- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Izraelska vojska u Gazi - Sputnik Srbija

UŽIVO Huti gađali jug Izraela; Netanijahu poručio - rat protiv Hamasa će se nastaviti

Pratite nas
Sukob izraelske vojske i Hamasa ušao je u 47. dan. Izrael i Hamas postigli su dogovor o četvorodnevnom primirju. Dve strane objavile detalje sporazuma. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je večeras da će Izrael nastaviti rat protiv Hamasa, nakon što istekne dogovor o privremenom prekidu vatre.
Tokom popodneva, izraelska vojska izvela je seriju napada na lokacije Hezbolaha u južnom Libanu. Izraelske odbrambene snage saopštile su i da su pronašle dodatne dokaze o kompleksu tunela ispod bolnice Šifa u severnoj Gazi. S druge strane, Hamas je objavio da je broj ubijenih Palestinaca u Gazi premašio 14.500.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:46 22.11.2023
Netanijahu: Rat se nastavlja
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je večeras da je preneo američkom predsedniku Džozefu Bajdenu da će Izrael nastaviti rat protiv Hamasa, nakon što istekne dogovor o privremenom prekidu vatre.
"Rat se nastavlja. Nastavićemo dok ne ostvarimo sve naše ciljeve", rekao je Netanijahu na konferenciji za novinare i istakao da je to rekao Bajdenu tokom telefonskog razgovora, prenosi AP.
Netanijahu je rekao da se rat protiv Hamasa nastavlja uprkos dogovoru o kratkom prekidu vatre i oslobađanju pojedinih talaca, koji su kidnapovani tokom napada na Izrael 7. oktobra.
On je zahvalio saveznicima Izraela na pomoći u pregovorima o sporazumu sa Hamasom za oslobađanje desetina talaca iz Pojasa Gaze, u zamenu za palestinske zatvorenike koje drži Izrael, navodi Gardijan.
Netanijahu je, međutim, rekao da Izrael neće prestati da se bori dok svi taoci ne budu izvedeni iz Gaze.
On je dodao da će u sklopu postignutog sporazuma sa Hamasom predstavnicima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta biti dozvoljeno da posete taoce koji ostanu u Pojasu Gaze nakon što pojedini od njih budu vraćeni u Izrael.
"Očekujem da Crveni krst radi svoj posao, da ih poseti i da im donese lekove koji su im potrebi", rekao je Netanijahu.
22:33 22.11.2023
Ganc poručio Hezbolahu: Ono što se dešava u Gazi može da se dogodi i Libanu
Izraelski ministar i član ratnog kabineta Beni Ganc upozorio je danas Hezbolah da "ono što se dešava" na severu Gaze može da se dogodi i u južnom Libanu i Bejrutu.
"Mi znamo kako da postupimo prema onima koji nas napadaju, kao i prema onima koji ih šalju", rekao je Ganc na konferenciji za medije, prenosi Tajms of Izrael.
Poručio je da nijedan napad na suverenitet Izraela neće ostati bez odgovora.
"Mi smo narod koji dugo pati i strpljivi smo. Izraelci su uspeli da izgrade državu i vojsku nakon što su preživeli Holokaust i ne razmišljamo 'u danima, već u večnosti'", rekao je Ganc.
21:47 22.11.2023
Huti gađali jug Izraela
Šiitski pobunjenici u Jemenu – Huti preuzeli su odgovornost za novi raketni napad na grad Eilat na jugu Izraela, saopštio je vojni predstavnik pokreta Jahja Sarija za televiziju „Masira“.
Kako je precizirao, ispaljena je „salva krstarećih raketa na vojne ciljeve“ Izraela u gradu Eilatu na jugu „okupiranih palestinskih teritorija“
21:18 22.11.2023
20:30 22.11.2023
IDF: Pronađeno još tunela ispod bolnice Šifa
Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su pronašle dodatne dokaze o kompleksu tunela ispod bolnice Šifa u severnoj Gazi.
Specijalne izraelske snage navodno su razotkrile desetine metara tunelskog sistema koji je prolazio ispod zgrade u bolničkom kompleksu, kao i prostorije u kojima pripadnici Hamasa, kako kažu, mogu da deluju i borave duže vreme.
Izraelska vojska tvrdi da je locirala i dva dodatna tunelska šahta u blizini bolnice – jedan u obližnjoj ulici, a drugi u obližnjoj kući.
Izrael od početka sukoba tvrdi da Hamas koristi bolničke zgrade za skladištenje oružja i kao vojni štab.
IDF je na društvenim mrežama objavio video-snimak iz unutrašnjosti tunela.
19:19 22.11.2023
Bombardovanje Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2023
RUSIJA
Rusija: Nema dokaza da Hamas koristi civilne ciljeve u vojne svrhe
19:17 22.11.2023
Palestinci u razrušenom Pojasu Gaze. - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2023
SVET
Mogu li se nedužni civili u Gazi izvući iz izraelskog „zagrljaja anakonde“
19:08 22.11.2023
Izraelska vojska: Serija napada na lokacije Hezbolaha u južnom Libanu
Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da su borbeni avioni izveli još jednu seriju napada na lokacije Hezbolaha u južnom Libanu, kao odgovor na ponovljene napade na severni Izrael.
19:02 22.11.2023
Hamas: Broj ubijenih Palestinaca u Gazi premašio 14.500
Vlasti Hamasa saopštile su danas da je broj ubijenih Palestinaca u napadima izraelskih snaga na Pojas Gaze dostigao 14.532.
Među stradalima je više od 6.000 dece, navodi se u saopštenju. Dodaje se da je broj ranjenih od početka rata 7. oktobra premašio 35.000.
17:21 22.11.2023
IDF: Čekamo konačne detalje sporazuma
Portparol Izraelse vojske (IDF) potpukovnik Ričard Heht rekao je da će vojska primeniti dogovorenu "operativnu pauzu", ali da oružane snage još uvek čekaju konačne detalje sporazuma.
Heht nije mogao da potvrdi kada će borbe prestati ili kako će prekid vatre funkcionisati jer IDF nije dobio naređenja od političkih lidera.
Izrael je već ponudio produženje planirane četvorodnevne pauze u sukobima za jedan dan za svakih dodatnih 10 talaca koje oslobodi Hamas.
16:57 22.11.2023
16:42 22.11.2023
SAD se protive raseljavanju stanovnika Gaze u drugu zemlju
Sjedinjene Američke Države su protiv raseljavanje Palestinaca iz Pojasa Gaze u druge zemlje, izjavio je danas specijalni izaslanik SAD-a za humanitarna pitanja u Gazi Dejvid Saterfild.
On je rekao da stanovnicima raseljenim na jug Gaze zbog izraelskih vojnih operacija mora biti dozvoljeno da se vrate svojim kućama na severu što je pre moguće
16:37 22.11.2023
Irački Hezbolah: Napašćemo više američkih meta
Grupa Hezbolah u Iraku upozorila je da bi mogla da napadne više američkih meta, nakon što su američki avioni ubili nekoliko pripadnika grupe kao odgovor na korišćenje balističkih raketa kratkog dometa protiv američkih snaga u vazdušnoj bazi Al-Asad ranije ove nedelje.
Američki borbeni avioni napali su u utorak Hezbolahov operativni centar Kataib, kao i komandni centar i kontrolni čvor Kataib u blizini Al Anbara i Džurf al Sakra, južno od Bagdada, rekla su dva američka vojna zvaničnika koja su želela da ostanu anonimna, preneo je AP.
Oni su dodali da su na napadnutim lokacijama bili prisutni Hezbolahovi operativci, ali nisu mogli da potvrde da li je neko ubijen.
16:34 22.11.2023
14:28 22.11.2023
Indijski premijer Narendra Modi izjavio je da je neophodno da se osigura da se konflikt između Izraela i Hamasa u Gazi ne pretvori u regionalni konflikt. On je to rekao na virtuelnom samitu G20, kojim trenutno predsedava Indija.
14:23 22.11.2023
Papa Franja, koji se u Vatikanu odvojeno sastao sa članovima porodica izraelskih talaca u Pojasu Gaze i palestinskih zatvorenika u Izraelu, izjavio je da sukob Izraela i Hamasa više nije rat, već terorizam.
14:14 22.11.2023
Turska se nije obraćala Rusiji sa zvaničnim predlogom po pitanju provere postojanja nuklearnog oružja u Izraelu, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova na brifingu.
14:05 22.11.2023
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozdravio je dogovor koji je postignut između Izraela i Hamasa.
„To je važan korak u pravom smeru, ali mnogo više mora da se uradi. Ujedinjene nacije će mobilisati sve svoje kapacitete kako bi podržale implementaciju (dogovora) i maksimalan pozitivan uticaj na humanitarnu situaciju u Gazi“, naveo je Gutereš.
14:01 22.11.2023
Sirijska državna agencija Sana je, pozivajući se na vojne izvore, javila da su izraelski avioni ispalili dve rakete. Sirijski PVO je oborio jednu od raketa, dok je druga pričinila, kako se navodi, materijalnu štetu.
U napadu nema povređenih.
12:51 22.11.2023
Sporazum o primirju između Izraela i Hamasa poštovaće i Hezbolah, javila je „Al Džazira“, pozivajući se na neimenovane izvore tog libanskog pokreta.
„Hezbolah će poštovati primirje ukoliko ga se budu pridržavale izraelske okupacione snage“, naveo je izvor.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala