- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Završen štrajk holivudskih glumaca - sindikat postigao načelni dogovor

CC0 / Unsplash/Jake Blucker / Holivud
Holivud - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2023
Pratite nas
Sindikat glumaca SAG-AFTRA postigao je preliminarni sporazum sa holivudskim studijima o rešavanju drugog od dva štrajka koji su potresli industriju zabave jer su tražili veće plate u eri striminga, saopštio je sindikat.
Članovi SAG-AFTRA započeli su štrajk sredinom jula tražeći povećanje minimalnih plata, udeo u prihodima od striming usluga i zaštitu od zamene „digitalnim replikama“ koje generiše veštačka inteligencija (AI).
Sindikat je saopštio da su pregovarači postigli preliminarni dogovor o novom ugovoru sa Alijansom filmskih i televizijskih proizvođača (AMPTP), koja predstavlja Volt Dizni, Netfliks i druge kompanije.
Ovaj napredak znači da Holivud može da se vrati punoj proizvodnji prvi put od maja, kada članovi sindikata glasaju za ratifikaciju sporazuma u narednim nedeljama, prenose američki mediji.
Glumci su imali slične brige kao i filmski i televizijski scenaristi, koji su tvrdili da je kompenzacija za glumce iz radničke klase opala kako je zaživeo striming, što je otežavalo zaradu za život u gradovima kao što su Los Anđeles i Njujork.
Serije na striming platformama nisu nudile glumcima iste isplate kao u periodu kojem su glumci uživali tokom procvata TV emitovanja.
Izvođači su takođe postali uznemireni napretkom veštačke inteligencije, za koji su se plašili da bi mogli da dovedu do toga da studiji manipulišu njihovim licima bez dozvole ili da ljudske glumce zamene digitalnim slikama.
Mnoga filmska i televizijska snimanja su obustavljena kada je Udruženje američkih scenarista (VGA) proglasilo štrajk u proleće. Dok su se članovi VGA vratili pisanju scenarija krajem septembra, prekid rada SAG-AFTRA ostavio je mnoge produkcije „u mraku“.
Poremećaji su koštali Kaliforniju više od šest milijardi dolara gubitaka u proizvodnje, prema proceni Milken instituta.
Brdo Holivud - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2023
KULTURA
Štrajk holivudskih pisaca završen posle pet meseci
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala