- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

G7: Ruska imovina ostaće zamrznuta dok Moskva ne nadoknadi štetu Ukrajini

© AP Photo / Eugene HoshikoZastave zemalja G7 na ministarskom sastanku grupe u Tokiju
Zastave zemalja G7 na ministarskom sastanku grupe u Tokiju - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2023
Pratite nas
Zemlje G7 ponovo su izjavile su da će imovina Rusije ostati zamrznuta dok Moskva ne nadoknadi štetu Ukrajini, navodi se u zajedničkoj deklaraciji nakon sastanka ministara spoljnih poslova G7 u Tokiju.
„Ponovo potvrđujemo da će, u skladu sa našim pravnim sistemima, suverena imovina Rusije koja se nalazi pod našim jurisdikcijama, ostati zamrznuta sve dok Rusija ne plati štetu koju je nanela Ukrajini“, navodi se u saopštenju.
Sastanak ministara zemalja G7 održan je u Tokiju 7-8. novembra.
Nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, Evropska unija i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od oko 300 milijardi evra. Oko 200 milijardi evra nalazi se u EU, uglavnom na računima belgijske kompanije „Euroclear“ – jedne od najvećih svetskih sistema kliring sistema. Lideri EU su u oktobru prošle godine naložili Evropskoj komisiji da pripremi predloge za korišćenje zamrznutih sredstava za finansiranje obnove Ukrajine, ali predlog od EK još uvek nije dobijen. U Kremlju su saopštili da bi donošenje takvih odluka „predstavljalo još jedan korak u kršenju svih pravila i normi međunarodnog prava“.
Američke zastave ispred zgrade Kongresa na Kapitolu - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2023
SVET
Odbor američkog Kongresa podržao nacrt zakona o predaji ruske imovine Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala