- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Sistem Grad deluje po položajima protivnika u hersonskom pravcu - Sputnik Srbija

UŽIVO Kijev počinje pregovore sa Vašingtonom; Pao dron u Rostovskoj oblasti

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 522. Kijevske snage su u nedelju rano ujutru pokušale da organizuju teroristički napad na Moskvu uz pomoć tri drona, jedan su oborili sistemi PVO, dok su dva neutralisana sistemima za elektronsko ratovanje. I iznad Krima je uništeno 25 bespilotnih letelica.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:30 30.07.2023
Dron se srušio u selo Daraganovka, Neklinovskog okruga Rostovske oblasti, oštećeni su krov privatne kuće i automobil, napisao je na Telegramu gubernator regiona Vasilij Golubjov.
Na lice mesta izašla je ekipa hitne pomoći, iako za sada nema informacija o povređenima.
U toku je istraga.
19:27 30.07.2023
Ukrajina će sledeće nedelje početi pregovore sa SAD o bezbednosnim garancijama, izjavio je šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak.
"Ove garancije važe sve dok Ukrajina ne dobije članstvo u NATO, što je najpouzdanija garancija bezbednosti“, rekao je Jermak i dodao da je reč o bilateralnom dokumentu.
Garancije su "konkretne i dugoročne obaveze koje će pomoći Ukrajini da pobedi“, rekao je Jermak.
Prema njegovim rečima, reč je o podršci u sferi odbrane i finansija, kao i o sankcijama Rusiji.
19:09 30.07.2023
Rat u Ukrajini može se okončati političkom odlukom, saopštio je italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto.

„Trenutno smo u ćorsokaku, što nas tera da razmišljamo o dugom, ako ne i veoma dugom vremenskom okviru (za kraj rata). Ukrajinska kontraofanziva, kako su neki od nas pretpostavljali, naišla je na niz poteškoća. Ruski rovovi ometaju ofanzivne operacije. Stoga, politički izbor može odrediti kraj sukoba”, istakao je on.

19:08 30.07.2023
Ruska vojska će opkoliti Harkov kao rezultat serije velikih poraza ukrajinske komande u Luganskoj Narodnoj Republici, rekao je bivši savetnik Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor na svom Jutjub blogu.
„Rusi su probili odbranu Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska i Limana i preuzimaju kontrolu nad putem koji će im omogućiti da se kreću na zapad ili severozapad, kako bi opkolili Harkov“, predvideo je oficir.
Makgregor je ruski sistem utvrđenja nazvao kolosalnom preprekom, dubine desetinama kilometara. Prema njegovom mišljenju, ukrajinska komanda to nikada neće moći da probije. Pukovnik je trenutnu situaciju nazvao beznadežnom za Oružane snage Ukrajine.
13:06 30.07.2023
Ukrajinski vojnici u Zaporoškoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
„Stvari ne idu dobro“: U SAD otkrili kako je Zelenski podrio ukrajinsku kontraofanzivu
13:06 30.07.2023
Britanske trupe pripremaju ukrajinske specijalne snage za zauzimanje Krima do Božića, piše „Dejli ekspres“, pozivajući se na izvore.
„Stiglo je već više od 2.000 (ukrajijskih) vojnika. Operacija će uključivati vazdušne, kopnene i pomorske napade pomoću raketa dugog dometa koje su predale Velika Britanija, SAD i Nemačka“, ističe se u tekstu.
Obuka će se održavati u vojnom kampu u Oukhemptonu u Devonu, koji nije otvoren za druge vojne jedinice ili građane.
12:48 30.07.2023
Rimski papa Franja obratio se „svojoj braći“ i vlastima Rusije da obnove prehrambeni sporazum.
„Ne zaboravimo da se pomolimo za Ukrajinu, gde rat dovodi do uništenja svega, pa i žita... Pozivam svoju braću i vlasti Rusije da se vrate Crnomorskoj inicijativi kako bi se žito moglo bezbedno prevoziti“, rekao je papa posle tradicionalne nedeljne propovedi.
11:56 30.07.2023
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da neće prestati da ulaže napore kako bi hrana i đubrivo iz Rusije i Ukrajine imali lakši pristup tržištima nakon obustavljanja prehrambenog sporazuma.
On je u intervjuu italijanskom listu „Republika“ ocenio da će nedostatak „miliona tona žita“ na svetskim tržištima dovesti do rasta cena.
Za to će, istakao je Gutereš, „platiti svi, posebno zemlje u razvoju i ugroženi slojevi stanovništva“.
11:45 30.07.2023
Gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz saopštio je da su ukrajinske snage granatirale Klimovski okrug. Granate su pale na teritoriju uzgajivačnice svinja, a povređene su dve žene koje su prevezene u bolnicu.
Kasnije je gubernator rekao da je broj povređenih osoba u granatiranju porastao je na tri i njima se pruža medicinska pomoć.
09:53 30.07.2023
09:38 30.07.2023
Najvažnije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
Oružane snage Rusije odbile su napad Oružanih snaga Ukrajine na području naselja Uspenovka u Zaporoškoj oblasti;
Oružane snage Rusije uspešno su odbile sedam napada ukrajinske vojske u donjeckom pravcu, uključujući u blizini Kleščejevke i Andrejevke;
Oružane snage Rusije uništile su u Dnjepropetrovskoj oblasti centar za obuku i punkt za skladištenje, održavanje i remont dronova Oružanih snaga Ukrajine;
PVO sredstva ruske vojske tokom prethodnog dana oborila su 44 ukrajinska drona;
Oružane snage Rusije sprečile su dejstva ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe u oblasti naselja Čarivno u Zaporoškoj oblasti;
Oružane snage Ukrajine izgubile su u donjeckom pravcu gotovo 190 vojnika;
Ukrajinska vojska je tokom prethodnog dana izgubila gotovo 250 vojnika u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu;
Oružane snage Rusije uništile su u DNR komandni punkt 100. brigade teritorijalne odbrane;
Vazduhoplovno-kosmičke snage Rusije oborile su ukrajinski helikopter Mi-8 u DNR;
Oružane snage Rusije uništile su gotovo 140 ukrajinskih vojnika u krasnolimanskom pravcu;
Oružane snage Rusije odbile su tri napada Oružanih snaga Ukrajine u krasnolimanskom pravcu u oblasti Kovaljovke u LNR i Serebrjanskog šumskog gazdinstva;
Oružane snage Rusije nastavile su ofanzivu u pravcu naselja Novoselovsko u LNR, tokom proteklog dana napredovale su 300 metara;
Vojska Rusije uništila je skladište municije Oružanih snaga Ukrajine u oblasti naselja Izbicko u Harkovskoj oblasti;
Ukrajinska vojska je tokom prethodnog dana izgubila preko 80 vojnika u kupjanskom pravcu.
09:14 30.07.2023
Uzbuna za vazdušni napad objavljena je u šest oblasti Ukrajine na jugu i istoku zemlje, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.
Uzbuna je u Čerkaskoj, Poltavskoj, Harkovskoj, Kirovogradskoj, Dnjepropetrovskoj i Nikolajevskoj oblasti.
Osim toga, uzbuna je objavljena i u delovima DNR, Zaporoške i Hersonske oblasti koje su pod kontrolom Kijeva.
08:25 30.07.2023
Ruske snage izvele su kontranapad i potisnule ukrajinsku vojsku iz sela Staromajorsko na zaporoškoj liniji fronta, izjavio je šef pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.
Prema njegovim rečima, Staromajorsko je faktički prešlo u sivu zonu.
„Sada se vode borbe ne toliko za samo naselje, koliko za kontrolu nad njegovim predgrađem“, naglasio je Rogov.
07:28 30.07.2023
Snage grupe snaga „Zapad“ Oružanih snaga Rusije su tokom ofanzivnih dejstava na kuzemovskom delu kupjanskog pravca zauzele dva uporišta, dve osmatračnice i tri zemunice Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Novoselovskog, saopštio je za Sputnjik načelnik pres centra grupe pukovnik Sergej Zibinski.
On je dodao da je tokom kontrabaterijske borbe artiljerija uništila dve neprijateljske minobacačke posade kod naselja Rozovka i Steljmahovka.
Grupa „Zapad“ takođe je sprečila pokušaj ukrajinskih snaga da prebace rezerve na prvu liniju fronta u kupjanskom pravcu, a ukrajinske snage izgubile su oklopni transporter, rekao je Zibinski.
07:22 30.07.2023
Kijevski režim organizovao je napad na objekte na Krimu uz pomoć 25 dronova koji su svi uništeni, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Šesnaest bespilotnih letelica oborile su snage PVO, još devet je neutralisano sredstvima za elektronsko ratovanje, a da nisu stigli do cilja. Oni su se srušili u Crnom moru i na rtu Tarhankut.
U napadu nije bilo žrtava i materijalne štete, dodaje se u saopštenju Ministarstvaa
07:16 30.07.2023
Kijevske snage su u nedelju rano ujutru pokušale da organizuju teroristički napad na Moskvu uz pomoć tri drona, jedan dron su oborili sistemi PVO, dva su neutralisana sistemima za elektronsko ratovanje, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Jednu bespilotnu letelicu oborile su snage PVO u Odincovskom okrugu Moskovske oblasti. Druga dva drona srušila su se na teritoriju kompleksa „Moskva siti“, dodaje se u saopštenju.
Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin izjavio je da su u napadu neznatno oštećene fasade na dve poslovne zgrade, ali da niko nije stradao.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala