- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Srpski fudbal dotakao dno – od istorijske prilike do epske blamaže

© Sputnik / Lola ĐorđevićFudbaleri Crvene zvezde
Fudbaleri Crvene zvezde - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2023
Pratite nas
Spuštena je zavesa na grupnu fazu evropskih takmičenja, u kojima su se srpski klubovi proveli ko bosi po trnju! Surovo , bolno i poražavajuće zvuči da nisu ostvarili nijednu pobedu, uz dva remija i čak 16 poraza! Posledice će se tek osetiti u narednim sezonama, jer smo sa 11. mesta na UEFA listi klupskih koeficijenata, pali na 19. mesto...
Ima tu i ta neka gol-razlika, koja crno na belo glasi: 15:50!
Kakav bolan sudar sa realnošću. U sezoni u kojoj je Srbija imala istorijsku priliku da sa dva kluba zaigra u Ligi šampiona, gde je imala prvi put direktnog učesnika u elitnom takmičenju – Crvenu zvezdu, i TSC koji je kroz kvalifikacije imao priliku da bude deo elite, došlo se do toga da pričamo o najgoroj evropskoj sezoni ikada!
Nažalost, to je u ovom trenutku bolna realnost i činjenično stanje stvari, a srpski klupski fudbal dotakao je dno. Gore, teško da može. Gledamo u leđa Malti, Andori, Farskim ostrvima, Jermeniji...
Učinak srpskih klubova na strani ove sezone, Crvene zvezde, Čukaričkog i TSC-a je 0-0-9! Kada bismo „premotali film“ na početak i otišli korak dalje, odnosno uzeli u obzir i kvalifikacije u kojima su se našli još Vojvodina i Partizan, a igrali su ih još Čukarički i TSC, brojke su još brutalnije!
Dobro protrljajte oči, skor je 1-2-25 i to je verovatno najgori učinak neke evropske zemlje ikada. Jedini trijumf upisao je Partizan protiv Sabaha i to je sve! Horor na strani glasi: 0-0-14!
Tuga, jad i čemer!
Vojvodina je pala u oba meča sa kiparskim APOEL-om, a lekcije su očitane Čukaričkom i TSC-u, koji su uprkos porazima, završili u grupnim fazama Lige konferencije i Lige Evrope.
Žarko Lazetić - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2023
SPORT
Matić o „školovanju na Harvardu“ – Lazetić iskustvo u Evropi uporedio trkom fiće i ferarija
Treba imati u vidu da im je to bilo zagarantovano. Klub sa severa Srbije borio se za Ligu šampiona, stradao je od Brage (rezultat dvomeča 7:1) i završio je u Ligi Evrope, što je svakako uspeh, ali se tamo loše proveo sa samo jednim osvojenim bodom, što je obezbedio remi sa Olimpijakosom u Bačkoj Topoli.
Čukarički je igrao u plej-ofu Liga Evrope, ali je Olimpijakos bio prejak i poslao je „brđane“ u takmičenje ispod, odnosno Ligu konferencije.
A tamo – šest utakmica i šest poraza! Ferencvaroš, Fiorentina i Genk, sladili su se pobedama nad timom sa Banovog brda.
Najviše se očekivalo od Crvene zvezde, koja je u Ligi šampiona sa trenerom Barakom Baharom najavljivala da će napasti drugo ili treće mesto, koje garantuju klubu s Marakane da će prezimiti u Evrppi.
Ali, jedno su želje, a drugo mogućnosti i realnost. Siti je i sa miksom drugog i trećeg tima odneo bodove sa stadiona „Rajko Mitić“, odneo je sva tri i Lajpcig, dok je jedini bod suvereni šampion Srbije uzeo pred svojim navijačima u dvoboju sa Jang Bojsom (2:2). Premalo i poražavajuće.
Preostalih pet mečeva, fudbaleri u crveno-belim dresovima su pognutih glava napuštali teren.
I kao što smo već pomenuli, posledice epskog brodoloma na evroskoj sceni tek će se osetiti.
Jasno je da dugo nećemo imati šansu za dva predstavnika u Ligi šampiona, samo ostaje da se vidi na kom će mestu UEFA klupske liste koeficijenata završiti Srbija i to će joj odrediti put za naredne sezone.
Ono što je poznato jeste da su nas prestili Česi, Švajcarci, Austrijanci, Danci, Norvežani, Izraelci, Grci i Ukrajinci.
Sa 11. pozicije Srbija je (s)pala na 19. mesto, iza njega je Poljska.
Da nije tužno, bilo bi smešno, ali to je, kao što rekosmo, u ovom trenutku surova realnost stanja srpskog klupskog fudbala.
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2023
SPORT
Čukarički i TSC kompletirali potop srpskog fudbala u Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala