- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Grade se nova gasna skladišta u Vojvodini — u toku pregovori „Gasproma“ i „Srbijagasa“

© Sputnik / Lola ĐorđevićGasovod
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2023
Pratite nas
"Srbijagas" i ruski "Gasprom" počeli su pregovore o izgradnji skladišta gasa u Vojvodini, pišu "Novosti".
Ukoliko ruski partneri nisu zainteresovani za ove projekte, postoji mogućnost i da "Srbijagas" uz pomoć države izgradi te kapacitete.
Planirano je da skladište "Banatski Dvor" koje sada može da skladišti 450 miliona kubnih metara gasa, proširi na susedno polje Čestereg, što bi nam omogućilo da tu čuvamo 1,5 milijardi kubika. Predviđeno je da radi i "Srpski Itebej", ali ona ovom polju još nije završena eksploatacija gasa, pa to pitanje treba razrešiti sa partnerima iz Rusije. Skladište "Tilva", čija je izgradnja takođe u planu, ne bi trebalo da bude sporno.
"Gasprom" je većinski vlasnik "Banatskog dvora", a polaže pravo na korišćenje lokacija "Itebej" i "Tilva", prema Sporazumu između Srbije i Rusije iz 2008. koji je uključivao i prodaju NIS.
O svim ovim pitanjima juče i danas razgovaraju predstavnici "Srbijagasa" i "Gasproma" u Beogradu.
Sa novim proširenim i izgrađenim kapacitetima, Srbija bi imala mogućnost da čuva 2,8 milijardi kubika gasa, a gradnja bi koštala oko 450 miliona evra.
Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović za "Novosti" je rekao da je gasno ležište Čestereg pri kraju eksploatacije i kandidat je za skladištenje plavog goriva.
"Osim proširenja 'Banatskog Dvora' u prvoj fazi na 750 miliona kubika, mi sada planiramo da i susedni Čestereg priključimo na 'Banatski Dvor'. Tako bismo praktično imali 1,5 milijardi kubika", objašnjava Bajatović.
On kaže da je predviđeno da se radi "Srpski Itebej" gde bi se skladištilo 800 miliona kubika gasa. U blizini Pančeva bi se gradila "Tilva".
"Proširenje Banatskog Dvora može da se završi sa nekih 130 do 150 miliona evra sa rezervnim kompresorima i svim ostalim promenama. Na Česteregu ne bi išla nova oprema, nego samo bušotine, tako da radovi tu ne bi prešli 100 miliona evra. 'Itebej' planira da radimo sa dva kompresora i četiri ili pet gromova, to su po tri bušotine, i ne bi trebalo da pređe 100 miliona evra", rekao je Bajatović i dodao da i "Tilva" može da se završi za 100 miliona evra.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala