poštovanju rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o rešavanju krize na Kosovu, mirovnog sporazuma iz Dejtona o Bosni i Hercegovini, obmanuo je i Rusiju s Minskim sporazumom, kao i Libiju, Irak, mnoge druge zemlje. Zbog toga ne možemo da im verujemo, a Rusiji možemo“, zaključio je Bajatović.
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2023
EKONOMIJA
Grade se nova gasna skladišta u Vojvodini — u toku pregovori „Gasproma“ i „Srbijagasa“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala