- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Nema dokaza da Hamas koristi civilne ciljeve u vojne svrhe

© AP Photo / Abed KhaledBombardovanje Gaze
Bombardovanje Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2023
Pratite nas
Izrael još nije pružio ubedljive dokaze da je radikalni pokret Hamas koristio bolnice i druge civilne objekte u vojne svrhe, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.
„Izuzetno su zabrinjavajuća masovna ubistva i ranjavanja dece koje je izraelska vojska izvršila tokom svoje operacije, kao i napadi na škole i bolnice, koji su rezultirali smrću nevinih ljudi. Gađani su i drugi civilni ciljevi: džamije, crkve, kampovi za izbeglice, lokacije UN gde žene i deca iz Gaze nalaze utočište od bombardovanja", rekao je on na sednici Saveta bezbednosti UN o Bliskom istoku.
"Ovo je flagrantno kršenje međunarodnog humanitarnog prava. Čuli smo tvrdnje da se u njima nalazi komanda i bunkeri Hamasa, ali „još nismo videli nijedan ubedljiv dokaz o tome“.
Rusija se nada da će sporazum zaključen između izraelskih vlasti i palestinskog pokreta Hamas o oslobađanju jednog broja talaca i pauzi u neprijateljstvima biti važan korak ka deeskalaciji sukoba. Ovo je izjavio stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja.
„Juče smo saznali za sporazum između Izraela i Hamasa o četvorodnevnoj pauzi i razmeni nekih talaca koje Hamas drži za palestinske žene i decu u izraelskim zatvorima“, rekao je on tokom govora na sastanku UN. Savet bezbednosti. Nadamo se da će ovaj sporazum striktno poštovati sve „strane kako bi se olakšao dalji razvoj relevantnih kontakata u interesu rešavanja hitnih humanitarnih pitanja biće važan korak ka opštoj deeskalaciji situacije“.
Izraelska vojska u Gazi - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2023
SVET
UŽIVO Huti gađali jug Izraela; Netanijahu poručio - rat protiv Hamasa će se nastaviti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala