- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Podneta inicijativa za smenu ministra odbrane BiH posle izjave o navodnim vojnim kampovima u Srpskoj

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBosna i Hercegovina, institucije
Bosna i Hercegovina, institucije - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2023
Pratite nas
Klub poslanika SNSD-a i Srpski klub u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio je inicijativu za smenu ministra odbrane u Savetu ministara BiH Zukana Heleza.
U Inicijativi za rekonstrukciju Saveta ministara smenom Heleza navodi se da je za vrlo kratak period od kada je imenovan na mesto ministra, odnosno od 25. januara, svojim izjavama i postupcima učinio niz štetnih radnji koje su imale i imaju negativan uticaj kako za resorno ministarstvo kojem pripada, tako i za Savet ministara.
Od trenutka imenovanja, izjave koje je davao i daje u svojstvu ministra odbrane izazivale su i nastavljaju da izazivaju u javnosti neopravdanu i nepotrebnu paniku i strah, kako kod građana tako i kod akademske i stručne javnosti, ističe se u Inicijativi.
Poslednja u nizu izjava kojom je Helez izazvao uznemirenost kod javnosti i širenje dezinformacija, ukazali su parlamentarci iz Republike Srpske, jeste izjava da se na teritoriji Republike Srpske nalaze paravojne formacije koje se obučavaju, te da u njima učestvuju i ljudi iz Rusije.
Upozoreno je da ovakva izjava ima za cilj isključivo širenje dezinformacija, rusofobije, te stavljanje mrlje na institucije Republike Srpske, pre svega Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.
S obzirom na to da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet u vezi sa ovim navodima, te navelo da će u okviru predmeta ministar biti pozvan da da iskaz i prezentuje sve informacije, dokaze i činjenice kojima raspolaže, postoji mogućnost da će ministar biti ponovo osuđen za krivično delo davanje lažnog iskaza, s obzirom na to da je i ranije bio spreman na izvršenje tog krivičnog dela.
U jednoj od izjava koju je objavio na društvenoj mreži Fejsbuk* poručio je, između ostalog, da „kao ministar odbrane ima plan B“, očigledno aludirajući na oružani sukob, odnosno rešavanje određenih državnih problema vojnim putem.
„Ovakve i slične izjave opasne su i neprikladne za ministra koji pripada resoru nadležnom za Oružane snage u BiH, te stvaraju opravdani strah i uznemirenost kod građana koji se još nisu oporavili ni od sukoba iz devedesetih godina prošlog veka“, ukazali su iz Kluba poslanika SNSD-a i Srpskog kluba.
Takođe, ističu, ovakvim izjavama potkopavaju se odredbe Dejtonskog sporazuma čiji je osnovni cilj donošenja bio postizanje i održavanje mira i stabilnosti između tri konstitutivna naroda i ostalih, te sprečavanje eventualnih novih sukoba.
„Jedna od izjava ministra Heleza kojom je, osim narušavanja ugleda Ministarstva, pokušao da naruši i odnose dve zemlje, jeste izjava koja se odnosila na to da on „raspolaže tajnim obaveštajnim podacima da predsednik Srbije Aleksandar Vučić okreće leđa predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i predviđa njegov politički pad““, podseća se u inicijativi koja je u posedu Srne, a prenosi Tanjug.
Iako ove navode nikada nije dokazao, ukoliko bi se oni hipotetički i uzeli u obzir kao tačni, takva situacija predstavlja kršenje odredbi Zakona o zaštiti tajnih podataka, odnosno člana 11 zakona koji definiše čuvanje tajnih podataka, a u kojem je propisano da svi funkcioneri iz člana pet, odnosno člana šest Zakona, kao i ostali funkcioneri i zaposleni koji imaju zakonsko ovlašćenje za pristup tajnim podacima, imaju obavezu da kao tajne čuvaju podatke sve do skidanja s njih oznake tajnosti bez obzira na to kako su do njih došli, a to važi i nakon isteka njihovog mandata, prestanka radnog odnosa, odnosno prestanka vršenja dužnosti ili članstva u odgovarajućem organu.
U inicijativi se, između ostalog, navodi i da je ovakvim navodima stvoren osnov i za podnošenje krivične prijave zbog izvršenja krivičnog dela odavanje tajnih podataka, propisanog članom 164 Krivičnog zakona BiH.
„Shodno svemu navedenom, uzimajući u obzir niz negativnih postupaka ministra kojim se gotovo svakodnevno narušava ugled i kredibilitet ministarstva i Saveta ministara, izaziva panika i stvara atmosfera straha, te osnovane sumnje da bi mogao ponoviti krivično delo za koje je već osuđivan, potpisnici ove inicijative zahtevaju smenu Heleza“, istaknuto je u inicijativi.
*Aktivnosti „Meta“ (društvene mreže Fejsbuk i Instagram) zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke
Zgrada Tužilaštva BiH - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2023
REGION
Helez saslušan u Tužilaštvu BiH o vojnim kampovima u Srpskoj, nije želeo da se obrati novinarima
Pripadnici DAEŠ-a - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2023
REGION
Opasna laž: Srpsku proglašavaju za „terorističku teritoriju“ iza koje stoji Rusija, a žmure na DAEŠ
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala