- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Borelj: EU može prioritetno da isporuči Kijevu municiju namenjenu trećim zemljama

© AP Photo / Boris GrdanoskiŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2023
Pratite nas
Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj nije isključio mogućnost da zemlje EU mogu da, prema prioritetnoj proceduri, municiju koja je namenjena za izvoz u druge zemlje preusmere u Ukrajinu.
Prema njegovim rečima, članice EU su u prvoj fazi isporučile Ukrajini 300 hiljada granata od onih koje su bile raspoložive u skladištima.

„Trenutno se granate isporučuju Kijevu sa proizvodnih traka“, istakao je Borelj na kraju sastanka ministara inostranih poslova EU.

On je naglasio da u srednjoročnoj perspektivi EU želi da značajno poveća proizvodnju municije radi snabdevanja Kijeva.
Istovremeno, Borelj je naglasio da EU, kao i ranije, želi da dostigne cilj i pošalje Ukrajini milion komada municije, ali da to zavisi od brzine proizvodnje.

Dvanaesti paket antiruskih sankcija spremna za usvajanje

Šef evropske diplomatije je, govoreći o antiruskim sankcijama, najavio da će Evropska komisija u sredu, 15. novembra, izneti na usvajanje Savetu Evropske unije 12. paket antiruskih sankcija, a koji će, između ostalog, obuhvatiti ograničenja protiv izvoza dijamanata iz Rusije.
Prema njegovim rečima, on će uključivati proširenje crnog spiska, izvozna ograničenja, mere pooštravanja gornje granice nafte, kao i mere protiv zaobilaženja sankcija.
Podsećamo, Rusija je ranije uputila notu zemljama NATO-a zbog isporuke oružja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporučujući oružje Ukrajini. Kremlj je naglasio da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.
U novom izdanju emisije „Moj pogled na Rusiju“ razmatramo da li Zapad pušta niz vodu Vladimira Zelenskog:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala