- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Štrajk holivudskih pisaca završen posle pet meseci

© AP Photo / Reed Saxon, FileBrdo Holivud
Brdo Holivud - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2023
Pratite nas
Štrajk holivudskih pisaca završen je u utorak uveče, posle skoro punih pet meseci.
Članovi odbora sindikata holivudskih pisaca odobrili su ugovor sa studijima, vraćajući holivudsku filmsku industriju bar delimično u normalnu nakon istorijskog zastoja proizvodnje filmova, prenose svetski mediji.
Dva dana nakon što je postignut provizorni sporazum sa koalicijom najvećih holivudskih studija, servisa za striming i produkcijskih kompanija, upravni odbori istočnog i zapadnog ogranka Udruženja pisaca Amerike i njihov zajednički pregovarački odbor glasali su za prihvatanje sporazuma.
Nakon glasanja, oni su proglasili da je štrajk završen i da će pisci moći da počnu sa pisanjem scenarija već od danas.
Štrajk holivudskih pisaca, scenarista počeo je 2. maja, a ubrzo, već 13. jula pridružili su im se i članovi Udruženja filmskih glumaca (SAG).
Ovo je bio najduži štrajk koji je pogodio Holivud u poslednjih nekoliko decenija.
Pisci su stupili u štrajk nezadovoljni platama i upotrebom veštačke inteligencije (AI) u filmskoj industriji. Prema proceni ekonomiste Instituta Milken Kevina Klovdena, štrajk je koštao američku ekonomiju oko pet milijardi dolara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala