- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Samohodno oklopno vozilo „cezar“ u Avganistanu - Sputnik Srbija

UŽIVO Nemačka do kraja godine šalje Kijevu još dva PVO sistema „iris T“

Pratite nas
Nastavljaju se pozicione borbe duž cele linije fronta. Ruske snage, s vremena na vreme, izvode raketne napade na vojnu infrastrukturu protivnika u različitim delovima Ukrajine. Francuska Jermeniji poslala oklopna vozila „Bastion“ koja su prvobitno bila namenjena Ukrajini.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:15 13.11.2023
Mogućnosti kojima SAD raspolaže za pružanje pomoći kijevskim vlastima svakim danom se sve više smanjuju jer Kongres ne izdvaja dodatna sredstva u ove svrhe, ali za sada SAD isporučuju oružje koje Kijev traži, izjavio je pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

„Svake nedelje nam postaje sve teže da u potpunosti finansiramo ono što smatramo da je neophodno da isporučimo Ukrajini, alate i sredstva koja su joj potrebna za odbranu svoje teritorije i ofanzivu. Još uvek smo u mogućnosti da pružamo vojnu pomoć koju Ukrajina traži, međutim, kada bismo dobili potpuno finansiranje, mogli bismo to da učinimo na održivijoj osnovi“, rekao je Saliven.

Saliven je dodao da se za američku administraciju zatvaraju mogućnosti, ali Bela kuća ne može da navede nijedan konkretan datum kada će biti potrošena sva sredstva Vašingtona za pomoć kijevskim vlastima.
„Mogu da vam kažem da to već utiče na našu sposobnost da Ukrajini isporučimo sve što joj je potrebno. I ovaj efekat će se vremenom samo povećavati“, dodao je on.
22:00 13.11.2023
Finska će od 15. novembra zabraniti ulazak iz Rusije na biciklima duž cele granice, saopštila je ruska ambasada u Helsinkiju na svom sajtu.
Prethodno su finski graničari objasnili da su ovu zabranu uveli zbog porasta broja građana trećih država (Iraka, Somalije, Turske i drugih) koji su dolazili iz Rusije bez dokumenata i viza.
Ranije je ovakva situacija primećena krajem 2015. početkom 2016. godine kada su na severnim prelazima finsko-ruske granice pristizale izbeglice, uglavnom iz Afrike i Bliskog istoka, koje su takođe tražile azil.
21:04 13.11.2023
U Harkovskoj oblasti Ukrajine odjekuju eksplozije, javio je ukrajinski portal „Ogledalo nedelje“ na svom Telegramu.
Prethodno je u ovoj oblasti objavljena uzbuna za vazdušnu opasnost.
19:59 13.11.2023
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Borelj: EU može prioritetno da isporuči Kijevu municiju namenjenu trećim zemljama
18:14 13.11.2023
Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj nije isključio mogućnost da zemlje EU mogu da, prema prioritetnoj proceduri, municiju koja je namenjena za izvoz u druge zemlje preusmere u Ukrajinu.
Prema njegovim rečima, članice EU su u prvoj fazi isporučile Ukrajini 300 hiljada granata od onih koje su bile raspoložive u skladištima.
„Trenutno se granate isporučuju Kijevu sa proizvodnih traka“, istakao je Borelj.
On je naglasio da u srednjoročnoj perspektivi EU želi da značajno poveća proizvodnju municije radi snabdevanja Kijeva.
Istovremeno, Borelj je naglasio da EU, kao i ranije, želi da dostigne cilj i pošalje Ukrajini milion komada municije, ali da to zavisi od brzine proizvodnje.
17:37 13.11.2023
Evropska komisija izneće na usvajanje Savetu Evropske unije u sredu, 15. novembra, 12. paket antiruskih sankcija, a koji će, između ostalog, obuhvatiti ograničenja protiv izvoza dijamanata iz Rusije, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj na konferenciji za novinare nakon sednice Saveta EU na nivou ministara inostranih poslova.
Prema njegovim rečima, on će uključivati proširenje crnog spiska, izvozna ograničenja, mere pooštravanja gornje granice nafte, kao i mere protiv zaobilaženja sankcija.
17:11 13.11.2023
Nemačka će Ukrajini poslati još dva sistema za PVO „iris T“ do kraja 2023. godine, saopštio je ukrajinski portal „NV“, pozivajući se na nemačkog ambasadora u Kijevu Martina Jegera.
„Trenutno su tri sistema (‘iris T’) raspoređena (u Ukrajini), a planirano je da se rasporedi pet do kraja godine“, izjavio je diplomata, prenosi portal.
Ambasador je obećao da će, osim ovih sistema, Nemačka predati Ukrajini dodatne protivvazdušne raketne sisteme „patriot“, ali nije precizirao njihov broj i procenjene datume isporuke.
Prema zvaničnim podacima nemačkog Ministarstva odbrane, Berlin je krajem oktobra Kijevu poslao još jedan sistem za PVO „iris T SLM“, treći po redu, kao i rakete za njega.
16:16 13.11.2023
U DNR je priveden diverzant kojeg je vrbovao Kijev, a koji je trebalo da digne u vazduh nekoliko kritičnih infrastrukturnih objekata u regionu, saopštio je lider republike Denis Pušilin na svom Telegramu.
Prema njegovim rečima, diverzije bi dovele do veoma ozbiljnih komplikacija u pogledu snabdevanja regiona grejanjem.
„Nažalost, vidimo da se neprijatelj tu neće zaustaviti, a s obzirom da trpi poraze na prvoj liniji fronta, on će svoju pažnju skretati ili pokušati da usmeri na izvođenje diverzija i terorističkih napada na civilno stanovništvo“, ocenio je Pušilin i pozvao na stanovnike regiona da reaguju na sumnjive aktivnosti i kontaktiraju policiju.
16:03 13.11.2023
Lovac F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2023
SVET
U Rumuniji otvoren centar za obuku pilota F-16
15:51 13.11.2023
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je na kraju sastanka ministara inostranih poslova zemalja članica Evropske unije u Briselu o pomoći Ukrajini saopštio na društvenoj mreži Iks da je 27 članica EU uputilo Kijevu „poruku podrške“.
Istovremeno, Borelj ništa nije rekao o usaglašavanju bilo kakve blokirane pomoći Ukrajini: ni o 500 miliona naredne vojne pomoći, ni o 50 milijardi makrofinansijske pomoći za nastupajuće četiri godine.
On je takođe istakao da nastavlja da radi na pripremi garancija bezbednosti za Kijev.
15:06 13.11.2023
Mađarska vidi da Ukrajina cinično ne namerava da rešava za Budimpeštu važno pitanje prava mađarske manjine u Zakarpatju, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.
„Mislim da je veoma cinično od strane Ukrajinaca da, kako se jasno vidi, oni ni na koji način ne žele da rešavaju pitanja koja su nam važna, ni na koji način ne žele da vrate prava oduzeta zakarpatskim Mađarima“, rekao je Sijarto mađarskim novinarima.
Prema njegovim rečima, Kijev u poslednje vreme „jača propagandu“, ubeđujući ceo svet da je pitanje prava nacionalnih manjina „rešeno ili skoro rešeno“, a zapravo situacija sa pravima zakarpatskih Mađara „postaje sve gora iz dana u dan“.
14:39 13.11.2023
13:54 13.11.2023
Američki zvaničnici procenjuju da je Ukrajina do sada izgubila 70.000 ljudi, piše britanski Ekonomista, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji.
Još 120.000 ukrajinskih vojnika je ranjeno.
List navodi da zbog mobilizacije muške populacije žene su sve češće počele da se uključuju u industrijsku proizvodnju u Ukrajini. Konkretno, počeli su da se aktivnije angažuju za rad u građevinarstvu i rudarstvu.
Ukrajinska kontraofanziva počela je 4. juna, a tri meseca kasnije ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Kijev nije ostvario uspeh ni na jednom pravcu. Prema podacima sa početka oktobra, pokušaji napada Ukrajinu su koštali više od 90.000 vojnika koji su poginuli ili ranjeni u borbama.
12:32 13.11.2023
Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
▪Ruske oružane snage su odbile četiri napada na kupjanskom pravcu, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su do 160 vojnika;
▪Ruske oružane snage su odbile četiri napada Oružanih snaga Ukrajine, uključujući bataljona Azov*, na krasnolimanskom pravcu; neprijatelj je izgubio oko 150 poginulih i ranjenih vojnika;
▪Ruske oružane snage su tokom dana odbile dva napada Oružanih snaga na donjeckom pravcu, gubici neprijatelja su iznosili do 205 vojnika;
▪Oružane snage Ukrajine su u jednom danu izgubile do 100 vojnika, 3 kamioneta i radar AN/TPK-50 na južnodonjeckom pravcu;
▪Ruske oružane snage su odbile napad jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine u području Rabotina na zaporoškom pravcu;
▪PVO sistemi oborili su 10 ukrajinskih bespilotnih letelica.
*teroristička organizacija, zabranjena u Rusiji
08:17 13.11.2023
Ukrajinski tenkista Maksim Gacanjuk poginuo je u selu Sokolovka u Zaporoškoj oblasti, saopštila je Pogrebna služba Vinicke oblasti.
„Naš sunarodnik Maksim Vladimirovič Gacanjuk, rođen 14. novembra 1984. godine, rodom iz sela Gopčica, stanovnik Kijeva, preminuo je 8. novembra 2023. godine u selu Sokolovka, Zaporoška oblast, nakon ranjavanja u borbama", saopštili su oni.
Kako se navodi, Gacanjuk je mobilisan u junu 2022, bio je vozač mehanizovane jedinice. Ukrajinski mediji su ga nazvali „najboljim tenkistom ukrajinskih oružanih snaga“.
Gacanjuk se više puta pojavljivao na televiziji, tvrdeći da će Kijev uskoro da pobedi.
07:29 13.11.2023
Francuske vlasti više neće isporučivati Kijevu oružje iz svojih arsenala i očekuju od Ukrajine da počne da kupuje novo oružje od francuskih preduzeća, koristeći sredstva namenjena za to, saopštio je francuski ministar oružanih snaga Sebastijen Lekornju televiziji LCI.
„Sada pregovaramo sa ukrajinskim kolegama kako bismo naterali Ukrajinu da kupuje nove haubice sredstvima iz specijalnog fonda, da francuska vojska više ne mora da daje oružje iz sopstvenog arsenala“, rekao je on.
Ministar je podsetio na nedavno objavljeni skupštinski izveštaj prema kojem iznos francuske vojne pomoći Ukrajini dostiže 3 milijarde evra, a prema istom izveštaju, 200 miliona evra izdvojeno je iz francuskog budžeta u poseban fond za podršku Ukrajini, koji Kijev može da troši za kupovinu novog naoružanja, ali samo od francuskih dobavljača.
Ministar je istakao da Francuska „daje značajnu podršku, ali ne da priča o svemu što radi“. On je istakao dve glavne oblasti pomoći na koje se Pariz fokusira: obezbeđivanje Kijevu protivvazdušne odbrane, između ostalog i protiv bespilotnih letelica, i opreme za kopnene snage, uključujući artiljeriju i transport. U kontekstu artiljerije, govorio je o povećanju proizvodnje samohodnih haubica Cezar sa dve, pre početka sukoba, na šest jedinica mesečno. Prema njegovim rečima, Kijevu je isporučeno 49 takvih samohodnih haubica – 30 francuskih i 19 danskih.
Komentarišući izglede za razvoj sukoba i mogući prelazak u fazu pregovora, Lekornju je rekao da taj trenutak još nije došao. Prema njegovim rečima, ukrajinska kontraofanziva „sporo napreduje“, a Kijev će možda morati da upotrebi dva ili čak tri puta više snaga u odnosu na ruske oružane snage kako bi probio rusku odbrambenu liniju i zadržao svoje pozicije. On je priznao da će "naredne nedelje biti kritične" u kontekstu približavanja zime, koja će promeniti prirodu borbi.
„Nastavak pomoći Ukrajini je najbolja stvar koju možemo da uradimo, to je ono što im može dati šansu da pobede“, dodao je Lekornju.
07:19 13.11.2023
U zoni specijalne vojne operacije, posade TOS „Solncepek“ svakodnevno uništavaju utvrđene položaje i oklopnu tehniku Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
07:16 13.11.2023
Vazdušno-desantne snage su pomoću dronova-kamikaza uništile pešadijsku grupu i kamion Oružanih snaga Ukrajine na artjomovskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Kako su istakli, operater koji je kontrolisao dron pomoću specijalnih VR-naočara otkrio je kamion Oružanih snaga Ukrajine koji se kretao duž puta, kao i grupu ukrajinskih militanata koji su pokušavali da se sakriju u jednom od kratera od artiljerijskih granata nakon neuspešnog napada na naše položaje. U oba slučaja, pomoćnik je vešto korigovao prilaz operatera meti i snimio FPV-bespilotne letelice kako bi tačno pogodio metu. Vozilo i vojnici Oružanih snaga Ukrajine su uništeni.
Vojni resor je dodao da padobranske jedinice uspešno koriste bespilotne letelice protiv pripadnika Oružanih snaga Ukrajine u gustim šumama, kao i za uništenje razne opreme.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala