- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Odbor američkog Kongresa podržao nacrt zakona o predaji ruske imovine Ukrajini

© AP Photo / J. David AkeAmeričke zastave ispred zgrade Kongresa na Kapitolu
Američke zastave ispred zgrade Kongresa na Kapitolu - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2023
Pratite nas
Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa podržao je predlog zakona koji predsedniku SAD daje pravo da konfiskuje suverenu rusku imovinu, a državnom sekretaru da je prebacuje u korist Ukrajine i međunarodnih organizacija.
Prema objavljenim rezultatima, odbor je odobrio nacrt sa 40 glasova „za“ i 2 „protiv“.
Prema tekstu dokumenta, „državnom sekretaru je dato ovlašćenje da pruži dodatnu pomoć Ukrajini koristeći sredstva konfiskovana od Centralne banke Ruske Federacije ili drugu stranu imovinu Ruske Federacije“.
Odluku o konfiskovanju suverene ruske imovine pod jurisdikcijom SAD može da donese američki predsednik. Posle toga, zaplenjena sredstva se stavljaju u poseban „fond za podršku Ukrajine“.
„Sva prava, vlasništvo i prihodi od konfiskovane ruske suverene imovine... će, ako bude potrebno, preći na Vladu Sjedinjenih Američkih Država dok se drže u fondu za podršku Ukrajini“, navodi se u predlogu zakona.
Sredstva iz ovog fonda, prema predlogu zakona, stoje na raspolaganju državnom sekretaru u svrhu „nadoknade Ukrajini za pretrpljenu štetu“, uključujući rekonstrukciju i obnovu, humanitarnu podršku stanovništvu i druge svrhe.
„Državni sekretar treba da obavesti odgovarajuće odbore Kongresa najmanje 15 dana pre nego što se bilo kakva sredstva iz fonda za podršku Ukrajini predaju Vladi Ukrajine, nekom drugom licu ili međunarodnoj organizaciji“, navodi se u dokumentu.
Osim toga, predlog zakona nalaže američkoj vladi da predvodi koordinisane međunarodne sankcije koje imaju za cilj zamrzavanje ruske imovine zajedno sa partnerima, uključujući Evropsku uniju i Grupu G7.
Ranije je ruski ministar finansija Anton Siluanov izjavio da će od 2022. godine neprijateljske zapadne zemlje uvoditi sankcije Rusiji, njenim građanima i organizacijama, a Evropska unija i druge zapadne zemlje aktivno rade na stvaranju zakonskih uslova za konfiskaciju „zamrznute“ ruske imovine. Uvodi se spoljna uprava podružnicama ruskih kompanija, a pravnim i fizičkim licima Rusije nezakonito se oduzimaju ili ograničavaju prava vlasništva.
Samit EPZ u Granadi - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Dogovor u Briselu: Deo zamrznute ruske imovine biće iskorišćen za pomoć Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala