- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Hoće li biti smenjen bošnjački ministar kome se podno Maglića priviđaju Rusi

CC BY 2.0 / Flickr/Brian Eager / Zastava BiH u Sarajevu
Zastava BiH u Sarajevu - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2023
Pratite nas
Klevete i laži ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza o postojanju paravojnih kampova u Republici Srpskoj u kojima obučavaju Rusi, svesno su plasirane da bi se skrenula pažnja na RS kao mesto gde se „obučavaju teroristi“, kao i da se skrene pažnja sa dokazane činjenice da je BiH evropsko leglo bivših boraca Islamske države.
Ovako izjave bosanskohercegovačkog ministra odbrane Zukana Heleza o postojanju navodnih paravojnih kampova na teritoriji Republike Srpske u kojima „Rusi obučavaju srpske teroriste“, ocenjuje politički analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara. Ipak, iako je dokazano da je Helez lagao i da mu se Rusi samo „priviđaju“, usled političkih razloga teško da će doći do njegove smene.
Podsećamo, Helez je naveo da se radi „o nekim mladim ljudima i nekim ljudima iz Rusije“, ne želeći da kaže od koga je dobio informacije. Prema njegovim rečima, navodni kampovi nalaze se u okolini Rogatice i u području planine Maglić.
Helezove klevete izazvale su burne reakcije u BiH, pre svega u Republici Srpskoj, a on je saslušan povodom ovoga i u Tužilaštvu BiH.

Helez klevetama skriva islamske ekstremiste

Prema Kozomarinim rečima, sve relevantne bezbednosne institucije BiH tvrde da dokaza o postojanju srpskih paravojnih kampova u BiH nema. To potvrđuju, kaže on, Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH, a takođe i obaveštajna služba Eufora, koja je zapravo obaveštajna služba NATO. Tužilaštvo BiH takođe je saopštilo da Helez na saslušanju nije ponudio ni jedan dokaz kojima bi potvrdio optužbe koje je javno izneo.
Ono što je, međutim, dokazano, je da je BiH stecište bivših boraca Islamske države, poznate i kao Daeš(teroristička organizacija zabranjena u Rusiji), koja je prethodne decenije bila najmasovnija islamska ekstremistička organizacija na Bliskom istoku. Borci Islamske države su se posle poraza u Siriji masovno naselili u BiH, kaže Kozomara.
„Mnogi od njih su od vlasti u Sarajevu dobili i pasoše BiH. Imate čitava naselja u okolini Sarajeva gde su oni izgradili kuće i čekaju nalog da krenu u akciju. Osim toga utvrđeno je, to je takođe utvrdila Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH na čijem se čelu nalazi Bošnjak i u prošlom i u ovom mandatu, da su paradžemati mesta na kojima se okupljaju veoma sumnjiva lica i da islamska zajednica treba da ih rasformira jer su potencijalna opasnost za bezbednost, ne samo BiH, nego i okruženja“, objašnjava Kozomara.
Upravo ove činjenice Helez želi da zamaskira klevetama na račun Republike Srpske i Rusije.
Podsećamo i da je grupa poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH iz Republike Srpske 12. novembra uputila pismo američkom Kongresu i Evropskom parlamentu u kome navode da je BiH „već dugo utočište radikalnih islamista“.

Vrlo teško do Helezove smene

Zbog iznetih laži, klub poslanika Stranke nezavisnih socijaldemokrata i Srpski klub u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputili su inicijativu za Helezovu smenu. U Inicijativi se navodi da je za vrlo kratak period od kada je imenovan na mesto ministra odbrane, izjavama i postupcima Helez učinio niz štetnih radnji koje su imale i imaju negativan uticaj kako za resorno ministarstvo, tako i za Savet ministara.
Teoretski, svaki član Saveta ministara može da bude smenjen, ali odnosi u BiH su takvi da je to gotovo neizvodljivo, ističe Kozomara.
Na inicijativu za Helezovu smenu odmah je reagovao Nermin Nikšić, predsednik Socijaldemokratske partije BiH, čiji je Helez član, i njegovu smenu uslovio smenom ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose sa inostranstvom Staše Košarca, koga je bivša supruga optužila za nasilje u porodici.
„Dakle, vrlo je teško da bude smenjen, pogotovo što je ovo možda najteži, ali nije prvi incident koji je Helez napravio za kratko vreme kako je ministar odbrane. Setimo seda je pričao da je sve dogovoreno da BiH uđe u NATO, a ništa nije dogovoreno, da je najvulgarnije psovao majku Milorada Dodika. Helez je u jednoj televizijskoj emisiji rekao da su Bošnjaci pogrešili što ulažu novac u razvoj, a umesto toga trebalo je da kupe najsavremenije rakete i da sravne sa zemljom Republiku Srpsku“, podseća Kozomara.
Helez je poznat po šovinističkim ispadima i do sada mu se ništa nije dogodilo tako da je, prema mišljenju našeg sagovornika, mala verovatnoća da će ovoga puta biti smenjen.

Majkl Marfi instruira Trojku da radi protiv Republike Srpske

Kada su, posle poslednjih izbora, bošnjačke stranke Socijaldemokratska partija (SDP), Naša stranka (NS) i Narod i pravda (NP) formirale koaliciju poznatu kao „Trojka“ i smenile režim Stranke demokratske akcije (SDA), postojao je izvesni optimizam da će se stvari u BiH promeniti i da će bošnjačka politička elita početi da sarađuje sa Republikom Srpskom na dobrobit svih građana.
Međutim, svojim izjavama i postupcima lideri Trojke učinili su sve da izgledaju čak i ekstremniji od SDA i njenog lidera Bakira Izetbegovića. Helez je možda najekstremniji, ali nije jedini; u ekstremističkim izjavama i postupcima takmiči se sa ministrom spoljnih poslova Elmedinom Konakovićem i liderom SDP-a Nerminom Nikšićem.
Trojka i jeste počela da se dogovara, razgovara i donosi odluke zajedno sa partnerima iz Republike Srpske, navodi Kozomara.
„Međutim, onda su doživeli strahovite napade u medijima, zatim od SDA da su poslušnici Milorada Dodika, a uvrede su došle i iz islamske zajednice koja upravlja političkim tokovima u Sarajevu. Onda je priliku iskoristio jedan zaista neobičan ambasador, američki ambasador Majkl Marfi, koji ih je preuzeo pod svoje i počeo da ih hrani informacijama i obećanjima da će dobiti ovo ili oni ako okrenu leđa Dodiku, jer je on na crnoj listi SAD i ne mogu da sarađuju sa njim. Preko noći su se okrenuli i postali su gori od SDA“, konstatuje Kozomara.
Sada Trojka blokira svaku inicijativu koja dođe iz Banjaluke, a koja je u interesu svih građana BiH, dodaje naš sagovornik. Na primer, Sarajevo je najveći potrošač gasa u BiH i samo zahvaljujući vezama Republike Srpske i Rusije, građani Sarajeva imaju gas po povoljnim cenama, preko Zvornika.
Međutim, Trojka blokira izgradnju veće gasne konekcije sa gasovodima u Srbiji samo zato što bi gasovod prolazio kroz Republiku Srpsku, objašnjava Kozomara. Radi se o veoma neobičnoj koaliciji koja neće doživeti puni mandat ukoliko ne promeni način razmišljanja, zaključuje Kozomara.
Portaprol SNSD Radovan Kovačević - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2023
REGION
Reakcija iz Srpske: Helez lažima pokušava da izazove intervenciju protiv RS
Bosna i Hercegovina, institucije - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2023
REGION
Podneta inicijativa za smenu ministra odbrane BiH posle izjave o navodnim vojnim kampovima u Srpskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala