- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pod budnim okom S-300: ODKB ima rešenje za NATO

© Sputnik / Viktor Tolochko / Uđi u bazu fotografijaPVO
PVO - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2023
Pratite nas
Stvaranje zajedničkog sistema bezbednosti tj. jedinstvenog sistema protivvazdušne odbrane zemalja članica ODKB-a je u ovom trenutku neophodno, posebno u svetlu intenziviranja destruktivnih aktivnosti NATO-a, pod rukovodstvom Sjedinjenih Država i terorističkih pretnji u regionu, ocenjuju ruski eksperti.
Stvaranje sistema protivvazdušne odbrane u okviru jedinstvene strategije ojačaće pozicije svih zemalja-članica organizacije, a za Rusiju će to povećati bezbednosnu zonu za zaštitu sopstvenih granica, ističu stručnjaci, komentarišući najavu ruskog predsednika Vladimir Putin o mogućem formiranju zajedničkog sistema PVO u okviru ODKB-a.
„Prvobitno je bilo reči o stvaranju regionalnih sistema PVO sa Kirgizijom i sa Belorusijom, a sada se već govori o tome da će biti stvoren ne regionalni, nego jedinstveni zajednički sistem protivvazdušne odbrane, koji će, koliko shvatam, biti izgrađen na sistemima S-300, koje će Rusija predati ili je već predala članicama ODKB-a“, kaže ruski ekspert Jurij Knutov.
Takav sistem se stvara uz učešće Belorusije, Kirgizije, Kazahstana i Tadžikistana i u tom pogledu je već urađeno dosta. Rusija je već isporučila dva diviziona sistema protivvazdušne odbrane S-300 Tadžikistanu, što je osam lansera. Moskva je takođe S-300 prebacila u Kazahstan i Belorusiju, a Minsku je čak predala i modernije sisteme S-400 „Trijumf“. Pored toga, planirano je i da se završi stvaranje rusko-jermenskog regionalnog sistema protivvazdušne odbrane, dok je sporazum između Rusije i Kirgistana o stvaranju zajedničkog sistema PVO početkom ovog meseca stupio na snagu.
U suštini, taj proces formiranja takvog jedinstvenog odbrambenog bezbednosnog sistema treba tek da se razvije i ovo pitanje će zemlje-članice ODKB-a još razmatrati.
© Sputnik / Mikhail Klimentyev / Uđi u bazu fotografijaPostoji značajan napredak u formiranju jedinstvenog sistema PVO zemalja-članica ODKB-a, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2023
Postoji značajan napredak u formiranju jedinstvenog sistema PVO zemalja-članica ODKB-a, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin

Borba protiv terorizma i NATO pretnji

Vojni eksperti su sigurni da će stvaranje jedinstvenog sistema PVO u okviru ODKB-a značajno otežati borbeno planiranje NATO-a i smanjiti efikasnost moguće upotrebe naoružanja kako protiv Rusije, tako i protiv drugih zemalja članica ODKB-a.
„Na osnovu tih sistema biće obezbeđena kontrola vazdušnog prostora, blagovremeno ćemo otkrivati ako dođe do narušavanja granica članova ODKB-a i ako zatreba moći ćemo da ih uništimo ili primoramo na prinudno sletanje. Odnosno, ovo je sistem koji vam, s jedne strane, omogućava da obezbedite vazdušni prostor svake zemlje članice organizacije, a sa druge strane, omogućava da se protivnik uoči na desetinama, a možda i stotinama kilometara udaljenosti od granica ODKB-a i na vreme reaguje...“, kaže Knutov.
Ekspert ističe da NATO stvara ozbiljne pretnje na ruskim granicama, a takođe i na granicama drugih zemalja članica ODKB-a. Alijansa redovno izvodi vežbe u blizini ruskih granica i čak podstiče Ukrajinu da pojača vojne akcije protiv Rusije, što negativno utiče na globalnu bezbednost, dok pojedine NATO zemlje nastavljaju da se militarizuju. Tako je, recimo, Poljska obećala da će stvoriti najjaču kopnenu vojsku u Evropi, povećala je uvoz naoružanja i opreme, a takođe povećava broj svojih oružanih snaga.
To su pretnje koje dolaze od NATO bloka i Ukrajine. I to se ne odnosi samo na Rusiju, već uopšte na Saveznu državu Rusije i Belorusije, a takođe imamo i pretnje koje postoje u Centralnoj Aziji i to, pre svega, po Tadžikistan, Turkmenistan i delimično Kirgiziju. Te pretnje dolaze iz susednih država, pre svega iz Avganistana, od Islamske države, terorističke organizacije zabranjene u Rusiji. Postoji mogućnost da neki regioni, uključujući i vojne aerodrome, potpadnu pod njihovu kontrolu, a takođe postoji opasnost od upotrebe avijacije, otmice helikoptera, i desanta na teritoriji ovih država uz pomoć tih helikoptera. Zbog toga postoji potreba da se kontroliše vazdušni prostor i poseduju aktivna sredstva za borbu protiv protivničkih letelica“, kaže Knutov.

Da li je ODKB evroazijski NATO?

Knutov kategorički odbacuje tvrdnje pojedinih eksperata koji ocenjuju da se formiranje jedinstvene zajedničke protivvazdušne odbrane može protumačiti kao signal o stvaranju evroazijskog ili postsovjetskog NATO-a. On napominje da je NATO vojno-politička organizacija, dok Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti „ima drugačije ciljeve“, pre svega to je borba protiv terorizma.
„Ne postoje planovi za velike vojne operacije ODKB-a i one se nikada ne uvežbavaju. Tokom vežbi koje se izvode uvežbavaju se protivterorističke aktivnosti ili se uvežbava eliminisanje posledica nekih vanrednih situacija. Prema tome, ne bih poredio te dve organizacije“, izričit je ekspert.
ODKB je struktura stvorena da štiti interese zemalja koje su njene članice, dodao je Knutov. Drugim rečima, za razliku od NATO-a koji je agresivan i ofanzivan, ODKB je organizacija odbrambenog karaktera, nikome ne predstavlja pretnju i uvek se zalaže za dijalog uz međusobno poštovanje.

„Sada, tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, Rusija je stekla jedinstveno iskustvo u vođenju borbenih dejstava, kakvo nema nijedna zemlja ODKB-a i kada se održavaju zajedničke vežbe Rusija deli to borbeno iskustvo koje je stekla u poslednje vreme, a koje je, praktično, od velike vrednosti i za druge zemlje ODKB-a“, kaže Knutov.

U četvrtak je u Minsku održana sednica Saveta kolektivne bezbednosti Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti, kome su prisustvovali svi lideri zemalja-članica te organizacije, osim premijera Jermenije Nikola Pašinjana, koji je odbio da učestvuje na sastanku.
„Rukovodstvo Jermenije vodi pogrešnu politiku verujući da Zapad može da pritekne u pomoć Jerevanu ako izbije neka ozbiljna situacija, recimo, ako se ponovo dođe do sukoba sa Azerbejdžanom... Ako dođe do sukoba nijedna NATO zemlja neće poslati svoje trupe da odbrani Jermeniju od invazije Azerbejdžana ili bilo kog drugog neprijatelja. Zapad će oružje isporučivati da bi se ratovalo do poslednjeg Jermenina, kao što se sada bore sa Rusijom do poslednjeg Ukrajinca“, zaključio je Knutov.
Zastave država-učesnica ODKB - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2023
RUSIJA
O čemu sve odlučuje Savet kolektivne bezbednosti ODKB
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala