Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Američke sankcije Vaciću i Popoviću - poruka i vrhu Srbije na totalitarnom jeziku

© AP Photo / Frank Franklin IIVolstrit
Volstrit - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2023
Pratite nas
Američke sankcije protiv Miše Vacića i Nenada Popovića njihova je najbolja reklama u očima birača u Srbiji, ali je to simbolički gest i poruka vrhu Srbije, smatra politički analitičar Dejan Vuk Stanković.
Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država donelo je odluku da uvede sankcije predsedniku Srpske desnice Miši Vaciću i bivšem ministru u Vladi Srbije Nenadu Popoviću.

Američke sankcije – najbolja reklama u Srbiji

U saopštenju se navodi da se sankcije Vaciću i Popoviću uvode zbog „angažovanja u aktivnostima koje podrivaju mir, bezbednost i političku stabilnost ili teritorijalni integritet Ukrajine, partnera SAD“.
Politički analitičar Dejan Vuk Stanović ironično primećuje da i Vacić i Popović mora da imaju veliki uticaj na svetsku istoriju, a da je njihova uloga u svetskoj istoriji mnogo velika upravo zahvaljujući tome što su im Amerikanci uveli sankcije.
On dodaje da za Vacića, Popovića ali i Aleksandra Vulina kom su ranije uvedene sankcije ne postoji bolja reklama u očima biračkog tela Srbije nego da im Amerikanci uvedu sankcije.

Sankcijama stežu obruč oko Srbije

Reč je o jednom represivnom potezu kojim Amerikanci pokazuju jednu vrstu želje za ideološkom čistotom političke elite u Srbiji i želju da ta elita bude u potpunosti lojalna evroatlantizmu, smatra Stanković.
„Ove sankcije su zapravo jedan simbolički represivan gest upućen dvojici ljudi koji nemaju istinski nikakvo utemeljenje u biračkom telu u Srbiji. Međutim, to više izgleda kao neka vrsta opomene i cela ta operacija zapravo podseća na obruč koji se steže i sve više približava donosiocima važnih političkih odluka. Jer, objektivno gledano, uticaj stranaka Aleksandra Vulina, Miše Vacića i Nenada Popovića na političke procese u Srbiji je zanemarljiv, ako ga uopšte ima. Ali te sankcije više zvuče kao simbolička poruka i utoliko imaju taj represivni ideološki karakter da oni uskoro neće imati toleranciju ni za one koji su mnogo ozbiljniji, ukoliko ne budu u evroatlantskom stroju.“
S druge strane, ma koliko jednako bizarno i opskurno izgledalo uvođenje sankcija deci Milorada Dodika, te sankcije ipak imaju neku političku težinu jer je lider Srpske u Americi targetiran kao saveznik Rusije koga žele da oslabe, smatra Stanković.

Orvelovska aroma

Istovremeno, jezik obrazloženja razloga za uvođenje sankcija protiv ovdašnjih političara Stanković ocenjuje kao totalitaran i dodaje da čim je nešto represivno mora imati orvelovsku aromu.
„To nam pokazuje da liberalizam u Americi funkcioniše više kao retoričko mesto nego kao supstancijalni princip. Jer oni koriste 'kulturu poništavanja' kao deo odbrane liberalne ideologije i to se vidi na ovim obrazloženjima. Dakle, uticaj Miše Vacića, Aleksandra Vulina i Nenada Popovića na događaje u Ukrajini je nepostojeći, ali obrazloženje da su oni doveli u pitanje integritet Ukrajine je vrhunac cinizma i na neki način ulazak u tu zonu orvelovskog totalitarnog rečnika iza koga se krije ideološka magla koja opravdava simboličku i realnu represiju.“
A takve poteze uvek prate pomalo ironične formulacije koje nisu povezane sa stvarnošću, već sa željenim simboličkim poretkom koji figurira u istoj toj stvarnosti, zaključio je Stanković.
Nenad Popović  - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2023
SRBIJA
Još jedna skandalozna odluka Amerike: Uvedene sankcije Nenadu Popoviću i Miši Vaciću
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala