- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Filharmonijski „Put muzike“ od 7.469 kilometara po Kini

© Foto : Sputnjiku ustupila Beogradska filharmonija/N.PleskonjićBeogradska filharmonija u Sijanu
Beogradska filharmonija u Sijanu - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2023
Pratite nas
Beogradska filharmonija oduševljava publiku u Pekingu. Velika proslava stogodišnjice orkestra u Kini. Strastvena fantazija orkestra publici pružila nezaboravno iskustvo. Perfektnom interpretacijom uz maestra Nemea Jarvija, Beogradska filharmonija pokazala sav svoj sjaj.
Ovo je samo deo ocena kineskih medija koji su pratili turneju Beogradske filharmonije po Kini.
Beogradska filharmonija je sa velikim uspehom okončala turneju po Kini, nastupivši u najprestižnijim dvoranama Sijana, Vejfanga, Pekinga i Šangaja, zajedno sa dirigentom Nemeom Jarvijem.
Na jedinstvenom „Putu muzike“ po Kini, Filharmonija je od 4 do 19. novembra prešla 7.469 kilometara, održavši četiri nastupa koji su pored stajaćih ovacija publike, pohvaljeni od strane stručne kritike i kineskih medija.
Nakon dvadeset i tri godine, Beogradska filharmonija se vratila u Kinu turnejom povodom velike međunarodne promocije stogodišnjice orkestra, uz privilegiju da se predstavi u vrhinskim muzičkim centrima.
© Foto : Sputnjiku ustupila Filharmonija/N.PleskonjićBeogradska filharmonija u Pekingu
Beogradska filharmonija u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2023
Beogradska filharmonija u Pekingu
Tako je nastupom Beogradske filharmonije svečano otvoren novi kompleks „Pojas i put“ u Sijanu, zatim je usledio koncert u Velikom teatru Vejfanga, potom najvažniji koncert - u elitnom Nacionalnom centru za izvođačku umetnost u Pekingu, a turneja je krunisana nastupom u Šangaju u okviru respektabilnog Međunarodnog umetničkog festivala.
Orkestar je tokom turneje izvodio Verdijevu uvertiru iz opere „Moć sudbine“, Violinski koncert Čajkovskog zajedno sa Đovanijem Zanoneom i Huanom Manlom, Betovenovu Simfoniju broj 7 i Berliozovu „Fantastičnu simfoniju“.

Stajaće ovacije

Iako je na turneju trebalo da ide sa Zubinom Mehtom koji ju je pomno pratio uz čestitke na svim uspesima, Filharmoniju je u Kini predvodio takođe čuveni maestro Neme Jarvi sa kojim je orkestar ostvario fenomenalnu komunikaciju.
Zajednički su oduševljavali publiku izvedenim repertoarom, a nakon biseva kojim je spajala kinesku i srpsku kulturu, Filharmonija je redovno pozdravljana stajaćim ovacijama.
„U svim gradovima smo publiku podizali na noge što je reakcija koja se, kako su nam rekli, retko viđa na ovim čuvenim koncertnim podijumima, iako su na njima nastupali najbolji muzičari i orkestri sveta“, kaže predstavnica Beogradske filharmonije Jelena Milašinović, koja se Sputnjiku javila iz Šangaja.
Milašinović navodi da je publika bila oduševljena njihovim nastojanjem da kroz muziku povežu kinesku i srpsku kulturu:
„Želeli smo da iskažemo poštovanje domaćinu, ali i predstavimo svoju tradiciju. Turneje tome i služe – da umetnici predstave svoju zemlju, da izađu iz svog doma i potraže ono još bolje što imaju u sebi, da prikazujući najbolje od svoje kulture povežu se sa domaćinom i pronađu tačke komunikacije. Publika je bila dirnuta našim izvođenjem njihove muzike, zahvalni orkestru na takvom gestu, a 'Grlica' Stevana Hristića možda će oboriti rekord filma 'Valter brani Sarajevo' pošto je publika stvarno fantastično reagovala“.
© Foto : Sputnjiku ustupila Beogradska filharmonija/foto Nada PleskonjićMaestro Neme Jarvi
Maestro Neme Jarvi - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2023
Maestro Neme Jarvi

Vivaldi u luna parku

Fascinantno je, dodaje, koliko Kina ulaže u kulturu, izgradnju infrastrukture i onda poziva najbolje predstavnike klasične muzike sa željom da edukuje svoju publiku.
Tokom turneje, kineski mediji su beležili uspehe srpskog orkestra uz naslove „Beogradska filharmonija oduševljava publiku u Pekingu“ (Čajna Dejli), „Velika proslava stogodišnjice orkestra u Kni“ (Bejdžing Dejli), a stručna kritika objavljena na sajtu Nacionalnog centra za izvođačku umetnost, ocenila je nastup kao „strastvenu fantaziju orkestra koja je publici pružila nezaboravno iskustvo“, kao i da je „perfektnom interpretacijom uz maestra Jarvija, Beogradska filharmonija pokazala sav svoj sjaj“.
Publika se na društvenim mrežama zahvaljivala orkestru na koncertima, a velika grupa fanova je ispraćala muzičare nakon koncerata na izlasku iz dvorana.
Najvažniji je bio nastup u Pekingu koji je ujedno bio centralni događaj Međunarodnog okrestarskog foruma, uz prisustvo predstavnika najvećih muzičkih organizacija sveta, koji su uputili velike pohvale sprkom orkestru.
Filharmonija ne bi bila Filharmonija da nije publici priredila iznenađenje van zvaničnog programa:
„Muzičari nađu svaku priliku da pokažu svoj šarm tako da je bio spontani koncert u jednom dečijem voziću u luna parku gde su se čula Vivaldijeva 'Četiri godišnja doba'. To je bio jednako uspešan koncert kao u dvoranama“, ističe Milašinović i dodaje da filharmoničarima mnogo znači prilika da pokažu svoju izuzetnost u značajnim koncertnim dvoranama i dobili su novi polet na početku drugog veka svog postojanja.
Beogradska filhamonija je zajedno sa maestrom Nemeom Jarvijem nastupila u Velikom teatru Vejfanga - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2023
KULTURA
Kineski grad Vejfang uz ovacije ispratio Beogradsku filharmoniju
Koncert Beogradske filharmonije u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2023
KULTURA
Koncert za pamćenje Beogradske filharmonije u Pekingu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala