- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kongres SAD sa novim predsedavajućim nije odobrio nijedan paket pomoći Ukrajini

© AP Photo / J. Scott ApplewhitePogled na američki Kapitol
Pogled na američki Kapitol - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2023
Pratite nas
Američki Kongres nakon izbora novog predsedavajućeg Predstavničkog doma Majka Džonsona 25. oktobra nije odobrio nijedan paket pomoći Ukrajini, a datum razmatranja predloga zakona o sredstvima za Kijev još uvek nije utvrđen.

Džonson je kao odgovor na poziv Bele kuće da ubrza usaglašavanje pomoći Kijevu izjavio da nije dobio odgovor povodom svoje zabrinutosti o strategiji za Ukrajinu, a republikanci samo žele da razmatraju zahtev o sredstvima za zaštitu državne granice.

Prema informacijama TV En-Bi-Si njuz, Demokratska i Republikanska partija pokušale su da usaglase stav povodom zahteva američkog predsednika Džozefa Bajdena o dodatnoj pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, ali ti pregovori su propali, jer u zemlji nisu mogli da se dogovore o zahtevima republikanaca za stroži migracioni zakon.
Ako Kongres ne uspe da se dogovori o pomoći Ukrajini sada, o tome će se odlučivati nakon božićnih praznika, koji će za kongresmene početi 14. decembra i 15. decembra za senatore. Predstavnički dom obnoviće svoj rad 9. januara, a Senat 8. januara.
Prema utvrđenoj proceduri o radu Senata, nakon što završetka debate, senatori će imati gotovo 30 časova za razmatranje predloga zakona, nakon čega će se o njemu glasati. Prema tome, glasanje u Senatu može biti održano najranije u sredu, 6. decembra.
Ranije je Bajden zatražio 106 milijardi dolara pomoći Izraelu i Ukrajini, ali nije dobio jednoglasnu podršku u Kongresu. Predstavnički dom u kome većinu čine republikanci, glasao je za pomoć samo Izraelu, ali je Senat koji kontrolišu demokrate, blokirao ovu inicijativu. Zahtev treba da odobre oba doma Kongresa da bi ga na kraju potpisao predsednik.
Sredstva koja su ranije odobrena Kijevu istovremeno su pri kraju, priznali su u američkoj administraciji, zbog čega se i pošiljke oružja Ukrajini smanjuju.
U emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ pogledajte kako Zapad čini sve da pobeda Rusije bude veća:
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Presušilo: Amerika potrošila skoro sva sredstva za Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala