Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

NATO ne odustaje od vrbovanja Beograda za svoje redove, ali uzalud

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić i Jens Stoltenberg ulaze u pres salu Predsedništva
Aleksandar Vučić i Jens Stoltenberg ulaze u pres salu Predsedništva - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2023
Pratite nas
NATO po svaku cenu želi da Srbiju drži uz sebe iako je naša vojna neutralnost neupitna, kaže diplomata Zoran Milivojević povodom posete generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga regionu uz ocenu da ni obnavljanje zajedničkih vojnih vežbi sa NATO ali i sa drugim državama ne može da poremeti naše stavove po tom pitanju.
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg koji se nalazi na balkanskoj turneji posle Bosne i Hercegovine i Prištine doputovao je i u Beograd gde je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

NATO zainteresovan za region

Razgovor se, prema mišljenju diplomate i bivšeg ambasadora dr Zorana Milivojević, odvijao očekivanim tokom, s tim što novim smatra najavu predsednika Srbije da će se nastaviti vežbe sa NATO snagama, kao i sa drugim vojnim strukturama, koje su bile obustavljene kada je počeo sukob u Ukrajini.
„Jedna stvar o kojoj se razgovaralo je vezana za interes NATO u regionu, a druga se tiče Kosova i Metohije i uloge Kfora. Prva tema ima taj geostrateški značaj i očito da je Stoltenberg dao do znanja da je NATO zainteresovan za region i da se stavlja u funkciju geostrateških interesa Zapada. To je sasvim jasno, kao i da je ta uloga vezana za dešavanja u Ukrajini, a ceo taj geopolitički i geostrateški kontekst u svrhu pomoći suprotstavljanja Zapada, odnosno NATO pakta, novom bloku zemalja i pokušaja da se očuva dominacija na ovim prostorima tako što bi se ovaj region uključio u zapadnu sferu, a NATO bi tu bio glavni mehanizam,“ objašnjava Milivojević.

Uvod u prijem Prištine u NATO

To je, kako kaže naš sagovornik, jedna dimenzija razgovora i zato je bila posvećena velika pažnja temi saradnje Srbije sa NATO i to po svaku cenu, bez obzira što Srbija ostaje vojno neutralna.
„Najavljene su nove vežbe sa NATO paktom, odnosno nastavak, što je znak da ova vojna alijansa ne odustaje od Srbije iako je pozicija Srbije po tom vojnom pitanju i pripadnosti jasna. Na pitanje koje je vezano za Kosovo i Metohiju ima malo toga da se kaže, jer se Stoltenberg striktno drži onoga što je mandat NATO na KiM u okviru Kfora, ali to ne znači da oni ne podržavaju zapadnu politiku prema KiM. Međutim, on to vešto izbegava kao temu jer ne želi da rizikuje odnose sa Srbijom. Po meni, najvažnije je ono što je rekao srpski predsednik o dvostrukim standardima Zapada kada je reč o KiM i njihovim pokušajima da na neki način zatvore tu temu, koristeći sve moguće načine i sredstva i zanemarujući međunarodno pravo i Rezoluciju 12 44 samo da bi dobili priznanje kosovske nezavisnosti od nas,“ konstatuje sagovornik Sputnjika.
Prema rečima Milivojevića, najava prvog čoveka NATO pakta da bi snage ove vojne alijanse mogle i trajno da budu stacionirane na Kosovu i Metohiji može biti samo su uvod u prijem Kosova u NATO.
„Amerika je dole već prisutna kroz misiju Kfor a i bazu, počev od Bondstila i to je otprilike ponuda koju je Priština dobila jer se smatra da je NATO bogom dan kao neko ko može da garantuje trajnu bezbednost i da je stoga najbolje opredeliti se za njih,“ smatra Milivojević.

Šarena laža iz Prištine

Naš sagovornik se osvrnuo i na pominjanje Zajednice srpskih opština o kojoj je Stoltenberg razgovarao sa čelnicima Prištine, na šta je reagovao i srpski predsednik.
„Vučić je tu jasno rekao šta misli o tome i koliko veruje Kurtiju na reč,“ zaključuje naš sagovornik.
Predsednik Srbije je naglasio da je Srbija vojno neutralna zemlja i da naređenja ne prima ni od koga i dodao da je saradnja Srbije sa NATO korektna, kao i da će uvek sarađivati sa njima a da će on kao vrhovni komandant uputiti zahtev Vladi Srbije da razmotri odluku o tome da se krene u održavanje zajedničkih vežbi sa NATO i drugim partnerima, sa kojima smo i ranije imali zajedničke vojne vežbe. Stoltenberg je na konferenciji izjavio da je predsedniku Srbije rekao da NATO i Srbija mogu više da učine, da se radi na zajedničkim vežbama, Programu za mir i da je NATO zahvalan što Srbija podržava aktivnosti tog pakta.
Nakon jučerašnjeg sastanka u Prištini sa Vjosom Osmani rekao je da NATO podržava dijalog Beograd i Prištine, "jer se samo dijalogom mogu sačuvati mir i sigurnost". Stoltenberg iz Beograda putuje u Severnu Makedoniju.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef NATO Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2023
SRBIJA
Vučić šefu NATO: Jedino su Srbi ugroženi i napadani na KiM; Naša je stvar gde raspoređujemo vojsku
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2023
REGION
Cvijanovićeva zakucala Stoltenberga, a Zapadu se i u snu priviđa – Rusija
Jens Stoltenebrg - Sputnik Srbija, 1920, 20.11.2023
SRBIJA
Stoltenberg u Prištini: NATO razmatra mogućnost povećanja svog prisustva na Balkanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala