- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruska vojska upozorava: Ukrajina priprema provokacije sa bojnim otrovima

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaRuski specijalci sa gas maskama
Ruski specijalci sa gas maskama - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2023
Pratite nas
Služba bezbednosti Ukrajine zbog neuspešne kontraofanzive priprema antirusku provokaciju uz upotrebu toksičnih supstanci, a u te svrhe je u Nemačkoj kupljena partija hemikalija, saopštio je načelnik Snaga za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov.
„S obzirom da Oružane snage Ukrajine nisu uspele da ostvare uspeh tokom takozvane kontraofanzive, pretpostavljamo da će preći na nestandardne oblike vođenja borbi, uključujući upotrebu hemijskih i bioloških sredstava“, rekao je Kirilov.
Prema informacijama kojima raspolaže ruska strana, „kabinet predsednika Ukrajine koordinira akcije nacionalnih obaveštajnih službi za organizovanje antiruske provokacije uz upotrebu toksičnih supstanci“.
Kako je rekao Kirilov, Služba bezbednosti Ukrajine počela je da sarađuje sa ukrajinskom kompanijom „Realab“ koja je specijalizovana za uvoz hemijskih reagenasa i prekursora.

„Preko te firme u oktobru i novembru ove godine u Nemačkoj je kupljena 'mala partija' trietanolamina i jedinjenja natrijuma koje sadrži azot, koje proizvodi američka kompanija 'Hanivel riserč kemikals'“, saopštio je Kirilov.

On je podsetio da se trietanolamin nalazi na spisku hemikalija Konvencije o zabrani hemijskog oružja i da podleže godišnjoj deklaraciji.

„Ovo jedinjenje je prekursor za sintezu toksične supstance. Jedinjenja natrijuma koja sadrže azot su veoma toksična, njihovo štetno dejstvo je slično cijanidu. Prema našoj proceni, Služba bezbednosti Ukrajine mogla bi da upotrebi te hemikalije za proizvodnju bojnog otrova u cilju izvođenja ograničene provokativne akcije na teritoriji koju kontrolišu u zoni dejstva grupe Oružanih snaga Rusije koja najaktivnije napreduje“, zaključio je Kirilov.

Ministarstvo odbrane RF - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2023
RUSIJA
Amerika vršila opasne eksperimente u Ukrajini - na lokalnom stanovništvu testirani lekovi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala