- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

U Rumuniji otvoren centar za obuku pilota F-16

CC BY-SA 2.0 / Joe / Flickr / Lovac F-16
Lovac F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2023
Pratite nas
Članica NATO-a Rumunija otvorila je međunarodni centar za obuku pilota iz savezničkih zemalja za upravljanje borbenim avionima F-16.
Objekat za obuku koji se nalazi u vazdušnoj bazi u Feteštiju na jugoistoku Rumunije imaće za cilj 'povećanje interoperabilnosti između NATO saveznika' i bolje pozicioniranje Alijanse, kako bi mogla da se suoči sa složenim izazovima u istočnoj Evropi i crnomorskom regionu, saopštilo je rumunsko Ministarstvo odbrane, a prenosi AP.
Rečeno je da će ratne avione američke proizvodnje isporučiti Kraljevsko vazduhoplovstvo Holandije, dok će proizvođač aviona ''Lokid Martin'' obezbediti instruktore i osoblje za održavanje.
Holandija i Danska su prve donele odluku da isporuče Ukrajini lovce F-16.
Bela kuća je potvrdila da će Kijev dobiti borbene avione iz trećih država nakon obuke pilota.
Olongrenova je ranije rekla da u Holandiji očekuju da prvi avioni budu predati Ukrajini 2024. godine.
Dodala je i da Holandija namerava da u Rumuniju za potrebe obuke prebaci između 12 i 18 aviona F-16.
Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin je nedavno rekao da isporuke novog naoružanja Kijevu, uključujući kasetnu municiju, municiju sa osiromašenim uranijumom i borbene avione F-16, neće ništa promeniti na frontu, samo će produžiti sukob.
Takođe je naglasio da ruski avioni, naoružani sistemima „kindžal“, koji imaju domet od preko 1.000 kilometara, počinju stalno da patroliraju vazdušnim prostorom iznad Crnog mora.
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je nedavno izjavio da Moskva jača svoje zapadne granice kao odgovor na isporuke oružja Ukrajini iz SAD i zapadnih zemalja, uključujući visoko precizne rakete i predstojeću isporuku lovaca F-16 Kijevu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala