- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mogu li se nedužni civili u Gazi izvući iz izraelskog „zagrljaja anakonde“

© AP Photo / Fatima ShbairPalestinci u razrušenom Pojasu Gaze.
Palestinci u razrušenom Pojasu Gaze. - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2023
Pratite nas
Četvorodnevno primirje između Hamasa i Izraela svako će iskoristiti na svoj način – izraelska vojska će popuniti redove odmornim snagama, dok će Hamas, koji popunu trupa ne može da izvrši predah iskoristiti za izviđanje i utvrđivanje svojih položaja. Civili će, pak, pokušati da se izvuku iz izraelskog „zagrljaja anakonde“.
Primirje će prevashodno biti iskorišćeno za razmenu zarobljenika, ističe glavni i odgovorni urednik televizije "Front" Andrej Mlakar. On podseća da sporazum to i podrazumeva – Hamas je pristao da oslobodi 50 žena i dece, dok će Izrael osloboditi 150 Palestinaca koji nisu osuđeni za krivično delo ubistva.
Naš sagovornik se nada da će među oslobođenim Palestincima biti deca koju je Izrael osudio na zatvorske kazne zato što su kamenjem gađali izraelske snage bezbednosti.
Prema njegovim rečima, cilj Hamasa je i bio razmena talaca za Palestince koji leže u izraelskim zatvorima. Slične operacije Hamas je i ranije izvodio. Međutim, stvari su izmakle kontroli i danas imamo rat koji je ušao u drugi mesec trajanja i potpuno razorenu Gazu.

Neko će primirje iskoristiti za popunu, neko za izviđanje

Mlakar napominje da izraelska operacija ne ide onako kako se očekivalo, po sistemu „blickriga“, odnosno munjevitog rata, te će izraelska vojska četvorodnevno primirje, kada stupi na snagu, iskoristiti za odmor i popunu trupa.
To što važi za Izrael ne važi za militante Hamasa, dodaje on.
„Izrael može da menja rezerviste i ubacuje nove, da ubacuje novu vojnu opremu, tako da će to verovatno i uraditi. Odmor će im značiti, s obzirom na težinu borbi. Hamas će verovatno prekid borbi iskoristiti da se malo konsoliduje, da sagleda gde su slabije tačke, gde može još nešto da se uradi. Hamas nema tešku borbenu tehniku, ali će izviđati, snimati, pratiti izraelske trupe i tako dalje“, smatra Mlakar.

Kako će biti rešen problem Gaze

Bez obzira na dogovoreno primirje, Izrael je nastavio operacije, pod izgovorom da primirje još nije stupilo na snagu. To je, prema Mlakarevim rečima, znak da je Izrael rešio na svaki način reši problem Gaze. Napad Hamasa od 7. oktobra za Tel Aviv je bio idealna prilika da problem arapske enklave na jugu reši silom.
Sada se postavlja pitanje šta će se dogoditi sa civilima. Kako Mlakar kaže, palestinski civili mogu biti proterani u Egipat, što traže ortodoksni Jevreji, ili će, pod patronatom Izraela, biti uspostavljena neka vrsta palestinske samouprave.
Civili će sada imati četiri dana predaha, ali pitanje je hoće li taj predah trajati četiri dana ili kraće, napominje Mlakar.
S obzirom na stav izraelskih jastrebova, nije moguće reći koliko će sukob u pojasu Gaze trajati, niti koliko smo blizu trajnom miru. Sve zavisi od otpora Hamasa, smatra Mlakar.
„Izraelci su zato i oprezno krenuli. Nisu krenuli u opšti juriš na Gazu, nego su krenuli sistemom odsecanja, takozvanim „zagrljajem anakonde“, u kome stežu obruč oko severnog dela pojasa, najgušće naseljenog. Tu je i najveći broj boraca Hamasa koji pružaju najžešći otpor“, napominje Mlakar.
U odnosu na sve prethodne kampanje u Gazi, koje su trajale do mesec dana, ova izraelska kampanja traje isuviše dugo, zaključuje on.
Podsećamo, izraelska vlada odobrila je dogovor o oslobađanju 50 talaca koje drži Hamas u zamenu za višednevni prekid vatre.
Uoči glasanja u izraelskom kabinetu, koje je usledilo nakon šestočasovne rasprave, izraelski premijer Benjamin Netanijahu je poručio da će se rat protiv Hamasa nastaviti nakon isteka primirja.
„Mi smo u ratu i nastavićemo rat sve dok ne postignemo sve naše ciljeve“, rekao je on.
Osim oslobađanja talaca i zatvorenika, ključne tačke sporazuma su i dogovor o ulasku kamiona sa humanitarnom i medicinskom pomoći, kao i gorivom u sve oblasti Pojasa Gaze, dok je Izrael pristao da tokom trajanja primirja suspenduje letove svoje avijacije u južnom delu Pojasa a da suspenduje letove na šest sati, u periodu od 10 do 16 časova po lokalnom vremenu na severu. Takođe, dogovoreno je slobodno kretanje civila sa severa na jug Pojasa Gaze tokom primirja, a Izrael se obavezao da će se uzdržati od napada ili hapšenja u svim oblastima Pojasa Gaze.
Palestinci u razrušenom Pojasu Gaze. - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2023
SVET
Izrael i Hamas postigli dogovor o četvorodnevnom primirju u Pojasu Gaze
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala