- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska - Sputnik Srbija

UŽIVO Kongres SAD neće razmatrati zahtev o pomoći Kijevu, uprkos poseti Zelenskog

Pratite nas
Ruska vojska osujetila je tri pokušaja rotacije ukrajinskih trupa na južnodonjeckom pravcu. Eksplozije su odjeknule u Kijevu i Odeskoj oblasti. Centralna izborna komisija Rusije smatra mogućim, održavanje izbora u novim ruskim regionima.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:17 11.12.2023
Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je dodelu još jedne tranše finansiranja Ukrajini u iznosu od 900 miliona dolara, navodi se u saopštenju te međunarodne finansijske institucije.
„MMF je danas završio reviziju proširenog sporazuma u ​​okviru mehanizma proširenog finansiranja Ukrajine, omogućavajući vlastima pristup fiskalnoj podršci u iznosu od približno 900 miliona dolara“, navodi se u saopštenju.
Šef Poreskog odbora Vrhovne rade Danil Getmancev ranije je izjavio da ukrajinski državni budžet kritično zavisi od spoljne pomoći saveznika. Do kraja godine Kijev treba da privuče oko 9,5 milijardi dolara finansijske podrške u vidu grantova i povlašćenih kredita. Kasnije je premijer Dmitrij Šmigal izjavio da Ukrajina očekuje da dobije finansijsku pomoć u iznosu od više od 30 milijardi dolara od EU, SAD i MMF-a, kao i savezničkih država, za pokrivanje deficita državnog budžeta zemlje.
21:39 11.12.2023
Ukrajina će moći da se približi ulasku u Evropsku uniju tek po okončanju sukoba, izjavio je ministar spoljnih i evropskih poslova Slovačke Juraj Blanar posle sastanka ministara spoljnih poslova zemalja EU.
„Za Ukrajinu je najvažnije da se bavi traženjem mirnog rešenja sukoba“, istakao je on.
21:33 11.12.2023
Kongres SAD neće razmatrati zahtev o pomoći Kijevu, uprkos poseti Zelenskog
Predstavnički dom američkog Kongresa ne planira da razmatra zahtev administracije o novoj pomoći Kijevu tokom ove nedelje pre odlaska na pauzu zbog božićnih i novogodišnjih praznika, proizlazi iz rasporeda zakonodavnog organa.
Prethodno je saopšteno da će se ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, prema očekivanjima, u utorak sastati sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država Džozefom Bajdenom i predsednikom Predstavničkog doma Majkom Džonsonom.
21:26 11.12.2023
21:23 11.12.2023
Evropska komisija planira da prikupi do 15 milijardi evra za podršku Ukrajini od prihoda od zamrznutih sredstava Centralne banke Ruske Federacije, objavio je „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na izvore.
Kako navode izvori lista, prvo će Evropska komisija predložiti da se prihod od zamrznute imovine Rusije usmeri na odvojene račune, a zatim će ta sredstva otići u budžet Evropske unije namenjen za pomoć Kijevu.
Kako navodi „Fajnenšel tajms“, radi se samo o prihodima od zamrznutih sredstava Centralne banke Rusije. Prema procenama Evropske komisije, oni dostižu oko 3 milijarde evra godišnje. Tako će, prema preliminarnim procenama, suma biti 15 milijardi evra do 2027. godine, ali se može izmeniti u zavisnosti od kamatne stope.
List primećuje da će zemlje EU morati jednoglasno da podrže plan i dalje korake za njegovu realizaciju pre nego što novac stigne u Kijev.
Nakon početka specijalne operacije u Ukrajini, Evropska unija i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od oko 300 milijardi evra.
20:57 11.12.2023
20:57 11.12.2023
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Borelj: Vojna pomoć Ukrajini ostaje blokirana
20:43 11.12.2023
U Odeskoj oblasti Ukrajine odjeknule su eksplozije, javila je televizija „Obščestveno“.
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Odeskoj, Čerkaskoj, Kirovogradskoj, Dnjepropetrovskoj i Nikolajevskoj oblasti, kao i u delovima Zaporoške i Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva.
18:32 11.12.2023
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da je održao sastanak sa ukrajinskom kolegom Dmitrijem Kulebom i saopštio da, po mišljenju Budimpešte, pitanje o članstvu Ukrajine u Evropskoj uniji nije dovoljno razrađeno, kao i da to nije taktičko, već pitanje od istorijskog značaja za celu EU.
„Dovoljno je setiti se nerešenih problema, izazvanih prethodnom odlukom Evropske komisije o tranzitu žita ili ukidanja uslova za izdavanje dozvola za ukrajinske kamione. EK nije obavila pripremne radove koji bi garantovali da će Ukrajina pregovarati o pristupanju EU na uzajamno korisnoj osnovi“, ocenio je on na društvenim mrežana.
18:07 11.12.2023
Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto  - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2023
RUSIJA
Budimpešta navela uslov za odustajanje od veta na 12. paket sankcija Rusiji
16:49 11.12.2023
U ukrajinskom Dnjepropetrovsku odjekuju eksplozije, javljaju lokalni mediji.
16:22 11.12.2023
Uprkos pričama da je Evropska unija umorna od ukrajinskog sukoba, njegovo „zamrzavanje“ bi bilo kontraproduktivan korak i izazvalo bi obrnut efekat, izjavila je ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok.
„Zamrzavanje zvuči tehnički gotovo sterilno. Zajedno sa njim, nastupio bi miran zimski period i tišina. Zapravo, zamrzavanje sukoba značilo bi obrnutu situaciju“, napisala je Berbokova u autorskom članku za izdanje „Frankfurter algemajne cajtung“.
Ona je naglasila da bi zamrzavanje za Ukrajinu značilo samo gubljenje „suvereniteta i identiteta“.
15:47 11.12.2023
Sankcije Velike Britanije protiv Rusije ostaće na snazi i nakon završetka sukoba u Ukrajini, izjavila je zamenik ministra za poslovanje i trgovinu Nusrat Gani u analitičkom centru „Policy Exchange“ u Londonu.
Ona je izrazila nadu da će sankcije Moskvi biti „onoliko efikasne koliko je to moguće“.
Takođe je istakla da uvedene mere treba da garantuju da se privreda Rusije ne može brzo oporaviti.
15:24 11.12.2023
Ukrajinske snage su u 15 časova bacile sa drona ekplozivni predmet na Kirovski okrug Donjecka, saopštilo je na svom Telegramu predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.
Takođe su između 14 i 17 časova sa devet granata gađani Petrovski okrug Donjecka i Gorlovka.
15:21 11.12.2023
Ruski specijalci sa gas maskama - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska vojska upozorava: Ukrajina priprema provokacije sa bojnim otrovima
12:30 11.12.2023
Glavno sa ruskog Ministarstva odbrane:
▪Na kupjanskom pravcu odbijena su četiri napada u području Petropavlovke, Sinkovke i Terna, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili oko 30 ljudi;
▪U krasnolimanskom pravcu odbijen je napad u području Červne Dibrove, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 175 ljudi;
▪Na donjeckom pravcu odbijeno je 18 napada, na južnodonjeckom pravcu izvedeni su napadi na položaje Oružanih snaga Ukrajine. Ukupni ukrajinski gubici na ova dva pravca su oko 280 ljudi;
▪Na zaporoškom i hersonskom pravcu Oružane snage Ukrajine izgubile su 85 ljudi;
▪ Sredstva PVO oborila su 24 ukrajinska drona. U oblasti Černobajevke uništena su dva ukrajinska skladišta oružja.
11:17 11.12.2023
Novi regioni Rusije spremni za izbore
Centralna izborna komisija Ruske Federacije objavila je na svom Telegram kanalu da je održavanje izbora u novim ruskim regionima moguće. To mišljenje dele i Ministarstvo odbrane, FSB-a i lokalne vlasti.
Kako je prenela pres služba CIK-a, komisija je 11. decembra održala konsultacije o mogućnosti održavanja predsedničkih izbora u četiri regiona u kojima je na snazi vanredno stanje.
„Konsultacijama su prisustvovali Nikolaj Bulajev, Natalija Budarina, predstavnici Ministarstva odbrane Rusije i FSB Rusije, kao i rukovodstva Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti. Svi smatraju mogućim održavanje izbora za šefa države e na teritoriji ovih konstitutivnih entiteta Ruske Federacije“, saopštila je komisija.
S tim u vezi, komisija je odlučila da izbori budu održani u ova četiri regiona.
09:16 11.12.2023
Evropska komisija napravila je i predložila zemljama EU „napredne bezbednosne garancije” za Ukrajinu, koje se sastoje od proširenja Evropskog fonda za finansiranje novih isporuka oružja, odluka će biti doneta na samitu EU 14-15. decembra, saopštio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU.
„Ministri moraju da mi daju ovlašćenje da na samitu predstavim naše bezbednosne garancije, koje se uglavnom sastoje od proširenja Evropskog fonda za mir (preko koga Brisel finansira isporuke oružja Kijevu) i koordinacije bilateralnih sporazuma između zemalja EU i Ukrajine". rekao je Borelj.
07:55 11.12.2023
Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je da je 2023. godine na Krimu otkrila mrežu agenata ukrajinskih specijalnih koja je trebala da obavi terorističke napade i diverzije protiv predstavnika državnih organa, pripadnika Oružanih snaga Rusije i FSB, kao i objekata transportne i energetske infrastrukture poluostrva, saopštio je Centar za odnose sa javnošću FSB.
Napominje se da su identifikovani pomagači agenata iz Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine i Službe bezbednosti Ukrajine.
Mete planiranih napada bili su šef Krima Sergej Aksenov, predsednik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov, gradonačelnica Jalte Janina Pavlenko, proruski bloger Aleksandar Talipov i javna ličnost Oleg Carev.
07:40 11.12.2023
Velika Britanija i Norveška predvodiće novu pomorsku koaliciju koja će snabdevati Ukrajinu brodovima i vozilima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.
„Nova koalicija će pružati dugoročnu podršku Ukrajini, koja uključuje obuku, opremu i infrastrukturu za jačanje bezbednosti u Crnom moru“, navodi se u saopštenju.
Pored toga, britanski ministar odbrane Grant Šaps će u ponedeljak potvrditi isporuke dva broda Kraljevske mornarice Kijevu radi jačanja pomorskih kapaciteta Ukrajine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala