Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Još jedan „objektivan“ izveštaj sa Zapada o opasnim Srbima i namerama Rusije

© AFP 2023 / FREDERICK FLORINZastave evropskih zemalja ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu
Zastave evropskih zemalja ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2023
Pratite nas
Komesar Saveta Evrope za ljudska prava, bosanskohercegovačka političarka Dunja Mijatović, u najnovijem izveštaju označila je Republiku Srpsku, Srbiju i Rusiju kao potencijalne uzroke mogućeg povratka sukoba na ovim prostorima nalik na one devedesetih.
Izveštaj pod nazivom „Hvatanje u koštac s prošlošću radi bolje budućnosti“ koji je trebalo da se bavi žrtvama ratova na prostoru SFRJ koje nisu, kako je navela, dočekale pravdu, pretvorio se faktički u akcentovanje Srba kao jedinih krivaca na Balkanu za sve što se desilo, ali i što će se, prema njenoj oceni, desiti i to uz podršku - Rusije.
Diplomata i bivši ambasador u Ujedinjenim nacijama Vladislav Jovanović nije zatečen ovakvim izveštajem Mijatovićeve.

Zapad postavio ciljeve a curi mu vreme

„Ovakav stav nije ništa novo. To nije originalna priča, osim ako je posmatramo iz ugla pojačanog „gasiranja“ stavova koji su na Zapadu napravljeni kao polazna osnova za aktivnosti prema nama, sa strateškim ciljem da te za njih „sive zone“, a to su Srbija, Republika Srpska i Kosovo i Metohija, što pre podrede vlasti i vrhovnom autoritetu EU, SAD i NATO,“ ističe Jovanović.
Drugim rečima, dodaje naš sagovornik, pošto im vreme curi oni žele da ubrzanim putem konačno „očiste“ preostali deo Balkana od odsustva njihovog potpunog uticaja, tako što simuliraju navodni uticaj Rusije.

„Ono to je je upečatljivo jeste da se kroz ovaj izveštaj nama ponovo stavlja do znanja da je Zapad postavio ciljeve kada smo mi u pitanju i da je čak podignut na viši nivo hitnost njihove realizacije. To se vidi i po pisanju pojedinih prozapadnih i zapadnih medija, kojima smeta ekonomsko prisustvo pojedinih velikih država na našim prostorima, koje je povećano posebno u poslednjih godinu dana. Dakle, u suštini priča je stara, ali time što se širi kroz medije povećava se pritisak na nas i RS, a na indirektan način i na države koje imaju svoj legitiman ekonomski razlog za prisustvo na ovom prostoru“, napominje Jovanović.

Prema njegovim rečima, Zapad faktički koristi našu istorijsku povezanost sa Rusijom i situaciju koja se trenutno odvija oko Moskve u dnevno-političke svrhe, kako bi animirali ili uplašili i one koji su neutralni i po pitanju nas ali i Rusije da se zabrinu, jer im faktički nameću mogućnost otvaranja još jednog ratnog žarišta.

Opravdanje za pritiske na Srbiju

„Naravno, to treba registrovati, ali to nije razlog za neku paniku niti neku povećanu brigu jer je ovo samo nastavak istih stvari, koje godinama provejavaju, samo što trenutno osetljivija i zaoštrenija međunarodna situacija čini zapadne sile nervoznijim i pod pritiskom želje da što pre stave tačku na preostale „sive zone“ na Balkanu. Ali jedno su želje, drugo je stvarnost a sasvim treće mogućnost da te želje ostvare,“ zaključuje naš sagovornik.
Kako kaže, oni ovakve stvari Rusiji insinuiraju, kako bi lakše opravdali svoje mere mešanja i pritisaka na nas, iako dobro znaju da Rusija nema nikav politički, niti bio koji drugi agresivan čin u vidu kad je ovaj region u pitanju.
U izveštaju koji je u četvrtak objavila komesar za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović navodi se da je region godinama unazad nazadovao u traženju pravde i odgovornosti za brutalne ratove 1990-ih u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, u kojima je poginulo više od 130.000 ljudi. Kako tvrdi, uticaj pomaka koji je na polju prava napravljen nakon tih ratova, kao što je osnivanje Tribunala za ratne zločine u Hagu i hapšenje i osude mnogih političkih i vojnih lidera odgovornih za masovna ubistva, počinje da bledi.

Oproštajni izveštaj Mijatovićeve

Po njenoj oceni, etnonacionalisti su politički dominantni širom regiona, promovišu govor mržnje i negiraju genocid i druge zločine protiv čovečnosti. Tako se, piše dalje u izveštaju, ne ugrožava samo pomirenje, već i mir. Kao primer navela je nedavni incident na severu Kosova. Što se tiče Bosne i Hercegovine, Mijatovićeva je oštro kritikovala predsednika Republike Srpske Milorada Dodika kog je nazvala "militantnim separatistom" koji, kako je rekla, "opisuje genocid u Srebrenici 1995. godine kao izmišljeni mit”.
Mijatovićeva, koja uskoro završava svoj mandat, nije zaobišla ni srpskog predsednika Aleksandra Vučića, kog je, pored Dodika, targetirala kao nekog ko ima bliske veze sa Moskvom.
Zastave ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2023
RUSIJA
Moskva: Savet Evrope degradira i pretvara se u instrument Zapada
Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2023
RUSIJA
Putin predložio Dumi raskidanje Okvirne konvencije Saveta Evrope o zaštiti prava nacionalnih manjina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala