- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin predložio Dumi raskidanje Okvirne konvencije Saveta Evrope o zaštiti prava nacionalnih manjina

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin podneo je u Dumi nacrt zakona o raskidu učešća u Okvirnoj konvenciji Saveta Evrope za zaštitu prava nacionalnih manjina.

„Uzimajući u obzir da će prestanak učešća u ovom međunarodnom sporazumu omogućiti da se u okviru ovog monitoring mehanizma Saveta Evrope izbegne diskriminatorni odnos prema Rusiji i da neće naštetiti poštovanju prava nacionalnih manjina, predlaže se raskid učešća u Okvirnoj konvenciji“, navodi se u dokumentu.

U objašnjenju se ističe da je rezolucija Komiteta ministara SE od 27. septembra 2022. godine značajno ograničila ovlašćenja ruskog stručnjaka u Savetodavnom odboru, formiranom radi kontrole koliko se strane učesnice Okvirne konvencije pridržavaju svojih obaveza u oblasti zaštite nacionalnih manjina.
Pored toga, Rusija je lišena mogućnosti da „učestvuje u izradi odluka povodom pitanja od interesa i praćenja na međunarodnom nivou slučajeva kršenja prava nacionalnih manjina, a pre svega stanovništva koje govori ruskim jezikom u inostranstvu“.
Moskva je potpisala Okvirnu konvenciju u Strazburu 28. februara 1996. godine.
Rusija se pridružila SE u februaru 1996. godine i tom prilikom preuzela obaveze među kojima je i pridruženje evropskim konvencijama, donošenje zakona o alternativnoj vojnoj službi i priznanje jurisdikcije Evropskog suda za ljudska prava.
Moskva se povukla iz SE u martu 2022. godine jer „države NATO i Evropske unije kontinuirano pretvaraju organizaciju u sredstvo antiruske politike, odbijajući ravnopravan dijalog i sve principe na kojima je struktura sazdana“.
U nastavku pogledajte najnovije izdanje emisije Moj pogled na Rusiju:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala