- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Koncert za pamćenje Beogradske filharmonije u Pekingu

© Tanjug / Beogradska filhamonija/ Nada PleskonjižKoncert Beogradske filharmonije u Pekingu
Koncert Beogradske filharmonije u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2023
Pratite nas
Beogradska filharmonija je zajedno sa maestrom Nemeom Jarvijem održala koncert za pamćenje u dvorani Nacionalnog centra za izvođačke umetnosti u Pekingu.
U jednoj od najznačajnijih dvorana sveta, Filharmonija je ispraćena desetominutnim stajaćim ovacijama nakon izvođenja kompozicija Verdija, Čajkovskog i Berlioza.
Treći koncert na kineskoj turneji Beogradske filharmonije, bio je pravi trijumf u jednom od najrenomiranijih muzičkih centara sveta, ujedno i najvećem u celoj Aziji, u dvorani koja prima 1.800 ljudi.
Publika je na nogama ispratila Beogradsku filharmoniju i dirigenta Nemea Jarvija nakon maestralnog izvođenja Verdijeve uvertire iz opere „Moć sudbine“, Berliozove „Fantastične simfonije“, a kao solista u Violinskom koncertu Čajkovskog se pridružio mladi Đovani Zanon.
© Tanjug / Beogradska filhamonija/ Nada PleskonjižKoncert Beogradske filharmonije u Pekingu
Koncert Beogradske filharmonije u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2023
Koncert Beogradske filharmonije u Pekingu
Kao i na prethodnim koncertima u Sijanu i Vejfangu, publika u Pekingu nije dala Filharmoniji da ode sa bine dok nije odsvirala sva tri bisa.
Tako je orkestar simbolično spojio dve kulture izvođenjem omiljene kineske numere „Moja domovina“ i „Grlicu“ Stevana Hristića, a gostovanje se završilo u veoma emotivnom i svečanom tonu uz Sibelijusov „Andante festivo“.
Centar za izvođačke umetnosti u Pekingu je zdanje izgrađeno 2007. godine i predstavlja spoj moderne arhitekture sa tradicionalnom kineskom kulturom.
Koncert u Pekingu je ujedno bio centralni događaj prestižnog Međunarodnog orkestarskog foruma koji okuplja menadžmente vodećih orkestara sveta na kome je Beogradska filharmonija bila u centru pažnje.
Urednice programa Asja Radonjić i Danica Maksimović bile su učesnice panel diskusije na temu Uspostavljanja platformi za intenzivnu saradnju zajedno sa predstavnicima Njujorške filharmonije, Orkestra i hora iz Sijana i Nemačkog simfonijskog orkestra iz Berlina, na kome su predstavile filharmonijske projekte za uspostavljanje i intenziviranje regionalne i međunarodne saradnje.
Nakon koncerta u Pekingu, Beogradska filharmonija će u Šangaju krunisati svoju turneju povodom stogodišnjice orkestra, koncertom koji je zakazan za 17. novembar u Sali Velikog teatra.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala