- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj upozorio Zapad na ozbiljne posledice konfiskovanja ruske imovine

© Sputnik / Natalья SeliverstovaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2023
Pratite nas
Rusija će osporiti inicijative za konfiskaciju njene imovine u zapadnim zemljama, a njihovi autori će se suočiti sa značajnim sudskim troškovima, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov povodom odluke Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD da podrži predlog zakona po kome predsednik zemlje ima pravo na zaplenu strane imovine.
Portparol je poručio da će Moskva konfiskovanje imovine, svakako, osporavati i to u nedogled.

„Naravno, razmotrićemo i uzvratne mere. Teško da će moći da budu recipročne, ali biće takve da najbolje odgovaraju našim interesima“, istakao je Peskov.

On je takođe naglasio da Kremlj odavno prati pokušaje Sjedinjenih Američkih Država i zemalja Evropske unije da nezakonito zaplene rusku imovinu.
Prethodno, Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa podržao je predlog zakona koji predsedniku SAD daje pravo da konfiskuje suverenu rusku imovinu, a državnom sekretaru da je prebacuje u korist Ukrajine i međunarodnih organizacija.
Ranije je ruski ministar finansija Anton Siluanov izjavio da će od 2022. godine neprijateljske zapadne zemlje uvoditi sankcije Rusiji, njenim građanima i organizacijama, a Evropska unija i druge zapadne zemlje aktivno rade na stvaranju zakonskih uslova za konfiskaciju „zamrznute“ ruske imovine. Uvodi se spoljna uprava podružnicama ruskih kompanija, a pravnim i fizičkim licima Rusije nezakonito se oduzimaju ili ograničavaju prava vlasništva.
Zastave zemalja G7 na ministarskom sastanku grupe u Tokiju - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2023
SVET
G7: Ruska imovina ostaće zamrznuta dok Moskva ne nadoknadi štetu Ukrajini
Zlatne poluge - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2023
RUSIJA
Zapadni mediji o konfiskovanju ruske imovine: Nije to baš tako jednostavno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala