- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Opasna laž: Srpsku proglašavaju za „terorističku teritoriju“ iza koje stoji Rusija, a žmure na DAEŠ

© AP PhotoPripadnici DAEŠ-a
Pripadnici DAEŠ-a - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2023
Pratite nas
Laž da na teritoriji Republike Srpske postoje vojni kampovi koje vode ruski instruktori do sada je najteža optužba izrečena na račun RS jer insinuira da se na našoj teritoriji vežba nekakva „teroristička opcija“.
Ovako Anđelko Kozomara, banjalučki politikolog, za Sputnjik komentariše izjavu ministra odbrane u Veću ministara BiH Zukana Heleza da se na području Republike Srpske nalaze vojni kampovi za obuku paravojnih formacija, kao i da ceo proces vode „neki ljudi iz Rusije.“

Smišljene i ciljane optužbe

Kozomara ističe da se ovakve tvrdnje iznose smišljeno i ciljano da se nanese šteta Republici Srpskoj.
„Ima indicija da je za ovakav potez Helez dobio zeleno svetlo od nekih stranih ambasada i to u dan pošto je BiH posetio prvi čovek NATO alijanse, i uoči 25. novembra koji BiH želi da proglasi danom BiH. A žele da obeleže baš usred Banjaluke, za šta nisu dobili dozvolu od MUP RS,“ napominje Kozomara.
Upravo iz ovih razloga naš sagovornik ukazuje na činjenicu da je indikativno vreme kada je ova informacija plasirana u javnost.
„Očigledno je sve plasirano i urađeno da bi se RS optužila da drži terorističke kampove na svojoj teritoriji, jer ne vidim čemu bi ti imaginarni kampovi služili osim za obuku terorista. Dakle, sve se uklapa u smišljenu provokaciju koja ima za cilj da se međunarodni faktori okrenu ka RS kao leglu terorizma. Pritom, ministar odbrane ne pominje prave terorističke kampove koji postoje na tlu BiH koji su postali leglo odbeglih terorista iz DAEŠ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji). Za to znaju sve obaveštajne službe, pa i sam NATO koji je stacioniran u BiH,“ napominje Kozomara.

NATO ne zna, a Helez zna

Po njegovim rečima u prilog tome da Helez ne govori istinu ide i činjenica da NATO nema nikakve aktivnosti u delu teritorije RS za koju je navedeno da postoje paravojni ruski vojni kampovi.
„Dakle, da je ovo istina NATO bi to područje nadzirao kao što nadzire i ostala mesta na kojima se nalaze kampovi koji su sumnjivi. A siguran sam da ne bi ni ćutao o tome već bi to odavno bilo predočeno javnosti,“ zaključuje Kozomara.
Helez je na prvobitnu informaciju dodao i da su neke vežbe „polulegalne“, kao deo MUP RS, te da broj polaznika varira, ali da se ne održavaju svaki dan, već da se „pojave pa nestanu“. Takođe tvrdi da se vežba s oružjem, i da „se zna odakle im“.
Da paradoks bude veći, on je istakao da sve dok nije opasno po državu, neće biti reakcije.
U međuvremenu, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Veću ministara BiH Staša Košarac zatražio je od predsedavajuće Borjane Krišto da što pre sazove hitnu sednicu Izvršnog obaveštajnog odbora povodom Helezovih navoda.

A iz Ruske ambasade…

Košarac je rekao da “traži hitan sastanak kako bi se zajedno s rukovodstvom Obaveštajno-sigurnosne agencije BiH utvrdila istinitost navoda ministra Heleza i dobili službeni stav OSA-e BiH”, s obzirom da je „veoma opasno kada ministar odbrane, bez ikakvih dokaza, javno iznosi takve tvrdnje na račun Republike Srpske, što se može okarakterizirati kao izazivanje nacionalne netrpeljivosti i straha”.
Ambasada Ruske Federacije u BiH saopštila je de se ne bi čudila ako bi se ministru odbrane u Savetu ministara priviđali Rusi i u sopstvenoj kući. Ambasada Rusije je u svojoj, kako su naveli, fusnoti, jer "Helez ne zaslužuje pravi komentar", istakla da su se i drugima priviđali Rusi.
U fusnoti iz saopštenja ruske ambasade su slučaj „Helez“ uporedili sa nazovimo je anegdotom koja kruži od kraja Drugog svetskog rata, a po kojoj je je američki sekretar za odbranu u periodu 1947–49. Džejms Forestol trčao po psihijatrijskoj bolnici i vikao – „Rusi dolaze! Rusi dolaze! Posvuda su! Video sam ruske vojnike!“, a onda se bacio kroz prozor.
Banjaluka - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2023
REGION
Burne reakcije: Kome se to priviđaju ruski kampovi u Republici Srpskoj
Portaprol SNSD Radovan Kovačević - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2023
REGION
Reakcija iz Srpske: Helez lažima pokušava da izazove intervenciju protiv RS
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala