- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Indija i Brazil kandidati da postanu stalne članice Saveta bezbednosti UN

© AP Photo / Seth WenigČlanovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku
Članovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2023
Pratite nas
U slučaju da se sastav Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija bude širio, Rusija smatra da su Indija i Brazil pravi kandidati da te zemlje postanu stalne članice, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.
Kako je rekao, zadatak da se adaptira Savet bezbednosti aktuelnim realnostima odavno je već postao aktuelan, a Rusija kao stalna članica je stava da je odavno nastala potreba da se u to telo uključe zemlje Afrike, Azije i Latinske Amerike.
Takođe je rekao i da je od krajnje važnosti da se ispravi istorijska nepravda prema Africi čija zastupljenost u Savetu bezbednosti ni po čemu ne odgovara ukupnom broju država na kontinentu niti njenoj savremenoj ulozi u međunarodnim odnosima.
Istovremeno, prema njegovim rečima, model sa proširenjem Saveta samo u kategoriji izabranih članica izgleda sasvim prihvatljivo za Rusiju.
„Za one koji prate rad Saveta bezbednosti UN, očigledna je i pristrasnost zapadnih država i činjenica da proširenje njihovog predstavljanja neće dodati našoj strukturi raznolikost koju svi želimo da vidimo. Razlog tome je što se Zapad pridržava blokovskih pristupa, ali i zato što predstavlja nesrazmerno mali deo stanovništva naše planete“, naglasio je diplomata.
Dodao je i da je važno da proširenje Saveta bezbednosti ne utiče na njegovu sposobnost da efikasno i blagovremeno odgovori na nove izazove.
SB UN - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2023
RUSIJA
BRIKS podržava reformu SB UN: Brazil, Indija i Južna Afrika da se priključe organizaciji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala