- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Burne reakcije: Kome se to priviđaju ruski kampovi u Republici Srpskoj

© Sputnik / Branko MaksimovićBanjaluka
Banjaluka - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2023
Pratite nas
Nenad Nešić, ministar bezbednosti BiH i Radovan Kovačević, delegat u Domu naroda i zamenik predsedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost BiH Parlamentarne skupštine BiH, najoštrije su osudili i odbacili izjavu ministra odbrane ove zemlje Zukana Heleza da se u Srpskoj nalaze ruski vojni kampovi za obuku i da deluju pod okriljem MUP-a RS.
Nešić je Helezovu izjavu nazvao besprizornim sejanjem straha u javnosti i podrivanjem stabilnosti zemlje.
Očekujem od OBA (Obaveštajno-bezbednosna agencija) i predsedavajuće Saveta ministara Borjane Krišto da javnosti saopšte činjenice i zaustave ove monstruozne konstrukcije. Niti postoje kampovi u Republici Srpskoj, niti se sprovode bilo kakve obuke“, istakao je Nešić.
Nešić je naglasio da je indikativno da Helez seje laži dan nakon obeležavanja krsne slave MUP-a Republike Srpske.
„Ako postoje neke paravojske u BiH, to su one kojima preti Helez, i tim treba da se pozabavi Tužilaštvo BiH. Sve ostalo su notorne laži s ciljem sejanja straha i širenja netrpeljivosti, te rušenja integriteta MUP-a Republike Srpske. Ovakve laži i postupci su nedolični bilo kome ozbiljnom, a posebno ministru odbrane. Mislim da je krajnje vreme da se Tužilaštvo BiH pozabavi kontinuiranim govorom mržnje i širenjem međunacionalne netrpeljivosti od strane Heleza“, istakao je Nešić.
Nešić je apelovao na sve građane da ne nasedaju na ovakve manipulacije i da ne strahuju zbog bezbednosti.
„Dvadeset osam godina posle rata treba da pričamo o naučno-tehnološkim centrima, a ne da izmišljamo bajke o kampovima. Mislim da Helez ima ozbiljan problem sa poslom na koji je izabran. Slanjem besmislenih konstrukcija u javnost Zukan Helez može samo rasterati investitore, novac i ljude iz BiH“, poručio je Nešić.

Kovačević: Helez iznio notorne i gnusne laži

Kovačević je izjavio da je Helez izneo notorne i gnusne laži čiji je cilj da ocrne Republiku Srpsku u očima međunarodne javnosti i pokušaju da izazovu međunarodnu intervenciju protiv Srpske.
Kovačević je izjavio da je Helez rekao gluposti, laži i halucinacije.
On je podsetio da je Helez pre nešto više od mesec i po dana izneo laži tvrdeći da ima obaveštajne podatke da se predsednik Republike Srpske Milorad Dodik neće odazvati na poziv Suda BiH i da će pobeći u Rusiji, što je demantovala i OBA BiH.
„Obaveštajno-bezbednosna agencija je rekla da ne postoje nikakvi obaveštajni podaci koji ukazuju na to. Posle toga je Helez rekao da on ima svoje obaveštajne podatke. Podsećam da je svaki zvaničnik dužan da o obaveštajnim podacima koje ima, obavesti OBA BiH“, istakao je Kovačević na konferenciji za novinare u Sarajevu, prenela je RTRS.
Kovačević je rekao da Helez kad god ima krizu, izmisli obaveštajne podatke za koje se uvek utvrdi da su izmišljotina i laž.
Kovačević kaže da Helezove tvrdnje o nepostojanju terorističkih pretnji i paradžemata u BiH demantuju činjenice o više napada koji su se dogodili u BiH.
Kovačević je naglasio da su sve aktivnosti Republike Srpske potpuno legalne i zakonite i da MUP Srpske provode aktivnosti kao i sve druge agencije u regionu.
„Posebno zabrinjava kada Helez, koristeći neko zamišljeno „mi“, tvrdi da mogu nekoga ili nešto eliminisati u Republici Srpskoj. Helez u Republici Srpskoj ne može eliminisati nikog i ništa, osim sopstveno pravo da ikada kroči na teritoriju Srpske“, poručio je Kovačević.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala