- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Reakcija iz Srpske: Helez lažima pokušava da izazove intervenciju protiv RS

© RTRSPortaprol SNSD Radovan Kovačević
Portaprol SNSD Radovan Kovačević - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2023
Pratite nas
Ministar odbrane u Savetu ministara BiH Zukan Helez izneo je notorne i gnusne laži s ciljem da ocrni Republiku Srpsku u očima međunarodne javnosti i pokuša da izazove međunarodnu intervenciju protiv Srpske, rekao je danas delegat u Domu naroda Radovan Kovačević.
Kovačević, koji je i zamenik predsedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost BiH Parlamentarne skupštine BiH, kaže da je Helez sinoć, izjavom da se na području Republike Srpske, zajedno sa Rusima, održavaju vojni kampovi za obuku i da su to paravojne formacije, rekao gluposti, laži i halucinacije.
On je podsetio da je Helez pre nešto više od mesec i po dana izneo laži tvrdeći da ima obaveštajne podatke da se predsednik Republike Srpske Milorad Dodik neće odazvati na poziv Suda BiH i da će pobeći u Rusiji, što je demantovala i OBA BiH.
„Obaveštajno-bezbednosna agencija je rekla da ne postoje nikakvi obaveštajni podaci koji ukazuju na to. Posle toga je Helez rekao da on ima svoje obaveštajne podatke. Podsećam da je svaki zvaničnik dužan da o obaveštajnim podacima koje ima, obavesti OBA BiH“, naveo je Kovačević na konferenciji za novinare u Sarajevu.
Kovačević je rekao da Helez kada god ima krizu, izmisli obaveštajne podatke za koje se uvek utvrdi da su izmišljotina i laž.
Ističe da Helezove tvrdnje o nepostojanju terorističkih pretnji i paradžemata u BiH demantuju činjenice o više napada koji su se dogodili u BiH.
„Niko nikada iz Republike Srpske nije došao sa Rusima ili bilo kim na teritoriju FBiH i ubio nekog, nego se u BiH od potpisivanja Dejtona dogodilo više od deset terorističkih napada. Tako je jedan pomahnitali čovek, uzvikujući 'Alahu ekber' ušao u policijsku stanicu u Zvorniku i usmrtio jednog i ranio dvojicu pripadnika policije Republike Srpske. To bi trebalo da zna neko ko se predstavlja kao ministar odbrane u Savetu ministara. Isto tako je jedan pomahnitali ludak, uzvikujući 'Alahu ekber' u Rajlovcu ubio dva pripadnika Oružanih snaga BiH, jednog iz Republike Srpske, drugog iz FBiH“, naveo je Kovačević.
Naglasio je da su sve aktivnosti Republike Srpske potpuno legalne i zakonite i da MUP Srpske sprovode aktivnosti kao i sve druge agencije u regionu.
„Posebno zabrinjava kada Helez, koristeći neko zamišljeno 'mi', tvrdi da mogu nekoga ili nešto eliminisati u Republici Srpskoj. Helez u Republici Srpskoj ne može eliminisati nikog i ništa, osim sopstveno pravo da ikada kroči na teritoriju Srpske“, poručio je Kovačević.
On je podsetio da Helez nije vrhovni komandant Oružanih snaga BiH, već Predsedništvo BiH koje sve odluke iz oblasti odbrane donosi isključivo konsenzusom, uz obaveznu saglasnost srpskog člana.
„Kada bi Helez pokušao da donese nekakvu nelegalnu naredbu o nekoj aktivnosti ili napadu u Republici Srpskoj, bio bi odbijen od minimalno dve trećine oficira i pripadnika Oružanih snaga, a potpuno sam uveren i da među ovom jednom trećinom preovladavaju racionalni i normalni ljudi, za razliku od Heleza”, naveo je Kovačević, prenela je RTRS.
Zastave RS - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2023
REGION
Zatražena hitna sednica Izvršnog obaveštajnog odbora povodom navoda o postojanju vojnih kampova u RS
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala