- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zapadni mediji o konfiskovanju ruske imovine: Nije to baš tako jednostavno

CC0 / Pixabay / Zlatne poluge
Zlatne poluge - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2023
Pratite nas
Konfiskacija ruske državne imovine u korist Ukrajine mogla bi da predstavlja kršenje međunarodnog prava i opasan presedan, piše Njujork tajms, pozivajući se na pravnike u Vašingtonu, Briselu i Londonu.
Ostaje otvoreno pitanje kako finansirati obnovu ukrajinske infrastrukture kada se oružani sukob završi. Prema mišljenju eksperata, za ove potrebe će biti potrebno od 500 milijardi dolara do jedne hiljade milijardi dolara.
Prvobitno je predloženo da se za obnovu zemlje iskoriste zlatne i devizne rezerve Ruske Centralne banke koje su zamrzle zapadne zemlje - njihov iznos premašuje 330 milijardi dolara.
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obećala je prošlog meseca da će predstaviti „legalni način korišćenja ove imovine u korist Ukrajine. Ali njena izjava izazvala je zabrinutost među zvaničnicima bloka i diplomatama, uključenih u višemesečne rasprave o ovoj ideji.
„Ispostavilo se da je mnogo komplikovanije nego što se činilo na prvi pogled, a sada deluje sve manje realno“, priznaje list.
Odluka je odložena do jeseni. Eksperti navode da „direktna zaplena ruske državne imovine može biti praćena značajnim pravnim i finansijskim rizicima“. U teoriji, državna imovina bi mogla biti zaplenjena glasanjem u Savetu bezbednosti UN, odlukom Međunarodnog suda pravde ili kao deo „posleratnog sporazuma“.
Evropski zvaničnici, u poverljivom izveštaju u čiji uvid je imao Njujork tajms, potvrdili su: „Ne postoji kredibilan pravni put da se zamrznuta imovina oduzme isključivo na osnovu toga što se nalazi pod sankcijama EU.
Sistem Grad deluje po položajima protivnika u hersonskom pravcu - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
UŽIVO Kijev počinje pregovore sa Vašingtonom; Pao dron u Rostovskoj oblasti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala