- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

BRIKS podržava reformu SB UN: Brazil, Indija i Južna Afrika da se priključe organizaciji

© AP PhotoSB UN
SB UN - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2023
Pratite nas
Ministri spoljnih poslova zemalja BRIKS podržali su ideju o reformi UN i Saveta bezbednosti, kao i težnje zemalja u razvoju iz Afrike, Azije i Latinske Amerike, uključujući Brazil, Indiju i Južnoafričku Republiku, da igraju značajniju ulogu u međunarodnim odnosima kao i pomenutim organizacijama.
Ministarski sastanak zemalja BRIKS-a održan je na marginama 78. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

„Ministri su podržali sveobuhvatnu reformu Ujedinjenih nacija, uključujući Savet bezbednosti organizacije, a cilj je da postane demokratičniji, reprezentativniji, efikasniji i delotvorniji kao i da se poveća zastupljenost zemalja u razvoju u svim kategorijama članstva u Savetu kako bi mogao na odgovarajući način da odgovori na aktuelne globalne izazove“, navodi se u saopštenju objavljenom nakon sastanka.

Šefovi diplomatije članica BRIKS takođe su izrazili punu podršku predsedavanju Rusije u organizaciji koje će početi 1. januara 2024. godine.
Podsećamo, Savet bezbednosti UN trenutno ima pet stalnih članica: Rusiju, Veliku Britaniju, Kinu, SAD i Francusku. Svaka od ovih zemalja ima pravo veta. Deset članica Saveta, izabranih po geografskoj osnovi, imaju status nestalnih članova.
Predstavnici američke administracije su više puta govorili o potrebi reforme Saveta bezbednosti UN. SAD podržavaju davanje Indiji statusa stalne članice u Savetu bezbednosti UN. Pored toga, prema pisanju Dejli Telegrafa, SAD bi želele da vide i Nemačku i Japan u reformisanom Savetu bezbednosti.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da Rusija posebno ističe Indiju i Brazil kao dostojne kandidate za stalno članstvo u Savetu bezbednosti UN uz obavezno prisustvo neke od afričkih država.
U Njujorku se od 19. do 26. septembra održava nedelja na visokom nivou Generalne skupštine UN. Rusku delegaciju predvodi ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2023
SVET
I Rusija i SAD za proširenje Saveta bezbednosti, sporno samo – kako
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala