- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Presušilo: Amerika potrošila skoro sva sredstva za Ukrajinu

© AP Photo / LIBKOSUkrajinska vojska
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2023
Pratite nas
SAD smatraju da se Ukrajina nalazi u teškom položaju s obzirom na to da će se novac koji je američka administracija izdvojila za podršku Kijeva „veoma brzo potrošiti“, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.
„Situacija na bojnom polju je teška. Što se tiče dodatnih sredstava za pomoć Kijevu – da, mi smo izuzetno zabrinuti zbog toga što sredstva presušuju“, rekao je Miler.
Kako je precizirao, već je potrošeno 97 odsto sredstava koje je u početku izdvojio američki Kongres.

„Veoma brzo će se potrošiti. Upravo zbog toga se državni sekretar Entoni Blinken pridružuje predsedniku Džozefu Bajdenu i drugim predstavnicima vašingtonske administracije koji pozivaju Kongres da deluje što brže“, dodao je Miler.

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan potvrdio je da će, nakon što Vašingtonu ponestane novca za pomoć Ukrajini, biti obustavljene i isporuke oružja Kijevu.

„Ne postoji način da se zaobiđe prosta računica: ako ne bude finansiranja za isporuku oružja Ukrajini, nećemo biti u mogućnosti da nastavimo sa isporukama naoružanja“, rekao je Salivan i pozvao američke kongresmene da podrže zahtev Bajdena da Vašington nastavi sa vojnom podrškom Kijeva.

On je istakao da ukoliko Amerika ne bude pomagala Ukrajini, to će potkopati i međunarodne napore usmerene na pomoć toj zemlji.
Pentagon je do sredine novembra iskoristio 97 odsto ranije izdvojenih sredstava za Ukrajinu, dok je Stejt department potrošio sva sredstva.
Rusija je ranije uputila notu zemljama NATO zbog isporuka oružja Ukrajini. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da će svaki teret koji sadrži naoružanje za Ukrajinu biti legitimna meta za rusku vojsku. Moskva je poručila da se zemlje NATO „igraju sa vatrom“ isporučujući oružje Ukrajini, te da to ne doprinosi rusko-ukrajinskim pregovorima i da će imati negativan efekat.
Gejmer - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Mediji: SAD i Britanija napravile plan ukrajinske ofanzive koristeći društvene igre
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala